CDMSÎn data de 13 aprilie 2013, în cadrul reuniunii Societăţii Americane de Fizică, au fost prezentate 3 evenimente care ar putea reprezenta semnale ale interacţiunii materiei întunecate provenind de la detectoare situate la 700 metri sub Pământ. Ar fi o descoperire epocală!

 

 

 

 

Descoperirea materiei întunecate, cea care la nivel de Univers este de circa 5 ori mai răspândită decât materia normală, ar fi cu adevărat o descoperire epocală.

De zeci de ani se ştie că în Univers există o formă de materie care are efecte gravitaţionale la nivel de galaxii sau grupări de galaxii (deduse pe baza studiului mişcării stelelor şi a galaxiilor), însă nu se ştie din ce este formată.

Ar putea fi alcătuită din particule pe care încă nu le cunoaştem. Există diverse ipoteze; una dintre acestea este cea care vorbeşte despre particulele supersimetrice – un fel de surori ale particulelor pe care le cunoaştem (electroni, quarcuri, neutrini...) - pe care încă nu le-am descoperit şi care au o masă (mult) mai mare.

Materia întunecată este vânata atât la acceleratorul LHC de la Geneva (până în prezent însă nu au fost descoperite urma ale acesteia), cât şi în laboratoarele subterane şi în spaţiu.

Posibile urme indirecte au fost deja descoperite: de către experimentul DAMA/LIBRA situat la Gran Sasso, în laboratorul de sub munte, cât şi cu AMSul în spaţiu.


Până la ora actuală însă nu existau mărturii ale interacţiunilor directe ale eventualelor particule de materie întunecată cu detectoarele cercetătorilor.

Iată că pe 13 aprilie 2013, în cadrul reuniunii Societăţii Americane de Fizică (American Physical Society), au fost prezentate rezultatele experimentului CDMS, un sistem de detectoare criogenice situate la 700 metri sub pământ, la Soudan Underground Laboratory din Minnesota, într-o fostă mină de fier.

Din cele 11 detectoare care au efectuat măsurători în perioada iulie 2007 – septembrie 2008, două au raportat 3 evenimente care ar putea fi datorate interacţiunii cu particule de materie întunecată.

Evident, cu doar 3 evenimente nu se poate afirma descoperirea certă a materiei întunecate – este însă un semnal foarte interesant!

Dacă într-adevăr ceea ce a măsurat CDMS este datorat materiei întunecate, atunci masa particulelor care au generat semnalul ar trebui să fie cam de 10 ori mai mare decât cea a protonilor, mai mică decât ar fi fost de aşteptat în cadrul modelelor teoretice.

Pentru viitor un nou experiment este în curs de pregătire – la laboratorul din Sudbury Ontario (Canada); noul experiment se va desfăşura la circa 2 km sub pământ.

În paralel continuă şi studiul în alte laboratoare subterane, cum ar fi cel din Italia (Gran Sasso), iar din 2015, când LHC va reporni, va fi reluat şi studiul efectuat la acest accelerator.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.