Corpul umanÎn ce fel lichidul amniotic ajută fătul? Care este rolul insulinei? Care este rata folosirii energiei  la făt faţă de adult? De ce copiii prematuri sunt ţinuţi în incubator? Dacă mama este diabetică, în ce fel se repercutează acest fapt asupra fătului?

 

 

Corpul uman, 10 lucruri puţin ştiute (21)

 

1. Lichidul amniotic are un rol foarte important pentru făt: îl protejează de lovituri şi striviri. Intervine şi în nutriţia fătului, în special la începutul sarcinii, fiind bogat în substanţe minerale şi în proteine. În plus, lichidul amniotic protejează împotriva microbilor şi intervine la declanşarea naşterii.

2. Insulina este un hormon secretat de pancreasul endocrin. Este un hormon proteic, alcătuit din 51 de aminoacizi. Insulina scade glicemia prin acţiunile sale. Una dintre acţiunile sale importante este că facilitează intrarea glucozei în celule (în special la nivelul celor musculare şi celor ce aparţin ţesutului adipos). Dintre toţi hormonii, insulina este singura care are efect hipoglicemiant. În schimb, mai mulţi hormoni au efect hiperglicemiant: glucagonul, adrenalina, cortizolul, triiodotironina şi tiroxina.

 

 

3. La naştere, rinichii reprezintă o mare parte din greutatea totală a corpului. Deşi rinichii sunt dezvoltaţi incomplet, majoritatea nefronilor sunt deja formaţi.

4. Vilozităţile intestinale se formează încă din a noua săptămână de gestaţie. La început ele apar numai pe câteva porţiuni din intestin, însă din a 14-a săptămână se vor găsi pe toată lungimea intestinului.

5. Metabolismul bazal (rata utilizării energiei în organism) este de două ori mai mare la nou-născut faţă de metabolismul bazal al adultului.

6. V-aţi întrebat vreodată de ce copiii prematuri sunt ţinuţi în incubator? Suprafaţa corporală este mult mai mare decât greutatea nou-născutului, iar pierderile de căldură vor fi pe măsură. La prematur nu se poate realiza homeostazia termică, deci hipotermia este pronunţată. Incubatorul oferă prematurului o temperatură constantă a mediului ambiant, oferind astfel temperatura optimă supraviețuirii. Chiar şi la nou-născutul la termen există o problemă cu termoreglarea, astfel încât imediat după naştere, temperatura corpului scade cu 3-4 C°. După câteva ore, de obicei 7-8, se revine la valorile normale ale temperaturii.


7. La nou-născut intervine o imaturitate funcţională a sistemului nervos. Ea este datorată imaturităţii anatomice a structurilor nervoase. Astfel încât mielinizarea principalelor tracturi nervoase are loc în primul an din viaţa extrauterină, primele activităţi se vor desfăşura pe măsură ce cât mai mulţi neuroni vor fi înconjuraţi de mielină. Mielina este formată din lipide şi proteine şi are rol de protecţie, nutritiv şi izolator.

8. În cele ce urmează vom descrie principalele manifestări fizice ale copilului în primul an de viaţă. În prima lună copilul poate zâmbi şi are un reflex de sucţiune (acest reflex este necesar pentru a se putea hrăni de la sânul mamei). În a doua lună, vocalizează, fără a scoate cuvinte inteligibile. Din a treia lună îşi poate prelua controlul asupra capului, ca din a patra să îşi poată mişca membrele superioare. În a cincea lună se poate rostogoli, iar în a şasea stă în şezut. În a şaptea lună, copilul merge târându-se, iar în următoarele 5 luni va reuşi să meargă singur, urmând câteva etape: deplasarea sprijinită şi statul în picioare.

9. Dacă un copil se naşte dintr-o mamă diabetică, el va avea hipersecreţie de insulină, ceea ce va provoca hipoglicemie.

10. Până în a patra lună de gestaţie, scheletul fătului are o structură cartilaginoasă, dar de aici încolo va urma impregnarea cu săruri de calciu, necesare apariţiei ţesutului osos dur.

Corpul uman, 10 lucruri puţin ştiute (22)






Bibliografie:
Anatomia şi fiziologia omului, Bogdan Voiculescu, Cezar Th. Niculescu, Cristian Niţă, 2007, Ed. Corint, Ediţia a II-a

Puteţi discuta subiectul pe FORUM Puteţi pune întrebări pe secţiunea QA
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.