Sunt un specialist al studiilor clinice. Ascult oamenii vorbind despre cei șapte până la zece ani necesari pentru a crea un vaccin și cât de periculos este să grăbești lucrurile. Cuvântul care continuă să apară este „grăbit” și asta-l face pe omul obișnuit să fie speriat cu privire la siguranța vaccinului. Ca doctor specializat în studii clinice vă pot spune ce fac în cea mai mare parte a celor zece ani - nu foarte mult.
Nu sunt leneș. Trimit solicitări de finanțare care sunt respinse, le trimit din nou, aștept analiza acestora, le trimit din nou în altă parte. Când am norocul să primesc finanțarea studiilor clinice, îmi petrec luni întregi în dialogul cu comisiile de etică. Aștept autoritățile de reglementare, mă ocup de schimbările de personal la compania de medicamente și de o depărtare a interesului acestei de la studiile mele și, în cele din urmă, dacă sunt foarte norocos, îmi petrec timpul pregătind studiile clinice: găsirea de locații, locuri pentru instruire, mă panichez pentru că recrutarea de personal nu merge cum trebuie șamd. Apoi, de obicei, am mai multe probleme de reglementare și, în cele din urmă, dacă marele meu ghinion nu se încheie, aș putea avea un tratament disponibil sau... nu.
Apoi pot apărea întârzieri din cauza întrebărilor referitoare la rentabilitate sau alte tipuri de obstacole. Nici măcar nu vreau să menționez anii necesari în mod normal pentru a finaliza studiile „preclinice”, cele dinaintea studiilor pe oameni.
• Zece ani pentru a crea un vaccin este un lucru rău
Așadar, data viitoare când cineva își exprimă îngrijorarea cu privire la viteza uimitoare cu care s-au derulat studiile clinice pentru vaccin (anti-COVID-19, n.n.), spuneți-le că zece ani nu înseamnă un lucru bun. Crearea unui vaccin nu durează zece ani pentru că este sigur; sunt zece ani grei de luptă cu indiferența, imperativele comerciale și birocrația.
Dar am văzut că aceste bariere se pot depăși și ușor: ai nevoie de fonduri nelimitate, de niște oameni deștepți și foarte motivați, de toată infrastructura necesară, de un lot aproape nelimitat de voluntari și de niște autorități de reglementare raționale.
Când ai toate cele menționate mai sus și mai ai și o pandemie care ucide oameni, se dovedește că putem face lucruri uimitoare. Modul în care s-au derulat studiile clinice pot fi asemuite unui miracol. O revoluție a modului în care facem studii clinice; dar poate că nu este atât de surprinzător, având în vedere capacitatea noastră de a inova atunci când chiar trebuie. Și acum chiar trebuie - necesitatea fiind mama invenției.
Siguranța nu a fost ignorată. Toate studiile au trecut prin „fazele” standard ale oricărui medicament sau vaccin. Sute de mii s-au oferit voluntari și au primit un vaccin experimental. Lumea a putut urmări evoluția, iar atunci când o singură persoană s-a îmbolnăvit, toți am dezbătut ce s-a întâmplat.
Până în prezent, nu a existat nici măcar un deces asociat cu vaccinurile anti-COVID și doar câteva evenimente posibil serioase. Dar imaginați-vă că ați urmări toți locuitorii dintr-un oraș mic timp de șase luni și ați raporta fiecare atac de cord, accident vascular cerebral, afecțiune neurologică sau orice altceva care ar putea fi considerat grav... Cât de uimitor este acest lucru (lipsa unor incidente grave pe timpul studiilor clinice. n.n.)? A fost un triumf al științei medicale.
În acest moment, trei vaccinuri au fost deja anunțate, cu o eficacitate mai mare decât am sperat vreodată. Standardul a fost stabilit de autoritățile de reglementare la aproximativ 50%. Atât Moderna, cât și Pfizer au raportat 95% eficacitate, iar Universitatea Oxford a raportat 90% eficacitate pentru un anumit regim de dozare. Datele privind siguranța vaccinurilor vor fi disponibile în curând, dar evoluția studiilor clinice a vaccinurilor este excelentă și sunt optimist.
Asta nu înseamnă că vreau să ignor provocările care mai sunt în față. De asemenea, nu înseamnă că nu există întrebări privind siguranța vaccinurilor, întrebări care așteaptă răspunsuri.
Dar sunt încrezător că după ce autoritățile de reglementare vor analiza datele privind siguranța vaccinurilor și eficacitatea acestora, vaccinurile vor fi utilizate numai dacă beneficiile lor depășesc în mod clar riscurile - și ar trebui să fiți și voi încrezători.