Sistemul imunitar.Concepţie artistUnii oamenii par să prindă orice "îşi face rondul" prin preajma lor, de la tuse şi răceli la paraziţi. Alte persoane nu par niciodată să se îmbolnăvească. Care este secretul acestora? Tot ce stă între tine şi un pachet de microbi este sistemul tău imunitar.

 

 

 


„Hapciu!” Un prieten răcit tocmai a strănutat la câţiva centimetri de tine. Ţi-ar plăcea să îţi acoperi faţa sau să fugi, dar din cauza politeţii tot ce poţi să faci este să încerci să nu inhalezi în direcţia lui şi să speri că sistemul tău imunitar este pe fază.

Unii oamenii par să prindă orice îşi face rondul prin preajmă, de la tuse şi răceli la paraziţi. Alte persoane nu par niciodată să se îmbolnăvească. Care este secretul lor?

 

 



Mare parte din secret se datorează norocului întâmplător. Sunt câteva lucruri ce afectează performanţa sistemului tău imunitar, însă pe care nu le poţi schimba: vârsta, sexul, genele şi, cel mai important, dacă ai avut sau nu o perie invadată de un parazit.

Totuşi, sunt o mulţime de factori pe care îi poţi controla. Nu vorbesc despre suplimentele vândute ca „stimulente ale sistemului imunitar”; cererile pentru astfel de pastile nu sunt bazate pe dovezi solide. Dar sunt o mulţime de alte moduri pentru a menţine sistemul imunitar productiv şi gata să acţioneze.

Cu toate acestea, nu este vorba numai despre impulsionarea activităţii. Multe afecţiuni comune sunt cauzate de sistemul imunitar, care reacţionează la lucruri la care nu ar trebui. Când atacă anumite părţi ale corpului, rezultatele sunt bolile autoimune, cum ar fi  scleroza multiplă, diabetul de tip 1 şi bolile inflamatorii intestinale. Când răspunde la molecule străine, dar inofensive faţă de corp, cum ar fi cele de polen sau alune, rezultatele sunt eczemele, astmul sau alergiile. Există căi de a-ţi încuraja sistemul imunitar să funcţioneze. Ajută-l urmărind aceste sfaturi.


Eşti ceea ce mănânci

Oricare ar fi adevărul despre supa de pui sau alte super-alimente, există câteva intervenţii dietetice care par să funcţioneze. Începând cu străvechea încredere în puterea de vindecare a supei de pui până la obsesiile mai moderne cu aşa-numitele super-alimente, ne place să considerăm că anumite lucruri pe care le mâncăm pot ajuta la prevenirea infecţiilor. Marea majoritate a acestor convingeri au puţine dovezi care să le susţină, dar există câteva diete care par să funcţioneze.

Numeroase suplimente sunt vândute pe baza presupuselor puteri de a stimula sistemul imunitar, dar efectele lor asupra sănătăţii provin, de obicei, de la testele efectuate pe celule de laborator. Totuşi, aceasta este doar prima etapă de colectare a dovezilor; singura modalitate de a şti sigur dacă ceva va funcţiona, este aceea de a face pe oameni un studiu randomizat şi controlat. Sunt de preferat chiar mai multe astfel de studii.

Urmând acest procedeu, suplimentele cu zinc probabil au cele mai bune dovezi, care susţin că zincul poate preveni răcelile şi chiar scurta durata acestora, dacă este luat  în 24 de ore de la apariţia primelor simptome. Zincul poate opri virusul răcelii de la replicare sau poate preveni intrarea acestuia în celulele din mucoasa căilor aeriene.

Vechea şi preferata vitamină C nu pare să prevină răcelile, deşi ca tratament ar putea reduce puţin simptomele. Singurul alt supliment cu o oarecare credibilitate este echinacea, un extract din echinacea purpurie - funcţionează tot ca tratament, deci nu previne răceala, şi chiar şi aşa dovezile sunt nesigure.

Teoretic, vitamina C îmbunătăţeşte activitatea imunitară a celulei, dar de ce funcţionează aşa de puţin în practică? Se pare că în timp ce suplimentele cu vitamine ajută oamenii subnutriţi să evite bolile cauzate de carenţele de vitamine, de exemplu scorbutul, nu există niciun beneficiu în plus dacă se depăşesc dozele recomandate, aşa cum fac majoritatea oamenilor din Occident. De fapt, excesul de suplimente de vitamine - inclusiv de vitamina C - poate fi dăunător.

Dacă într-adevăr vrei să îţi sprijini sistemul imunitar, cea mai bună cale este să mănânci o cantitate mare de fructe şi legume. Acestea conţin nu numai vitamine, ci şi mii de alte componente numite fitonutrienţi, ce par a avea efecte benefice pe care abia începem să le înţelegem.

De asemenea, este important să ne axăm nu numai asupra calităţii mâncării, ci şi asupra cantităţii. Persoanele care sunt obeze sunt mai predispuse la o serie de infecţii, inclusiv la cele respiratorii, urinare şi ale pielii. Luarea în greutate te face să respiri mai greu, ceea ce predispune oamenii la răceli şi gripă şi, în plus,  excesul de grăsime eliberează semnale chimice ce interferează cu funcţionarea sistemului imunitar.

De asemenea, gândeşte-te cu atenţie la modul în care pierzi kilogramele pentru că dietele de tip yo-yo sunt dăunătoare. Se pare că ciclurile frecvente de pierdere şi apoi redobândire în greutate reduc performanţa celulelor NK (natural killer), care aparţin sistemului imunitar şi care au drept ţintă celulele canceroase şi cele infectate cu virusuri.

Împrieteneşte-te cu propriile bacterii (2)





Textul de mai sus reprezintă traducerea şi adaptarea articolului Immune System, cu acordul editorului, publicat de New Scientist. Reed Business Information Ltd şi New Scientist nu îşi asumă nicio responsabilitate privind eventuale erori de traducere.
Traducător: Irina Duceac

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.