ŢânţarSIDA ucide aproximativ 1,6 milioane de persoane anual (2011), conform OMS. Ştim că ne putem proteja de virusul care generează boala, HIV, prin folosirea unor ace sterile la injectare ori prin folosirea prezervativului.

 

 

Pe de altă parte, ştim că ţânţarul este responsabil de răspândirea unor boli, ca malaria. Ţânţarul poate transmite la om parazitul malariei ori virusul West Nile, dar nu şi HIV. Cum se explică asta?

De ce ţânţarul nu poate transmite HIV

Atunci când un ţânţar te muşcă, acesta caută un vas de sânge (vezi videoclipul de mai jos) şi suge din acesta o cantitate direct în „stomacul" său. Acizii din stomac ucid virusul, dacă el a fost luat odată cu sângele victimei.

Sângele nu se poate întoarce în proboscidă (trompa ţânţarului), iar celulele de sânge rămase pe aceasta după scoaterea trompei sunt şterse de ţânţar.

Ţânţarul are un alt stilet (canal) prin care injectează salivă în victimă, substanţă care conţine proteine şi anticoagulant care au rolul de a ajuta penetrarea ţesuturilor victimei, în căutarea sângelui şi de a preveni coagularea acestuia. Această "salivă" produce mica iritare la nivelul pielii ce însoţeşte muşcătura de ţânţar (în fapt, femela este cea care ne muşcă).

Virusul HIV, pentru a infecta omul, ar trebui să ajungă din stomacul ţânţarului în glandele sale salivare, pentru a putea apoi să fie injectat într-o victimă. Din fericire, nu poate face asta.


De ce ţânţarul poate transmite parazitul malariei şi virusul West Nile?

Pe scurt, atât parazitul malariei (un protozoar din genul Plasmodium), cât şi virusul West Nile reuşesc să treacă de bariera creată de stomac, să iasă din acesta şi să infecteze glandele salivare. În cazul virusului West Nile, acesta infectează celulele ţânţarului, acestea se dezintegrează, iar resturile, incluzând virusul, reuşesc să treacă în salivă. De aici, calea este liberă către viitoarea victimă.

Faptul că HIV nu este pregătit pentru a trece în saliva ţânţarului, care este unul dintre cele mai periculoase insecte pentru om, din perspectiva victimelor pe care le face prin transmiterea a diverşi microbi, reprezintă un mare avantaj pentru om. Altfel, probabil că aşa cum avem sute de mii de decese cauzate de malarie (peste 650 de mii în 2010, conform OMS), am fi avut o mult mai largă răspândire şi a SIDA.

Citiţi şi:
:: Poate un ţânţar să transmită virusul HIV?
:: Transmiterea malariei
:: Ţânţarii ne "aleg" în funcţie de bacterii
:: Ţânţarii. 10 lucruri pe care nu le ştiaţi

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.