Ai putea crede că e vorba despre obişnuitul gust mentolat al pastei de dinţi care se combină cu alte arome, însă, în cazul sucului de portocale şi al multor altor lucruri, nu asta se petrece de fapt. Se crede că vinovaţii sunt, în acest caz, doi compuşi adăugaţi aproape întotdeauna pastei de dinţi - lauril sulfatul de sodiu şi lauril eter sulfatul de sodiu, care sunt nişte surfactanţi anionici, ceea ce înseamnă că reduc tensiunea de suprafaţă a apei.



De ce e asta de dorit la o pastă de dinţi? Pentru că acţionează ca un fel de detergent şi determină pasta să facă spumă, ca s-o ajute să se răspândească mai uşor în gură. Pe lângă orice efect de curăţare, asta are şi efectul secundar de a te face să simţi că pasta de dinţi chiar face ceva - un mod grozav de a determina oamenii să cumpere mai multă pastă, după cum au descoperit producătorii. 

Menta este adăugată pastei din acelaşi motiv - pentru că lasă o senzaţie de răcoare, curăţenie şi prospeţime, mai ales dacă e bine răspândită în toată gura.

Aşa cum a afirmat Tracy Sinclair, fost manager de marcă la Oral B, în cartea „Puterea obişnuinţei” de Charles Duhigg, „consumatorii au nevoie de un fel de semnal că produsul funcţionează. Putem face pastă de dinţi cu gust de orice - afine, ceai verde - şi atâta timp cât oferă o senzaţie de răcoare, oamenii au impresia că au gura curată. Asta nu face ca pasta să funcţioneze mai bine. Doar convinge oamenii că-şi face treaba.”

(Interesant este că, dincolo de orice efect real de curăţare al său, lauril sulfatul de sodiu se adaugă şi în şampoane, din motive similare de marketing, întrucât oamenii cred că şamponul care face spumă spală mai bine decât cel care nu face spumă, indiferent dacă şamponul care face spumă al unei mărci curăţă cu adevărat mai bine decât un alt şampon care nu face spumă sau nu.)

Să ne întoarcem la mugurii gustativi - lauril sulfatul de sodiu interacţionează cu receptorii gustului dulce, făcându-i mai puţin sensibili şi atenuând astfel gustul dulce. Pe lângă asta, distruge şi fosfolipidele din gură, compuşi care au acelaşi tip de efect pe care îl are şi lauril sulfatul de sodiu asupra mugurilor gustativi ai gustului dulce, cu excepţia faptului că fosfolipidele afectează mugurii gustului amar.

Efectul final este acela că mugurii gustului dulce sunt afectaţi, în timp ce mugurii gustului amar devin mai sensibili. Aşa că atunci când bei ceva precum sucul de portocale, care are, în mod normal, un gust dulce dominant care ascunde un gust amar subiacent, va avea un gust total diferit – în acest caz, extrem de amar.

Deci, dacă dintr-un anumit motiv rutina ta de dimineaţă include spălatul pe dinţi înainte de a mânca, poţi pur şi simplu să găseşti o pastă de dinţi fără lauril sulfat de sodiu şi lauril eter sulfat de sodiu, iar mâncarea pe care o consumi imediat apoi nu ar trebui să mai aibă un gust îngrozitor - asta doar dacă nu eşti un dezastru la gătit, desigur.

Traducere de Ana Dumitrache după toothpaste-make-things-like-orange-juice-taste-awful

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.