Premiul Nobel 2012A început numărătoarea inversă: mai puţin de 24 de ore până când vom şti cine a luat premiul Nobel în fizică pentru 2012. Care descoperire şi care om / oameni de ştiinţă vor fi premiaţi? Se murmură că descoperirea bosonului Higgs ar putea să fie cea premiată.

 

 

 

 

 

Mulţi însă sunt sceptici – este prea devreme!

Pe 9 octombrie 2012 vor fi anunţaţi premianţii Nobel pentru Fizică pe anul 2012. Prestigiosul premiu poate fi acordat la cel mult trei persoane care au avut contribuţii remarcabile în domeniul fizicii.

De când la începutul lui iulie 2012 la CERN s-a anunţat descoperirea unei particule care ar putea să fie faimosul boson Higgs – vânat de mai bine de 40 de ani – mulţi cercetători se aşteaptă că premiul să fie acordat acestei descoperiri. Cui anume însă nu este clar – ţinând cont că atât din punct de vedere teoretic, cât şi experimental numărul persoanelor care au contribuit este mult mai mare de 3! La experimentele ATLAS şi CMS – cele care au văzut urmele acestei particule – participă mii de cercetători.

Chiar şi aşa, mulţi sunt convinşi că este prea devreme, deci chiar dacă se va ajunge la un acord asupra persoanelor cărora să le fie acordat premiul – neavând încă o confirmare definitivă a descoperirii bosonului Higgs şi a faptului că este cu adevărat acest boson, este prematur să i se acorde premiul Nobel.

Care alte descoperiri ar putea intra în competiţie?

Bineînțeles, există candidaţi serioşi şi în cadrul experimentelor de mecanică cuantică de exemplu – cum ar fi cele legate de teletransportul cuantic sau altele la fel de pasionante şi care se bazează pe proprietăţi cuantice ale sistemelor de particule (e vorba de „entanglement” ori inseparabilitatea cuantică).

Anul trecut premiul a fost acordat pentru descoperirea expansiunii accelerate a Universului.

Nu ne rămâne decât să aşteptăm ziua de mâine şi să vedem ce au decis membrii comitetului care acordă acest prestigios premiu.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.