GelozieAm observat că vă plac articolele despre dragoste, sex şi relaţii. Aşa că m-am gândit  să vă prezint astăzi părerea mea personală despre gelozie, cu argumente cu tot. Vă invit, deci, la o incursiune în lumea complicată şi nu rareori tragică a geloziei...

 

 

 

Deşi mi-e în mare parte străină pentru că, din fericire, viaţa nu mi-a dat ”motive” (de fapt nu mai cred că există astfel de "motive"), gelozia a fost întotdeauna fascinantă pentru mine, probabil datorită dramelor la care poate duce.

Atât din experienţa de viaţă, din relaţiile celor din jur, din cărţile citite, cât şi punându-mă în locul sexului opus, am ajuns la o concluzie: gelozia este una dintre cele mai puţin atractive trăsături pe care un om le poate avea. Nu contează cât este de justificată – îţi va scufunda vaporul de fiecare dată. Îmi amintesc de o prietenă care se culca cu un alt tip în timp ce era implicată deja într-o relaţie. Ei bine, mi se plângea despre cât de gelos era prietenul ei pe ceilalţi tipi. Mai citeşte o dată – se plângea că prietenul ei o suspecta de ceva ce era adevărat! Avea tot dreptul să fie gelos. Şi totuşi...


Când doi oameni încep o relaţie împreună (şi nu decid de comun acord că vor una deschisă), ar trebui să fie de la sine înţelese câteva lucruri: se iubesc, se respectă reciproc şi au încredere deplină unul în celălalt. Şi... nu se înşală!

Cum poţi să te asiguri că nu ajungi în situaţia de a fi înşelat? Nu poţi. Poţi doar să caşti ochii când te implici sentimental cu cineva. Există unele situaţii speciale care vor duce sigur la înşelat (restul pot fi prevenite oarecum), cum ar fi un caracter slab al partenerului sau posibile probleme psihologice care îl/o forţează să aibă nevoie de atenţie, recunoaştere sau dramă. Această dorinţă de atenţie îl/o pot face să flirteze uşor cu alte persoane, chiar dacă este într-o relaţie cu tine. Nu e necesar să se culce, ci doar să se ataşeze treptat de altcineva, în timp ce relaţia voastră se răceşte, până când într-o zi te anunţă senin/ă că s-a sfârşit, dar ţi-a spus ”din timp” pentru că nu vroia să te înşele. Nu va sesiza probabil că înşelatul a apărut încă din momentul în care a început să răspundă avansurilor altcuiva.

 



Aşa că ar fi bine să fii sigur de caracterul partenerului înainte să te implici emoţional. Şi atenţie – dacă a mai înşelat înainte, foarte, foarte probabil o va face din nou. Poate nu pe tine, dar fi pregătit/ă pentru această posibilitate, şi acceptă-o. Dacă îţi este fidel/ă, cu atât mai bine. Altfel înseamnă că nu era demn/ă de atenţia, afecţiunea şi timpul tău. Sigur vei găsi pe altcineva mai bun.

Fiind eu însumi un reprezentant al genului masculin şi ca să nu tot scriu ”el/ea”, voi vorbi în acest articol din perspectiva bărbaţilor (deşi asta nu înseamnă că femeile sunt mai puţin geloase, ba chiar trăiesc sentimentul mult mai intens). Aşa că doamnelor, rugămintea mea este să ”inversaţi” mental situaţiile descrise în care eventual vă regăsiţi.

 

Scenă gelozie

Gelozie
credit: icedcoffee.deviantart.com




DE CE NU TREBUIE Să FII GELOS?

Vreau să lămuresc un lucru: nu cred e vina bărbaţilor că se dau la prietena ta (deşi eu unul nu aş face acest lucru cu o fată aflată într-o relaţie), e vina ei dacă le răspunde la avansuri şi nu ştie/nu vrea să îi pună la punct! Dacă ea ia atitudine, dar el insistă devenind agasant/agresiv, atunci şi doar atunci e de datoria ta să intervii şi să-l faci să-ţi muşte vârful pantofului.

