Copii învăţândUn studiu efectuat în Milano, Italia, arată că persoanele care vorbesc două sau mai multe limbi, mai ales dacă sunt învăţate de copil, sunt mai rapide în luarea deciziilor şi reuşesc să se descurce în situaţii critice cu mai puţin efort decât persoanele care vorbesc o singură limbă.

 

 

 

 

Copiii bilingvi vor fi adulţi mai rapizi şi mai eficienţi în luarea deciziilor

Persoanele bilingve, cum este de exemplu, cazul multor români din diaspora, mai ales pentru cea de-a “doua generaţie", au avantaje enorme faţă de persoanele care vorbesc o singură limbă. Bilingvii sunt mai flexibili, mai creativi, au o capacitate de a se concentra mai mare şi mai multă încredere în sine. Cine a învăţat o a doua limbă, mai ales dacă a făcut acest lucru copil fiind, reuşeşte să se descurce mai bine în situaţii critice sau conflictuale, să fie mai rapid şi să ia decizii în timp redus, consumând mai puţină energie.

 

 




Bilingvii au acest comportament nu doar în situaţii critice sau de mare stres, ci şi în condiţii normale – cum ar fi un meci de fotbal cu prietenii: trag în poartă sau pasez mingea?

Acesta este rezultatul unui studiu efectuat de o echipă condusă de doctorul Jubin Abutalebi de la Milano, Universitatea Vita-Salute San Raffaele, în colaborare cu universităţi din Londra, Barcelona şi Hong Kong, publicat în Cerebral Cortex.

În studiul efectuat de echipa lui Abutalebi au fost comparate două grupuri de persoane: un grup bilingv, din Italia, Alto Adige, care era format din persoane care vorbeau atât italiană, cât şi germana încă de mici copii şi un al doilea grup alcătuit din persoane care vorbeau doar italiană. Activitatea cerebrală a persoanele din cele două grupuri, în diverse situaţii, a fost studiată cu tehnici avansate de neuroimagistică (rezonanţa magnetică funcţională). S-a constatat că bilingvii au mai multă materie gri în creier în cortexul cingular anterior, care este responsabil inclusiv cu monitorizarea acţiunilor noastre. Rezultă că cei bilingvi au o capacitate mai mare de a lua decizii rapide, cu un efort mai mic.

Cercetătorii cred că această capacitate a bilingvilor este legată de faptul că aceştia, încă de mici copii, au nevoia de a menţine separate cele două limbi, pentru a nu se genera o situaţie conflictuală. În cazul copiilor bilingvi se dezvoltă mai intens zona din creier care este dedicată luării deciziilor rapide – practic, bilingvii încă de mici sunt obligaţi să ia decizii în timpi foarte reduşi: în care limba trebuie să vorbesc? Dezvoltarea acestei părţi a creierului este utilă nu doar în vorbirea a două limbi, ci şi în luarea deciziilor în general – în timpi scurţi, cu o flexibilitate mai mare, fără stres şi cu mai puţin efort din partea creierului, care a fost antrenat în astfel de situaţii.

Este interesant de observat faptul că studiul echipei de la Milano ajunge la concluzia că nu este obligatoriu că a doua limbă să fie învăţată în primii ani de viaţă ca să se manifeste avantajele descrise mai sus, acestea se dezvolta chiar şi la persoanele care au învăţat o a doua limbă în faza pubertăţii.

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.