Harta bolilorBoala şi moartea sunt experienţe inevitabile, dar modul în care acestea ajung la tine depinde de locul în care trăieşti. Lucrarea artistică de faţă demonstrează această idee, combinând frumuseţea microscopiei cu geografia bolii.

 

 

 

Fiecare continent este desenat ca imaginea microscopică multiplicată a părţii corpului care, atunci când nu funcţionează corect sau deloc, provoacă cele mai multe decese sau boli în rândul persoanelor care trăiesc acolo.

America de Nord este formată din ţesut adipos, sugerând „epidemia” de obezitate. Europa şi Rusia sunt reprezentate prin ţesut cerebral, făcându-se referire la bolile neurodegenerative ale populaţiei sale îmbătrânite. Estul Asiei şi regiunea Pacificului este prezentată ca ţesut pancreatic, care cauzează diabet atunci când este afectat. Groenlanda este reprezentată printr-un număr mic de spermatozoizi, ilustrând infertilitatea.

 

Harta bolilor



Artista, Odra Noel, are pregătire medicală şi îşi foloseşte cunoştinţele legate de organe şi ţesuturi, structura celulară şi mitocondrii în activitatea sa. Spune că a pictat această lucrare pe mătase pentru a evoca hărţile vechi.

Harta bolilor din lume este expusă începând de pe 2 iulie la Royal Society’s Summer Science Exhibition în Londra. Acest festival de ştiinţă şi tehnologie prezintă expoziţii ce acoperă totul de la termometrie acustică până la genetica peştelui zebră.



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului a-sick-world-in-gorgeous-closeup, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Maria Mihai

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.