Unii dintre noi preferă să nu se descalţe la uşă, chiar dacă este vorba de propria locuinţă. În filme apare deseori această imagine: locatarii sunt încălţaţi pretutindeni şi se descalţă înainte de a se pune în pat. Dar cât de sigură este această opţiune din perspectiva sănătăţii, de vreme ce este de presupus că încălţămintea este purtătoarea microbilor cu care ia contact în afara casei?
Într-adevăr, încălţămintea, după ce este purtată afară, este plină de microbi. Cu fiecare pas talpa ia contact cu microbii din mediu. Multe dintre bacteriile întâlnite în natură nu sunt nocive, dar unele sunt. De exemplu faimoasa bacterie Escherichia coli (E. coli). Majoritatea tulpinilor de E. coli nu sunt dăunătoare, ci fac parte din flora bacteriană a intestinul uman, dar unele tulpini produc toxine care ne pot îmbolnăvi, putând provoca diaree, infecţii ale tractului urinar şi chiar meningită.
Şi alţi microbi cu potenţial nociv, ca Staphylococcus aureus ori Clostridium difficile (C. difficile), o bacterie ce poate cauza diaree, pot fi de găsit pe încălţările noastre.
Dar, una peste alta, pentru adulţi, microbii de pe încălţăminte nu prezintă un risc imediat şi iminent pentru sănătate, dat fiind că expunerea este minimă.
Lucrurile sunt însă diferite dacă vorbim despre copii, care s-ar putea juca pe jos, deci ar fi în contact prelungit cu suprafaţa pe care s-ar găsi o parte din microbii de pe încălţăminte.
În concluzie, deşi pentru adulţii sănătoşi riscul îmbolnăvirii ca urmare a folosirii în interiorul locuinţei a încălţării utilizate afară este minim, pentru copiii mici acesta creşte; este, aşadar, recomandabil, în ultimul caz, ca proprietarii şi vizitatorii să-şi lase încălţămintea la uşă.