De câte ori v-aţi spălat pe mâini într-o toaletă publică şi aţi căutat zadarnic suportul cu prosopul de hârtie? Cine şi-ar dori oare să aştepte până când uscătorul electric de pe peretele toaletei va sufla un aer călduţ pe mâinile umede şi reci?

Uscătorul electric pentru mâini sau prosopul de hârtie? Aceasta este întrebarea :)

Aşa că înşfăcaţi o bucată de hârtie igienică în locul prosopului de hârtie care ar fi trebuit să fie acolo. Nu e o alegere prea inspirată dat fiind faptul că mai târziu cineva ar putea vă atragă atenţia că aveţi o bucăţică de hârtie albă lipită pe încheietura mâinii.

De ce ar fi trebuit să existe acolo suportul cu prosopul de hârtie? Pentru simplul motiv că hârtia usucă mai bine mâinile decât aerul cald. Sunteţi surprinşi?

Vă înţeleg grija pentru mediu. Da, ştiu totul despre nevoia de a consuma mai puţin şi de a recicla mai mult ori de câte ori este posibil pentru o planetă verde şi sănătoasă. Plus că mai există şi argumentul financiar. Este de înţeles, mai ales că fabricanţii de uscătoare electrice pentru mâini pretind că uscarea prin acest procedeu poate reduce costurile cu 99,5 %.

Dar este o cu totul altă problemă la care trebuie să vă gândiţi când folosiţi toalete publice şi vă spălaţi pe mâini: igiena.

Există vreo diferenţă între uscătorul pentru mâini şi prosopul de hârtie? Care dintre ele este mai indicat când este vorba despre sănătatea noastră?

Răspunsul este: da, există o diferenţă şi este vorba despre micii gândăcei pe care îi numim bacterii.


O trecere în revistă a douăsprezece studii diferite mă face să caut prosopul de hârtie în loc să folosesc uscătorul. Pur şi simplu uscătoarele nu sunt atât de eficiente. Sigur că adesea este şi vina persoanei care nu este dispusă să aştepte destul de mult timp pentru ca uscătorul să elimine bacteriile. Mâinile umede predispun la contaminări încrucişate. Atingeţi mânerul uşii şi aţi lăsat o urmă.

Într-un episod recent Mythbusters (Mituri desfiinţate) de pe Discovery Channel se încerca să se risipească mitul că „uscarea mâinilor cu uscătorul este mai puţin igienică decât folosirea prosopului de hârtie”. Iată şi ce rezultate îngrijorătoare s-au descoperit.

Au fost prelevate bacterii de la 16 subiecţi după ce şi-au uscat mâinile de trei ori: o dată după ce au fost la toaletă, o dată după ce s-au spălat pe mâini şi o dată după ce le-au uscat. Experimentul a avut loc de două ori: prima dată cu uscătorul pe bază de aer cald, iar a doua oară cu prosopul de hârtie. Cu uscătorul conţinutul de bacterii s-a redus cu 23%. Pe de altă parte, prosoapele de hârtie au redus bacteriile cu 71%, cu aproape de trei ori mai mult!  După această descoperire echipa emisiunii a decis să meargă un pic mai departe şi să vadă dacă numărul bacteriilor prezente în mediul din toaletă diferă în funcţie de folosirea uscătorului electric sau al prosopului de hârtie. Şi, din nou, rezultatele au fost îngrijorătoare. Existau 41 de colonii de bacterii în jurul uscătorului electric în comparaţie cu doar 3 colonii în vecinătatea suportului pentru prosopul de hârtie.

Deci concluziile sunt clare. Dacă ne luăm după ştiinţă, uscătoarele electrice trebuie eliminate, iar opţiunea sunt prosoapele de hârtie. Dar nu uitaţi să vă spălaţi pe mâini cum se cuvine. Folosiţi săpunul cam tot atâta timp cât v-ar lua să semnaţi o felicitare cu „La mulţi ani!”. Da, cam atât trebuie să dureze spălatul pe mâini ca să scăpaţi de bacterii.

Traducere de Daniela Albu după hand-dryers-or-paper-towel-that-is-the-question, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.