Făt umanFiinţa umană îşi are punctul de plecare în îngemănarea dintre ovul şi spermatozoid. Dar ce se întâmplă cu ovulul fecundat şi cum se dezvoltă acesta în aşa fel încât un nou om să se nască? Urmăriţi în continuare o scurtă prezentare a stadiilor iniţiale de dezvoltare a embrionului uman - de la ovulul nefecundat până la embrionul de 8 săptămâni.

 

Primele stadii ale dezvoltării embrionului uman au loc la nivelul ovarului. La începutul videoclipului de mai jos se poate vedea un ovul nefecundat îndreptându-se către trompa uterină. Procesul de fertilizare începe în momentul în care ovulul întâlneşte spermatozoizii. Deşi mai mulţi pot nimeri ovulul, unul singur reuşeşte să transmită propria sa informaţie genetică. Şi când acest lucru se întâmplă, peretele exterior al ovulului se întăreşte imediat pentru a preveni intrarea altor spermatozoizi. Ovulul acum fecundat se divide în mod repetat de-a lungul a aproximativ 5 zile, ajungându-se după această perioadă la exact 32 de celule înghesuite în spatele aceluiaşi dur înveliş exterior.

 


În interiorul blastocistului1 găsim acum un grup de celule care se vor transforma treptat într-o fiinţă umană. Celulele dispuse în exterior vor da naştere placentei şi altor ţesuturi auxiliare de sprijin. Este momentul în care embrionul se autoimplantează în peretele uterului, iar sarcina începe. Se poate distinge acum masa de celule interioare care formează un disc, iar la 14 zile se observă cum apare aşa-zisa "linie primitivă"2, care stabileşte şi linia de demarcaţie a simetriei bilaterale ce va caracteriza fătul.

Apoi, celulele din compunerea discului migrează pe măsură ce dezvoltarea embrionului continuă. Cum celulele de pe o faţă a discului se dezvoltă mai repede decât celelalte, întregul disc se rulează sub forma unor tuburi parţial suprapuse ce vor da naştere tractului digestiv şi altor ţesuturi. La acest moment embrionul are în jur de 28 de zile şi măsoară în jur de un sfert de ţol (6,5 mm). Se pot observa stadiile incipiente de dezvoltare ale celor patru membre şi ale urechii interioare. Patru zile mai târziu încep să se dezvolte orbitele ochilor, iar membrele superioare timpurii capătă o formă conică.

După încă o zi, putem vedea cum îşi fac apariţia nările şi palmele. În acest moment embrionul are cu puţin sub o jumătate de ţol. După 37 de zile, lungimea sa atinge trei sferturi de ţol. Nasul şi urechile continuă să se dezvolte, iar coapsele, gambele şi tălpile picioarelor pot fi şi ele distinse. După 41 de zile putem vedea degetele, o falcă şi curbura lombară.

Trec încă trei zile şi îşi fac apariţia coatele şi pleoapele în formă incipientă. La 47 de zile embrionul nostru se poate lăuda cu un trunchi relativ solid. Picioarele sunt întinse către înainte, iar degetele de la picioare sunt vizibile. După alte câteva zile embrionul are membrele superioare uşor îndoite la nivelul coatelor, degeţele mici şi boante la mâini, acestea din urmă curbându-se una către cealaltă dar fiind încă destul de depărtate una de alta.

La vârsta de 52 de zile şi lungimea de un ţol putem distinge palmele, încheieturile mâinilor şi putem diferenţia clar degetele de la picioare. După încă două zile apare urechea externă, iar mâinile se pot acum atinge una pe cealaltă. La 8 săptămâni, embrionul are încă doar un ţol şi un sfert lungime, dar detaliile pe care le putem observa în dezvoltarea acestuia sunt extraordinare.

_______
1. blastocist - stadiu în dezvoltarea embrionului la mamifere, în care acesta se prezintă ca o cavitate înconjurată de un număr variabil de celule.
2. linia (striaţia) primitivă (primitive streak) - structură care se formează în stadiile incipiente de dezvoltare a embrionului la păsări, reptile şi mamifere. Reprezintă şi un concept foarte important în bioetică, unii experţi susţinând că experimentarea cu embrioni umani ar trebui permisă doar înainte de atingerea acestui stadiu de dezvoltare - care reprezintă începutul dezvoltării individuale a embrionului deci, în concepţia acestora, semnul potenţialului de apariţie a unei noi şi unice fiinţe umane, o entitate individuală. 


Notă: articolul de mai sus este adaptarea textului folosit în film.

Traducerea: Scientia.ro.
Credit: www.cassiopeiaproject.com.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.