Gelozia se naşte din insecuritate. De ce apare această insecuritate? Pentru că toată fericirea ta vine de la parteneră. Nu vrei ca ea să vorbească cu alţi tipi de frică că va fugi şi îţi vei pierde sursa de fericire. Când o fată detectează că un băiat este gelos este ca şi cum i-ai spune: ”Hei mă simt inferior faţă de acei tipi cu care vorbeşti.” Şi această lipsă de încredere în tine, o face pe fată să nu aibă nici ea atât de multă încredere în tine. Şi începe să se întrebe dacă iarba nu e cumva mai grasă pe alte păşuni. Pentru că atunci când acţionezi din gelozie, e ca şi cum ai lăsa să se vadă că nu eşti persoana care credea ea că eşti. Aşa că dă-i drumul. Imaginează-ţi privirea dezamăgită de pe faţa ei. Pentru că asta simte când un bărbat devine gelos şi nesigur. Este dezamăgită pentru că nu eşti bărbatul sigur pe tine care ai părut că eşti. Gelozie egal insecuritate.

Hai să ne imaginăm următoarea conversaţie telefonică între tine (Prinţul) şi, desigur, Prinţesă:

EA: Hei, Prinţule, sunt eu Prinţesa.
TU: Salut! Mersi că ai sunat înapoi. Tocmai mă gândeam la tine. (fericit şi optimist)
EA: Te-aş fi sunat aseară, dar am fost la o cină. Hei, mersi pentru clipul cu pisici de pe mail, a fost haios! (Notează că Prinţesa nu dezvăluie sexul persoanei cu care a ieşit)
TU: Cină? Ah. OK. Mda, îmi pare bine că ţi-a plăcut acel filmuleţ.” (Dezamăgirea şi teama încep să se strecoare în vocea lui. Oare cu cine a ieşit? Dacă se culcă cu el?)
EA: Da, l-am trimis şi unei prietene, care s-a prăpădit de râs când l-a văzut.
TU: Deci... cu cine ziceai că ai ieşit la cină?
EA: Doar cu o cunoştinţă din alt oraş (tot nu dezvăluie dacă a fost un bărbat sau o femeie; începe să devină un pic suspicioasă şi rece).
TU: Aaa.
EA: Ce e în neregulă Prinţule?
TU: Deci,... a fost un alt tip?...


ARGHHH! Cât de penibil! Nici nu mai e nevoie să auzi restul conversaţiei pentru a-ţi da seama cum continuă mai departe. O reacţie de gelozie este întotdeauna o coborâre a ştachetei.

Cea mai bună modalitate pentru a te ocupa de astfel de situaţii?
Ignoră-le! Nici măcar nu începe să te întrebi cu cine este sau ce face în lipsa ta. Dacă ţi-ai fi menţinut atitudinea happy şi ai fi ignorat menţiunea cinei, ai fi trecut testul. Dacă Prinţesa va aduce vorba din nou despre asta (ceea ce va face dacă încearcă să te testeze), nu numai că o vei ignora, ci îi vei hrăni curiozitatea spunând ceva de genul, ”Tare! Se pare că ai avut parte de o cină minunată. Aşa că hai să vedem cum poţi să te distrezi şi mai bine cu mine – în acest week-end.”

Numai când transformi aceste lucruri într-o competiţie, devin o competiţie. Dacă te concentrezi pe cineva care încearcă să ia ceva de lângă tine, priveşti situaţia din unghiul greşit. Trebuie să fii bărbatul sigur pe tine de care ea are nevoie, şi asta înseamnă că niciodată nu eşti ameninţat de provocările din afară. Când eşti gelos şi te simţi ameninţat, te aperi şi se duce totul pe râpă.


Nu trebuie ca fericirea ta să depindă exclusiv de ea.
Eşti bărbat sau legumă? Trebuie să fii încrezător, sigur pe tine, puternic, cu stimă de sine ridicată , dar în acelaşi timp prietenos şi glumeţ. Trebuie să ai viaţa ta, planurile tale şi să lupţi pentru ele. Nu îţi învârţi tot universul în jurul ei! Nu îţi pierzi vremea cu gelozii, suspiciuni, luări la rost samd.

Întotdeauna vor exista tipi mai frumoşi, mai bogaţi, mai potenţi (ştiu, ştiu, poate mai rar...) decât tine! Dar pe tine nu te interesează şi nu dai doi bani pe ei. Pentru că ai propria ta viaţă, eşti propriul tău şef, şi trăieşti în propria ta realitate în care ai invitat-o şi pe ea să facă parte. Aşa că priveşte treaba în felul următor: dacă ea pleacă, nu se sfârşeşte lumea. Sunt atâtea alte fete drăguţe şi inteligente în jurul tău şi care nu pică la orice tentaţie. Pierderea este a ei, nu a ta. (Cred că nu mai trebuie să specific, se aplică şi în situaţia inversă!)


CE SĂ FACI CÂND FLIRTEAZĂ CU ALTUL

Apropo, probabil te întrebi ce ar trebui să faci în situaţia în care prietena ta vorbeşte cu alţi tipi. Ei bine, cel mai prost lucru pe care l-ai putea face (ironic, nu-i aşa?) este să încerci să o opreşti să facă acest lucru. Cel mai bun mod de a contracara un astfel de comportament este de a spune:”Distracţie plăcută!” cu un ton de indiferenţă completă atunci când îţi spune că iese cu un alt tip la o cafea. Nu trebuie să te bâzâie acest lucru.


Între timp vorbeşte şi tu cu alte fete. Asta aruncă zarurile spre tine, astfel încât ea va fi cea care se va îngrijora dacă o vei părăsi pentru altcineva. Un om sigur pe sine nu este posesiv sau gelos.

Hai să luăm un exemplu: tu şi cu Prinţesa savuraţi un cocktail într-un local. Vă distraţi, râdeţi, faceţi mişto de pupezele dezbrăcate de la TV. Din senin apare Prinţul şi-Mai-şi şi începe o conversaţie cu voi, evident făcând avansuri Prinţesei.


”-Ştiu ce vrei să spui” se bagă în seamă Prinţul şi-Mai-şi, ”cu cât este mai despuiată, cu atât are mai mari şanse să ajungă asistentă la Capatos.”
”-Daaa,” intervine Prinţesa chicotind ”şi cum se împiedică săracele prin platou...”


Făcând toţi trei glume o perioadă pe acest subiect, devine evident că Prinţul-şi-Mai-şi urmăreşte să facă progrese cu Prinţesa şi (important!) aceasta se simte bine şi îi răspunde la avansuri. În acest moment, cei mai mulţi bărbaţi ar intra în defensivă şi gelozia lor ar izbucni.

Şopteşti în urechea Prinţesei: ”Cred că voi doi faceţi un cuplu drăguţ. Ar trebui să îi iei numărul. ” Spui acest lucru cât se poate de serios şi sincer şi nu ca o reacţie de gelozie sau de furie.

După alte câteva minute de chat poţi să le spui: ”Hei, trebuie să dau un telefon urgent. Mă întorc imediat. Să fiţi cuminţi, copii!”. În timp ce te ridici îi împingi uşor umărul Prinţesei spre el, făcându-i sugestiv cu ochiul.

Dai un telefon aiurea, mergi până la baie, treaba ta.

Te întorci după câteva minute la masă şi îl auzi pe Prinţul-şi-Mai-şi lăudându-se cu maşina, banii, muşchii, următoarea operaţie de mărire a, sau ce i se pare lui că îl face mai bengos. Te uiţi amuzat cum îşi dezvăluie banalitatea şi sărăcia imaginaţiei (la fel ca majoritatea tipilor cool) . Poţi citi în ochii Prinţesei că şi ea observă acest lucru.

După câteva minute, aceasta sugerează să plecaţi de acolo şi să mergeţi într-un loc mai ”privat” (Dacă nu face acest lucru, îl faci tu). Îi spui Prinţului şi-Mai-şi ”Mi-ar plăcea să stăm să mai sporovăim, dar doamna şi cu mine avem ceva... treabă în doi altundeva. Pa!”

