FructeVitaminele sunt importante pentru buna funcţionare a organismului uman şi sănătate. Folosirea cu măsură a vitaminelor poate ajuta la prevenirea apariţiei unor boli. Suplimentele de vitamine sunt recomandate, dar numai în urma discutării cu un medic.

 

 

Va prezentăm mai jos lista vitaminelor, fiecare vitamină fiind însoţită de o scurtă descriere. De asemenea, veţi putea citi care sunt alimentele în care găsim alimentele menţionate.

 

VITAMINA A

Vitamina A are un important rol antioxidant, ajută în creşterea imunităţii organismului şi, de asemenea, are un rol şi în buna funcţionare a vederii. Alimente bogate în vitamina A: unt, ouă, legume colorate (morcovi, roşii), legume verzi (pătrunjel, spanac), fructe colorate (caise, portocale, pepene galben, piersici). Atenţie, nimic nu este însă bun în exces! În cazul în care consumăm prea multă vitamina A (întotdeauna este indicată consultarea medicului!) putem avea probleme cu ficatul, căderea parului, dureri de cap ori stări de greaţă şi vomă.

 

VITAMINA B1

Vitamina B1 sau TIAMINA ajută la buna asimilare a glucidelor şi la obţinerea unor performanţe intelectuale superioare. Alimente bogate în această vitamină: ouă, peşte, carne de porc, germeni de grâu, cereale, legume precum linte sau fasole. Este de reţinut că o linguriţă de germeni de grâu mâncată dimineaţa la micul-dejun acoperă necesarul de vitamina B1 pentru întreaga zi.

 

VITAMINA B2

Vitamina B2 sau RIBOFLAVINA ajută la eliberarea de energie şi poate fi regăsită în alimente precum iaurturi, brânză, ouă, peşte sau cereale integrale. Un rol suplimentar al vitaminei B2 este de a susţine acţiunea altor vitamine cum sunt B1 şi B6. În cazul în care există o carenţă a acestei vitamine pielea se usucă iar secreţiile lacrimale se diminuează.

 

VITAMINA B3

Vitamina B3 sau NIACINA are rol de control al proceselor biologice ale organismului. Alimente bogate în niacin: carne de iepure sau pasăre , peşte (în special somon sau ton), oleaginoase (alune sau migdale), legume (linte, soia, mazăre). Organismul nostru este capabil să fabrice singur vitamina B3 (pornind de la un aminoacid, triptofanul).

 

VITAMINA B5

Vitamina B5 sau ACID PANTOTENIC – este considerată vitamina esenţială pentru piele, păr şi unghii! Se regăseşte în carne, ouă, peşte, cereale integrale etc.

 

VITAMINA B6

Vitamina B6 sau PIRIDOXINA ajută organismul pentru o bună funcţionare musculară şi cerebrală. Este o vitamină importantă şi pentru creşterea părului. Permite formarea de numeroşi neurotransmiţători – moleculele care asigură transmisia între neuroni, precum serotonina sau dopamina. Tot vitamina B6 are rol şi în producerea hemoglobinei. Cea mai mare concentraţie de B6 se află în ficatul de animale şi în germenii de grâu. Se mai regăseşte în carne (îndeosebi de porc şi viţel), ouă, peşte, cereale.

 

VITAMINA B7

Vitamina B7 (8, H sau BIOTINA) ajută la eliberarea de energie şi poate fi regăsită în alimente, precum carnea de pasăre, ciuperci, conopidă, ouă.

 

VITAMINA B9

Vitamina B9 sau ACID FOLIC – este esenţială pentru dezvoltarea armonioasă a organismului. Ajută la formarea de globule roşii, este un bun protector cardiac şi poate ajuta la prevenirea de eventuale malformaţii ale fetusului. Alimente bogate în acid folic: legumele cu frunze verzi (în special spanac, lăptucă, salată, creson), cerealele integrale, gălbenuşul de ou, brânzeturile, legume precum fasole verde, mazăre, năut sau linte, citricele şi fructele roşii. Atenţie, fumatul (activ sau pasiv) sau unele pilule estroprogestative favorizează o scădere a capacităţii de asimilare a acidului folic (vitamina B9). Deficitul de vitamina B9 are implicaţii nedorite şi în cazul unei sarcini.

 

VITAMINA B12

Vitamina B 12 sau COBALAMINA ajută la formarea de globule roşii şi se găseşte în carne, peşte, ouă şi lactate. Persoanele vegetariene sunt destul de ameninţate de scăderea globulelor roşii.

 

VITAMINA C

Vitamina C sau ACID ASCORBIC – este un foarte bun antioxidant, întăreşte sistemul imunitar, ajută la prevenirea sau contracararea alergiilor şi are un important rol în ameliorarea absorbţiei fierului. Cel mai mult vom regăsi vitamina C în următoarele alimente: fructe roşii (coacăze, agrişe, căpşune), citrice (portocale, lămâi, grepfrut), în kiwi, în legumele exotice, în legume verzi şi altele. Pătrunjelul are foarte multă vitamina C, chiar mai mult decât lămâia!

 

VITAMINA D

Vitamina D – ajută la mineralizarea oaselor, la creştere şi favorizează fixarea calciului în oase. Inhibă dezvoltarea celulelor cancerigene şi fortifică sistemul imunitar. Se găseşte în peştele gras (sardine, macrou, ton), gălbenuş de ou, lactate (lapte integral, unt, brânză), drojdie. Atenţie, excesul de vitamina D poate duce la deshidratare, colici renale, stare de vomă, greţuri, disconfort al muşchilor sau poate crea depozite de calciu în diferite ţesuturi ale organismului. Doza recomandată: 400-800 UI pe zi. Cea mai importanta cale de sinteză a vitaminei D este expunerea la soare.

 

VITAMINA E

Vitamina E – este un foarte bun antioxidant. Este conţinută de uleiurile vegetale obţinute din floarea-soarelui, măsline, soia, rapiţă, arahide, porumb. O mai putem găsi în fructele oleaginoase.

 

VITAMINA K

Vitamina K are un rol important în coagularea sanguină. Vitamina K se găseşte în varză (de toate tipurile: verde, roşie, varza de Bruxelles, conopida), în broccoli, în legume verzi cu frunze (pătrunjel, spanac).

 

 

Preluare de pe Prodieta

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.