Virusul West NileŞtirile din ultimele zile anunţă o nouă ameninţare virală: virusul West Nile. Doi români au murit până astăzi din pricina infectării cu West Nile. Într-o serie de articole dedicate, vă introducem în acest subiect. Astăzi, despre cum se transmite acest virus (video inclus).

 

 


CUM SE TRANSMITE VIRUSUL WEST NILE

Ciclul principal de transmitere a virusului West Nile (Nilul de Vest) este între ţânţari şi multe specii de păsări. Ţânţarii devin infectaţi cu virusul West Nile atunci când înţeapă o pasăre infectată. La aproximativ 10-14 zile după ce ţânţarul muşcă pasărea infectată şi contractează virusul, acesta poate transmite virusul unei persoane, altei păsări ori unui alt animal. Ţânţarul injectează virusul păsării, animalului ori omului când se hrăneşte cu sângele acestora. Virusul West Nile se poate multiplica în interiorul persoanei, păsării ori animalului înţepat, care devin infectaţi, şi poate cauza diverse boli.

 

Transmiterea virusului West Nile

Transmiterea virusului West Nile

 

Oamenii şi majoritatea mamiferelor nu joacă niciun rol în răspândirea virusului. Totuşi, oamenii şi caii sunt denumiţi uneori gazde accidentale ori finale ale virusului, deoarece cercetările sugerează faptul că în organismul lor nu se dezvoltă o cantitate suficientă de virus pentru a continua ciclul de răspândire prin infectarea ţânţarilor de care sunt muşcaţi ulterior. Unele specii de păsări, precum corbii şi gaiţele, se confruntă cu un pericol mai mare de moarte în urma contractării virusului West Nile, în timp ce altele, precum găinile şi porumbeii, prezintă un risc mai mic de îmbolnăvire. În primăvara anului 2002 infectarea cu virusul West Nile fusese documentată în cadrul a peste 162 de specii diferite de păsări pe teritoriul SUA.

 

 

 

Există câteva metode prin care autorităţile din domeniul sănătăţii publice cuantifică prezenţa virusului în mediul înconjurător. O modalitate importantă este colectarea păsărilor moarte şi testarea acestora, pentru a se depista infectarea cu virusul West Nile (desigur, asta se aplică Statelor Unite, nu României, după ştiinţa noastră).  Nu este o idee bună să atingeţi un animal sălbatic mort cu mâinile goale. Astfel că vă recomandăm să folosiţi un sac de plastic întors pe dos ori o metodă similară pentru a ridica o pasăre ori un animal mort.

 

 

 

Acest articol este bazat pe transcrierea textului folosit în videoclip.
Bibliografie:
www.cdc.gov

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.