Ce ai făcut tu aici a fost că ai îndepărtat-o puţin pe Prinţesă de tine când ai sugerat că i-ar sta bine cu Prinţul şi-Mai-şi, demonstrându-ţi astfel siguranţa de sine şi faptul că viaţa ta nu ajunge astfel la final. Dacă ai fi făcut această sugestie cu un ton puţin mai enervat, ai fi riscat să obţii efectul opus asupra ei.

Când Prinţesa a primit libertatea de a face orice alegere vroia (şi asta vrea să simtă orice femeie de la un bărbat), a răspuns observând cum Prinţul şi-Mai-şi este doar un altul dintr-o mulţime. A simţit dintr-o dată o atracţie renăscută pentru tine, în parte pentru că TU ai fost cela care a îndepărtat-o PUţIN, şi acum se simte liberă să te atragă înapoi.

Atenţie: tu nu trebuie să simulezi acest comportament. Chiar trebuie să fii atât de sigur pe tine! Când ai lăsat-o cu tipul, nu te-ai dus la baie să te apuci de plâns îngrijorat că poate o pierzi. Puteai să o pierzi? Da! Dar dacă ea alege să flirteze cu un alt tip (mai ales de faţă cu tine), asta spune multe despre ea. Înseamnă că oricum nu e pentru tine, amice! şi va face probabil la fel şi cu el. Deci nu pierzi nimic.

Vezi diferenţa aici? Dacă acţionezi din frică şi gelozie, pierzi. Dacă acţionezi sigur pe tine şi cu confidenţă, câştigi. Dar aceste comportamente nu trebuie simulate, trebuie să devină un stil de viaţă pentru tine. Implică-te în proiecte personale, ocupă-te de hobby-urile tale, fii pasionat de ceva, devino lider, expert într-un domeniu care îţi place. Nu pierde vremea, viaţa este prea scurtă ca să fie irosită cu gelozii pentru oameni care nu merită.

Prietenii ei de sex masculin sunt o ameninţare, numai dacă nu eşti sigur pe tine şi încrezător în valoarea şi puterea ta.

Trebuie să înţelegi că:
- Sunt atâtea femei în lume încât nu vei avea timp să le întâlneşti pe toate. Niciodată nu îţi face griji cu privire la cea care a decis să plece de bună-voie.
- Succesul nu este limitat. Este treaba ta să îţi mişti fundul şi să ţi-l revendici pe al tău, nu să stai să îţi plângi de milă.
- Dacă îţi petreci timpul încercând să te aperi mai degrabă decât să ataci, nu vei ajunge nicăieri.
- Nu poţi fi motivat pozitiv de teama de eşec. Un alfa este motivat mai mult de promisiunea de câştig. Nu uita că uneori o femeie îţi va testa siguranţa ca să vadă cum reacţionezi în situaţii care l-ar face pe un bărbat gelos.


Singura soluţie la problema geloziei este să nu fi gelos deloc. Nu contează dacă flirtează cu fiecare tip pe care îl cunoaşte. Şi adevărul e că dacă ea vrea să flirteze cu alţi tip – sau să facă mai mult de atât – tu nu poţi să o opreşti. Dacă este o fată atractivă, poate avea o armată de tipi care aşteaptă să le ofere atenţie. Gelozia ta patetică nu o va opri să facă ce doreşte.

Este important să-i laşi unei fete libertatea de care are nevoie. Arată-i că ai încredere în ea şi ea va vrea să-ţi câştige încrederea. Probabil şi tu ai prietene cu care nu te culci, dar mai discuţi ocazional. Aşa că, dacă doreşte să iasă cu prietenii ei bărbaţi, nu protesta. Uneori eu chiar le încurajez să facă acest lucru, pentru că am observat că acest lucru face relaţia mai trainică.

Dacă ţi-e greu să nu fii gelos, ai nevoie de un pic de practică. După un timp sigur vei scăpa de acest sentiment. Astfel vei deveni mult mai atractiv pentru doamne şi relaţia ta va fi mult mai puţin stresantă. În adâncul ei, o femeie ştie că un bărbat care nu se simte ameninţat sau nu este gelos, ARE CEVA – ceva ce ea va vrea să experimenteze. Doamnelor, daţi-mi de ştire dacă mă înşel!

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.