YutuVisul chinez al explorării satelitului terestru s-a spulberat după puţin mai bine de o lună de când roverul Yutu şi-a început misiunea pe Lună. Probleme tehnice de izolare termică au dus la un final anticipat; chinezii însă speră să se reîntoarcă pe Lună inclusiv cu echipaje umane.

 

 

 

S-a trecut de la vis la coşmar după circa o lună de zile de când sond lansată de chinezi şi botezată Yutu, a „alunizat” pe suprafaţa Lunii, pe 14 decembrie 2013, la 37 de ani de când acest gen de eveniment a avut loc ultima dată. Yutu înseamnă în limba chineză „iepurele de jad”.

Un pas extrem de important pentru China – care a demonstrat că, după ce acum zeci de ani de zile SUA şi URSS au trimis cu succes misiuni pe solul lunar, este capabilă la rândul ei de astfel de performanţe.

Obiectivul misiunii era de a efectua o serie de analize ale solului lunar şi durata prevăzută a misiunii era de 3 luni de zile.

O defecţiune la sistemul de protecţie termică a dus însă la un sfârşit prematur al misiunii: sistemul care avea scopul de a proteja circuitele electronice de frigul nopţii lunare, când temperatura scade sub  -170oC, s-a defectat (sistem ce se bazează pe panouri solare).

Yutu a reuşit să efectueze o serie de analize ale solului lunar, însă o parte din obiectivele iniţiale ale misiunii nu vor putea fi realizate.

În ciuda dificultăţilor, Yutu reprezintă însă un enorm succes – demonstrând lumii întregi cum China este capabilă să intre în competiţia explorării spaţiului; următorul obiectiv este de a duce pe Lună, după zeci de ani în care nimeni nu a mai păşit pe solul ei, misiuni cu echipaje umane.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.