Oamenii tind să poftească să consume junk food. Personal cred că acesta este principalul motiv pentru care este greu să avem o dietă sănătoasă. Poftele apar din cauza nevoii creierului de “recompensă” – nu datorită nevoii organismului de mâncare. Dacă vă puteţi opri când consumaţi doar o cantitate mică, atunci este în regulă să vă răsfăţaţi când vă este poftă.

 

 

 

Dar dacă aveţi tendinţa de a consuma în exces produse dulci, cu zahăr (aşa cum obişnuiam eu), atunci să cedaţi tentaţiei este cel mai rău lucru pe care l-aţi putea face. În acest articol găsiţi un plan simplu în 3 paşi pentru a opri pofta de zahăr.

Puteţi alege unul dintre aceşti paşi. Dacă unul nu funcţionează, atunci puteţi încerca şi cu al doilea sau cu toate trei.

1. Dacă vă e foame, mâncaţi o masă

Este important să realizaţi că poftele nu sunt acelaşi lucru cu foamea. Nu corpul are nevoie de energie, ci creierul cere ceva ce eliberează multă dopamină în sistemul de recompensă. Dacă vă e poftă de ceva şi vă este şi foame, atunci totul devine mult mai rău. Pofta combinată cu foamea sunt greu de depăşit cu ajutorul voinţei. În cazul în care vă e foame şi poftă în acelaşi timp, atunci începeţi imediat să gătiţi pentru a mânca o masă sănătoasă.

Consumul de alimente naturale poate să nu pară la momentul respectiv foarte gustos dacă vă este poftă de îngheţată de exemplu, dar faceţi asta oricum.

 

 

2. Faceţi un duş fierbinte

Modalitatea cea mai eficientă pentru mine de a scăpa de pofte este să fac un duş fierbinte. Apa trebuie să fie fierbinte – nu să ardă pielea, ci să fie atât de fierbinte încât să fiţi pe punctul de a vă simţi inconfortabil. Lăsaţi apa să vă curgă pe spate şi pe umeri şi să vă încălzească. Staţi acolo cel puţin 5-10 minute. Când veţi ieşi de la duş, vă veţi simţi puţin “ameţiţi”, ca şi când aţi fost la saună pentru o lungă perioadă de timp. Este foarte probabil ca pofta să fi dispărut.

3. Faceţi o plimbare

Un alt lucru pe care îl puteţi face este să ieşiţi afară pentru o plimbare în pas vioi. Dacă obişnuiţi să alergaţi, atunci va fi chiar mai bine. Acest lucru are un scop dublu. În primul rând vă distanţaţi de mâncarea la care poftiţi. În al doilea rând, exerciţiul fizic va elibera endorfine, nişte substanţe chimice din creier care ne fac să ne “simţim bine”, lucru ce poate ajuta să opriţi pofta. 

Puteţi ieşi afară pentru a face câteva seturi epuizante de genuflexiuni, flotări sau alte exerciţii fizice.

Alte lucruri pe care le puteţi face

Sunt aproape sigur că aceşti 3 paşi de mai sus ar putea funcţiona pentru majoritatea oamenilor pentru a opri poftele. Dar desigur, cea mai bună opţiune este de departe să încercaţi să preveniţi apariţia poftelor. Pentru a face acest lucru, aruncaţi toate alimentele nesănătoase din casa voastră. Dacă le păstraţi la îndemână, atunci căutaţi probleme. De asemenea, dacă mâncaţi sănătos şi faceţi sport de câteva ori pe săptămână, şansele să apară pofta vor fi mai mici.

Iată nişte metode care v-ar putea fi de folos.

• Beţi un pahar cu apă. Unele persoane afirmă că pofta poate fi cauzată de deshidratare.
• Mâncaţi un fruct. Acest lucru poate satisface pofta de zahăr pentru unii oameni. Bananele, merele, portocalele funcţionează foarte bine.
• Evitaţi îndulcitorii artificiali. Dacă simţiţi că îndulcitorii artificiali declanşează poftele, ar fi mai bine să îi evitaţi.
• Consumaţi mai multe proteine. Acestea sunt bune pentru senzaţia de saţietate şi vă pot ajuta cu poftele.
• Vorbiţi cu un prieten. Sunaţi/mergeţi să vă întâlniţi cu cineva care înţelege cu ce vă confruntaţi. Explicaţi-i că treceţi printr-o perioadă în care aveţi pofte şi rugaţi-l să vă spună câteva cuvinte de încurajare.
• Dormiţi bine. Un somn bun, reconfortant este important pentru sănătate în general şi vă poate ajuta şi în privinţa poftelor.
• Evitaţi stresul în exces. La fel ca şi somnul şi acest lucru vă poate ajuta.
• Evitaţi anumiţi factori declanşatori. Încercaţi să evitaţi activităţile specifice sau locurile care vă produc pofte, cum ar fi trecerea pe lângă Mc Donald’s.
• Luaţi multivitamine. Puteţi preveni astfel orice deficienţe.
• Citiţi lista pe care v-aţi făcut-o. Poate fi foarte folositor să purtaţi la voi o listă cu motivele pentru care vreţi să mâncaţi sănătos, deoarece poate fi foarte greu să vă reamintiţi aceste lucruri când vă este poftă.
• Nu vă înfometaţi. Încercaţi să nu vă fie prea foame între mese.

Concluzie

Dacă puteţi consuma din când în când junk food fără a mânca necontrolat şi fără a vă ruina progresele, atunci faceţi asta. Înseamnă că sunteţi printre norocoşii care se pot bucura de aceste alimente cu moderaţie.

Însă dacă semănaţi cu mine şi nu vă puteţi controla în preajma acestor alimente, atunci ar trebui să le evitaţi cât de mult puteţi. Cedând poftelor nu faceţi decât să hrăniţi dependenţa. Dacă reuşiţi să le rezistaţi, poftele vor deveni mai slabe şi în cele din urmă vor dispărea.

Eu nu am mai consumat zahăr de peste 5 luni şi nu am mai avut pofte. Am pierdut 14 kg. fără vreun efort important şi nu m-am simţit mai bine în toată viaţa mea.



Traducere de Patricia David după 3-step-plan-to-stop-sugar-cravings cu acordul autorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.