EtologiaEtologia, întemeiată de Konrad Lorenz acum mai bine de 100 de ani, este o ştiinţă din cadrul biologiei care descifrează comportamentul animal, inclusiv uman, pe baza mecanismelor evolutive din cadrul speciei şi a mecanismelor adaptative interspecifice.

 


Konrad Zacharias Lorenz (n. 7 noiembrie, 1903, Viena, d. 27 februarie, 1989, Viena) a fost un specialist în zoologie, psihologie animală, ornitolog şi laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1973. Este considerat fondatorul etologiei moderne, studiile anterioare fiind ale profesorului său Oskar Heinroth.

 

Konrad Lorentz, fondatorul etologiei
Biologul Konrad Lorenz, fondatorul etologiei

 

Studiul etologiei face parte din pregătirea studenţilor biologi în cadrul programului de Master în Neurobiologie, la Facultate de Biologie din Bucureşti, Conf. Dr. Carmen Strungaru fiind titularul acestei discipline.

Interpretarea comportamentului animal şi uman pe baza cunoştinţelor filogenetice (evolutive), neurobiologice şi biologice porneşte de la descrierea unor „universale comportamentale”, un fel de parametrii comportamentali de bază ce sunt specifici unei întregi specii. Pornind de la "universale comportamentale" sunt analizate aspecte generale şi particulare ale diferitelor acte comportamentale complexe (creşterea progeniturilor, teritorialitatea, organizarea socială, agresivitatea, comunicarea, sexualitatea, etc.) urmărindu-se mecanismele evolutiv-adaptative ale acestora.

Observaţiile etologice se desfăşoară în mediul ambiant natural al speciei studiate.

Zoopsihologia - disciplina de legătură între psihologie şi neurobiologie investighează comportamentul animal în condiţii de laborator care permit controlul variabilelor.

Studiile de zoopsihologie se focalizează atât pe comportamentul spontan, cât şi pe cel indus experimental (implicarea diferitelor structuri cerebrale în procesele de învăţare/ memorie, efectul diferitelor substanţe neurotrope endogene şi exogene asupra organizării comportamentale, modele animale ale unor stări patologice umane, etc.).

O carte deosebită privind etologia umană este cartea cu titlul Maimuţa goală a zoologului Desmond Morris, vândută în peste 20 milioane de exemplare în toată lumea şi tradusă în aproape toate limbile cunoscute. Este o carte ce n-ar trebui să-i scape nici unei fiinţe umane animale.

 

 


Maimuta goala
Coperta cărţii Maimuţa Goală de Desmond Morris

 

Cartea, clasică pentru biologi, îşi merită locul alături de Originea speciilor a lui Darwin, prezentându-l pe Om nu ca pe un înger căzut, ci ca pe o maimuţă înălţată, care dovedeşte un simţ al umorului, o energie şi o imaginaţie remarcabile, dar care nu este altceva decât un animal aflat în pericolul de a uita de unde a plecat. Cu intuiţiile sale penetrante legate de istoria începuturilor Omului, de viaţa lui sexuală, de obiceiurile lui şi de legăturile sale uimitoare cu lumea animalelor, Maimuţa goală este o carte-jalon, deopotrivă provocatoare, incitantă şi durabilă.

Filmul Instinct din 1999, cu Cuba Gooding Jr., Anthony Hopkins este remarcabil prin surprinderea comportamentului agresiv al speciei umane.

Poster Instinct
Posterul filmului Instinct, despre agresivitatea speciei umane

 

Despre agresivitate sunt numeroase studii de specialitate, recomand cartea Agresivitatea Umană de Irenaus Eibl-Eibesfeldt. Iată descrierea cărţii: Omul este lup pentru om. Dacă sexualitatea a fost principala problemă care a preocupat începutul secolului XX, agresivitatea distructivă preocupă începutul secolului XXI, în special prin urmările sale, care ameninţă însăşi existenta umanităţii. Etologia şi etologia umană, ca discipline ştiinţifice, studiază dimensiunea bio-psihică a agresivităţii umane şi încearcă să explice dintr-o perspectivă nouă în special aspectele distructive ale agresivităţii.

Agresivitatea umana
Coperta cărţii "Agresivitatea umană"

 

Cartea de faţă, scrisă de unul dintre cei mai importanţi discipoli ai lui Konrad Lorenz, se bazează pe cercetări directe asupra omului. Din această perspectivă, războiul, de exemplu, apare ca un mijloc de a rezolva probleme reale ale umanităţii, la care se va putea renunţa doar când se vor găsi mijloace non-distructive de a rezolva aceleaşi probleme.

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Citiți și: