CâiniSe spune că cel mai bun prieten al omului este câinele. Acesta a fost şi primul animal îmblânzit de om. Înrudiţi cu lupii, câinii s-au dovedit cele mai loiale animale de companie. Există totuşi lucruri pe care probabil nu le cunoaşteţi despre câini.

 

 

 

 

1. La o universitate din Viena, un experiment a arătat că dacă pe ecranul unui calculator se pune o imagine cu un câine, atunci patrupedul din faţa calculatorului îşi va apropia nasul de ecran. Acelaşi fenomen nu se întâmplă dacă, de exemplu, se pune imaginea unui peisaj.

2. Câinii devin rapid geloşi, simţind aversiune faţă un alt câine dacă acesta este recompensat sau tratat mai bine de către stăpânul lor. Totuşi, dacă patrupedul nu ia contact cu omul în primele trei luni de viaţă, nu va fi un animal de companie prea bun.

 

 



3. În Coreea de Sud au fost clonaţi patru căţei din rasa Beagle, după ce le-a fost introdusă o genă de la o meduză. Astfel, la lumină cu ultraviolete, căţeii strălucesc la propriu, gena producând o proteină fluorescentă care la contactul cu lumina ultravioletă devine roşie.

4. Numărul total de câini din lume este estimat la 400 de milioane (aproximativ 350 de rase diferite), cât populaţia Mexicului şi SUA la un loc. Probabil un sfert dintre aceşti câinii umblă pe la noi, în România :).

5. Câinele ştie cum arăţi! La o universitate din Anglia, într-un experiment, câinilor le-au fost arătate poze cu diferiţi oameni printre care şi stăpânii lor. Aceştia au indicat corect, (probabil au mârâit sau lătrat :)) care poză aparţine stăpânului lor.

6. Auzul câinilor este foarte fin, ei pot auzi sunete cu o frecvenţă de până la 45,000 de Hz, de două ori mai mult decât un om este capabil. Totuşi, cel mai fin auz în lumea animalelor îl are delfinul. Frecvenţa la care poate distinge sunetele se apropie de 150,000 Hz.

7. Câinii de talie mică provin din Orientul Mijlociu, fiind descendenţii lupilor cenuşii, după cum au demonstrat o echipă de biologi. Câinii de talie mică au apărut acum 12,000 de ani.

8. În 2006 un experiment pe câini a demonstrat că aceştia pot recunoaşte cancerul la sâni şi de plămâni, atât în stare avansată, cât şi la început. Antrenamentul pentru aceşti câini a fost foarte scurt şi cu rezultate remarcabile.

9. Nasul unui câine conţine aproximativ 220 de milioane de receptori olfactivi. De 40 de ori mai mulţi decât are un om. Similar cu amprentele de la degetele omului, mereu distincte, exact la fel sunt şi amprentele nasului unui câine.

10. Atenţie cu ce hrăniţi câinele! Ciocolata conţine o substanţă, teobromina, ce poate otrăvi câinele sau chiar să-l omoare. Dacă tot am ajuns la gura unui câine mai aflăm că limba este singura parte prin care transpiră.

 



Bibliografie:
codrosu.ro/65-de-lucruri-interesante-despre-caini-curiozitati-despre-caini-si-diverse-rase-de-caini
discovermagazine.com/2010/jun/20-things-you-didn.t-know-about-dogs


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.