Metanolul. Alcoolul metilicMetanolul este un lichid incolor, inflamabil şi volatil. Doza letală de alcool metilic este de 30 ml, deci este o substanţă cu risc crescut de a provoca decesul. Alcoolul metilic este miscibil cu apa, alcoolul etilic şi cu majoritatea solvenţilor organici.

 

 

 

În contact cu organismul uman alcoolul metilic se absoarbe pe toate căile: vaporii prin respiraţie, iar lichidul prin piele sau prin ingestie. Intoxicaţia prin inhalare este accidentală şi se produce în mediile industriale, iar cea prin ingestie poate fi accidentală (confuzie cu alcool etilic) sau voluntară (suicid).

Odată absorbit, alcoolul metilic se repartizează în toate ţesuturile din cauza hidrosolubilităţii mari. Metanolul nu este toxic. În schimb, produşii săi de metabolism – formaldehida şi acidul formic sunt responsabili de producerea efectelor toxice. Metabolizarea alcoolului se face de către aceleaşi enzime ce metabolizează şi alcoolul etilic, dar de aproximativ 5 ori mai lent.

Eliminarea metanolului din organism se face în principal pe cale respiratorie şi mai puţin pe alte căi. Metaboliţii metanolului produc leziuni la nivelul sistemului nervos central şi la nivelul retinei. Alte organe afectate sunt ficatul, rinichii, plămânul şi inima.

În formele uşoare ale intoxicaţiei apar tulburări neuronale, dureri de cap şi ameţeală, simptome ce dispar după 24 de ore. Comparativ cu alcoolul etilic, metanolul nu produce stare ebrioasă decât într-o mică măsură, iar de la producerea metaboliţilor toxici şi până la apariţia leziunilor oculare definitive există o perioadă de latenţă în care se poate interveni.



Intoxicaţia acută

Intoxicaţia acută se poate produce prin inhalare de vapori de metanol. Aceştia vor irita puternic mucoasa căilor respiratorii, limitând cantitatea de metanol ce ajunge în organism. Simptomele care apar în urma intoxicaţiei cu vapori de metanol sunt: dureri de cap, ameţeli, greţuri, vărsături, tulburări de echilibru. După 2 – 3 zile apar tulburările vizuale. Vederea devine neclară, iar câmpul vizual se îngustează concentric. Aceste fenomene vor evolua spre orbire definitivă dacă nu se intervine. Intoxicaţia acută prin ingestie de alcool metilic produce după câteva zeci de minute primele simptome: dureri abdominale intense, agitaţie, delir, convulsii, apoi se instalează coma şi decesul dacă cantitatea ingerată a depăşit 30 – 50 de ml.


Tratamentul intoxicaţiei


Dacă alcoolul metilic a fost ingerat, atunci se provoacă vărsături sau se efectuează spălături gastrice. Antidotul intoxicaţiei cu alcool metilic este alcoolul etilic, deoarece aceleaşi sisteme enzimatice metabolizează ambele substanţe. Un antidot foarte rar folosit la noi este metilpirazolul, o substanţă care blochează activitatea enzimelor responsabile de metabolizarea metanolului, astfel încât alcoolul metilic se poate elimina fără să producă efecte toxice.



Bibliografie
Farmacologia în comprimate, Cătălina Elena Lupuşoru

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.