Gaură neagră supermasivăDouă găuri negre care doboară orice record au fost recent descoperite. Acestea au masa de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui şi ar putea înghiţi cu uşurinţă întregul nostru sistem solar. Cele două găuri negre se află în două galaxii eliptice: NGC 3842 şi NGV 4889.

 

 

 

 

Galaxia NGC 3842 face parte din constelaţia Leului şi se află la 320 milioane de ani lumină faţa de noi, iar galaxia NGV 4889 este cea mai luminoasă galaxie din clusterul de galaxii Coma Cluster, fiind situată la 336 milioane ani lumină.

Găurile negre au masa cel puţin de 9,7 miliarde mai mare ca cea a Soarelui. Recordul precedent era de 6,3 miliarde de ori masa Soarelui şi aparţinea unei găuri negre din galaxia M87.

Observaţia a fost făcută cu ajutorul telescopului spaţial Hubble şi a altor două telescoape terestre: Gemini North şi Keck din Hawaii.

Rezultatele studiului care a condus la această descoperire au fost publicate în prestigioasa revista Nature de un grup de cercetători condus de prof. Cheng-Pei Ma de la Universitatea California, Berkeley, SUA.

Orizontul evenimentelor, graniţa între interior (de unde nu se mai poate reveni spre exterior) şi exterior, celor două găuri negre are o dimensiune de circa 5 ori cea corespunzătoare orbitei planetei Pluto. Dacă aceste găuri negre s-ar situa în apropierea noastră ar putea înghiţi extrem de repede şi uşor întregul sistem Solar. Ba chiar şi un sistem solar de cinci ori mai mare ca al nostru!

Unul dintre misterele care rămân fără răspuns la ora actuală este cum de au ajuns atât de enorme cele două găuri negre. Procesele care ar fi putut duce la formarea lor sunt unirea mai multor găuri negre mai mici sau înghiţirea din partea unei găuri negre mici a unei cantităţi enorme de gaz şi materie din galaxie.

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.