Pahar cu lapteHormonii joacă un rol în numeroase tipuri de cancer, în special în cel testicular, mamar şi de prostată. Printre factorii care pot creşte riscul apariţiei cancerului de sân se află: numărul scăzut de sarcini, pubertatea precoce şi menopauza tardivă, probabil datorită expunerii crescute la estrogeni.

 

 

Cancerul de prostată este rar întâlnit la eunuci, sugerând că producţia de testosteron de către testicule este un factor de risc. Acest argument este susţinut de faptul că cancerul de prostată poate fi declanşat la şobolani prin administrarea de testosteron şi că îndepărtarea testiculelor s-a dovedit a fi o opţiune de tratament în cazul acestui tip de cancer. Deoarece numărul cazurilor de cancer hormono-dependente pare a fi în creştere, aşa-numiţii estrogeni ecologici, compuşi care pot imita activitatea estrogenilor, au beneficiat de mare atenţie.

Marea parte a atenţiei a fost îndreptată asupra substanţelor chimice sintetice care se găsesc în pesticide, materiale plastice şi produsele de protecţie solară care au efecte estrogenice, unii adepţi sugerând că acestea sunt responsabile de "epidemia de cancer." Adevărul este că nu există o astfel de epidemie, deşi există unele dovezi că a crescut oarecum numărul cazurilor de cancer hormono-dependent. Acest lucru s-ar putea, de asemenea, datora expunerii importante la hormoni din mediu, dar nu neapărat la substanţe chimice sintetice. Estrogenii naturali sunt de până la 100.000 de ori mai puternici decât cei sintetici care au proprietăţi care le mimează pe cele ale estrogenilor. Unde se găsesc aceşti estrogeni naturali puternici? Îi puteţi găsi în lapte.


Dacă suntem în căutarea unei conexiuni dintre hormon şi cancer, de ce să nu analizăm produsele lactate? Ele aduc o contribuţie foarte importantă la aportul nostru de hormoni şi studiile epidemiologice sugerează existenţa unei legături între acestea şi declanşarea unor forme de cancer. La bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani, consumul de lapte şi brânză se corelează strâns cu incidenţa cancerului testicular. În ţările în care produsele lactate sunt rareori consumate, una dintre acestea fiind Algeria, cancerul testicular este rar întâlnit, în timp ce în Danemarca şi Elveţia, unde se consumă brânză din abundenţă, incidenţa cancerului testicular este ridicată. În Japonia, cancerul de prostată a fost aproape inexistent în urmă cu cincizeci de ani, dar incidenţa a crescut de atunci, în paralel cu creşterea consumului de produse lactate. Cu toate acestea incidenţa acestuia în Japonia reprezintă doar o zecime din cea întâlnită în America de Nord, unde, interesant, se consumă mult mai multe produse lactate.

Este plauzibilă din punct de vedere ştiinţific afirmaţia conform căreia există o legătură între cancerul hormono-dependent şi consumul de lactate? La urma urmei, implicaţia consumului de lactate în apariţia cancerului nu este o idee nouă. De ce nu a fost remarcată până acum o legătură între consumul de lactate şi cancer? Este posibil ca acest lucru să se datoreze faptului că laptele pe care îl consumăm astăzi este diferit de cel din trecut. Acesta are un nivel mai ridicat de hormoni. Acest lucru nu are absolut nimic de-a face cu hormonul de creştere bovin care este folosit în Statele Unite, dar nu în Canada, pentru a creşte producţia de lapte. Acesta este un factor irelevant. Dar ceea ce nu este lipsit de importanţă este faptul că vacile de azi sunt mulse aproximativ 300 de zile pe an şi o mare parte din acest timp vacile sunt gestante. Sulfatul de estrogen, estrogenul principal din lapte, este de aproximativ treizeci de ori mai abundent în laptele care provine de la vacile gestante decât în comparaţie cu laptele care provine de la vacile care nu sunt gestante. Mai mult chiar, cantitatea de estrogen creşte pe parcursul ultimelor etape ale gestaţiei. Progesteronul, de asemenea, creşte.

O comparaţie între "laptele modern" şi laptele din Mongolia, unde conform tradiţiei vacile sunt mulse doar cinci luni pe an şi doar la începutul gestaţiei, arată că laptele mongol are un conţinut mai scăzut de hormoni. Laptele degresat din America de Nord, însă, este o excepţie. Acesta are un conţinut hormonal la fel de scăzut ca cel din laptele mongol deoarece estrogenul se regăseşte în grăsimi. Un alt aspect îngrijorător al legăturii dintre consumul de lactate şi cancer este acela că şobolanii hrăniţi cu lapte dezvoltă mai multe tumori decât cei hrăniţi cu apă. Desigur, nimic din toate acestea, nu dovedeşte că produsele lactate sunt un factor de risc în apariţia cancerului, dar este justificată investigarea suplimentară a acestor aspecte. În orice caz, nu este necesar  să mergeţi în Mongolia pentru a obţine laptele cu conţinut scăzut de hormoni. Puteţi pur şi simplu să consumaţi  lapte degresat.


Traducere de Ecaterina Pavel după milk-hormones-and-cancer, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.