În timp ce marele accelerator de particule, LHC, de la CERN, Geneva este la ora actuală în faza de modernizare pentru a putea funcţiona din 2015 la energii şi mai mari, oamenii de ştiinţă se pregătesc pentru a desluşi misterele Universului. Vor fi oare găsite noi particule sau semnale ale existenţei dimensiunilor suplimentare? Sau cu totul altceva?

 



Succesul experimentelor de la marele accelerator de particule de la Geneva, Large Hadron Collider (LHC), în descoperirea bosonului Higgs dă speranţe mari oamenilor de ştiinţă pentru viitor.

La ora actuală LHC este în faza de modernizare – oameni de ştiinţă, ingineri şi tehnicieni lucrează intens pentru a-l pregăti, astfel încât la repornirea ce va avea loc în 2015 să fie capabil să realizeze ciocniri ale fasciculelor de protoni la energii mai mari decât cele realizare până acum şi cu un număr de ciocniri crescut.

 


 

Ce se va întâmplă la repornirea experimentelor? Ce vom găsi?

Evident, nimeni nu are un răspuns precis la această întrebare; totuşi, oamenii de ştiinţă caută să îşi imagineze ce anume am putea descoperi.

Ar putea fi descoperite noi particule – cum ar fi particulele supersimetrice, un fel de fraţi şi surori ale particulelor pe care le cunoaştem şi care fac parte din cadrul aşa-numitului model standard al fizicii particulelor elementare, care însă au masă mai mare, iar spinul (un număr cuantic ce caracterizează fiecare particulă elementară) diferit. Particulele care au spin întreg în modelul standard vor avea un corespondent ca particulă super-simetrică cu spin semi-întreg şi invers. Un fel de simetrie regăsită (de aceea modelul de numeşte super-simetric).

Dacă vom găsi aceste noi particule ar fi o adevărată revoluţie pentru fizică! O nouă lume de studiat şi de înţeles şi, desigur, un nou model al particulelor elementare.

Noile particule supersimetrice ar putea constitui parte (mai mică sau mai mare) din materia întunecată, rezolvând în acest fel şi unul dintre misterele actuale ale Universului.

Dacă nu găsim însă particulele supersimetrice, ce altceva am putea caută? Chiar dacă este dificil, am putea găsi semnale ale existenţei extra-dimensiunilor. Aceste extra-dimensiuni sunt prevăzute în cadrul anumitor teorii, cum ar fi cea a corzilor (string theory). Cum anume le-am putea descoperi? Ori prin găsirea unor noi tipuri de particule, ori prin descoperirea unor evenimente în cadrul cărora energia nu se conservă. Adică energia iniţială este diferită faţă de cea finală. Ce ne-am putea imagina într-o astfel de situaţie? Cum parte din energie a "dispărut" în dimensiunile suplimentare. Anumite particule ar fi putut fi "înghiţite" de către dimensiuni suplimentare. Ar fi un proces interesant care ar deschide porţile unei noi fizici în cadrul căreia am putea avea speranţa de a înţelege mai bine forţă gravitaţională (la ora actuală nu există o versiune cuantică a interacţiunii gravitaţionale) şi obiectele ciudate, precum găurile negre.

Dacă nu descoperim însă nici extra-dimensiunile ce ne facem?


Chiar şi în această situaţie am putea descoperi lucruri interesante studiind procesele pe care le cunoaştem deja. Dacă reuşim să efectuăm măsurători de mare precizie vom putea verifică dacă rezultatele experimentale şi cele prevăzute de calculele teoretice coincid. Dacă nu coincid înseamnă că teoria care stă la baza acestor calcule (modelul standard) are probleme! Este evident necesar ca măsurătorile să fie foarte precise, iar detectoarele noastre bine calibrate şi pregătite, pentru a fi siguri că ceea ce măsurăm este exact ceea ce rezultă din coliziunile dintre protoni.

Particule supersimetrice, dimensiuni suplimentare sau diferenţe faţă de calculele teoretice – sunt câteva dintre ţintele pe care le urmăresc cercetătorii de la LHC pentru a face un pas înainte în cunoaşterea lumii ce ne înconjoară şi a Universului.

Pot rezulta însă şi surprize – adică rezultate pe care nimeni nu le aşteaptă şi care ar putea corespunde unei fizici noi şi la ora actuală nebănuite.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.