Medicamentul este o substanţă de origine naturală (din plante, animale sau minerale), de semisinteză sau de sinteză. Odată introdus în organism acesta va modifica procesele fiziologie şi biologice normale. În continuare, despre cum se obţin medicamente şi toxicitatea lor.

Între medicament şi otravă (toxic) există o diferenţă – toxicul este special conceput pentru a cauza tulburări funcţionale şi leziuni care pot produce moartea organismului. Orice medicament poate deveni toxic dacă este administrat în cantitate mai mare decât cea permisă.

 

Clasificarea medicamentelor

După sursa din care au fost obţinute se împart în medicamente naturale, semisintetice şi sintetice.

Medicamentele naturale sunt obţinute dintr-o sursă animală (ulei de peşte, cartilaj de rechin), dintr-o sursă vegetală (rădăcini, frunze) sau dintr-o sursă minerală. Aceste medicamente naturale se pot folosi în stare brută – poartă denumirea de drog sau pot fi prelucrate, utilizându-se doar partea activă.

Substanţele active extrase din drogurile vegetale se împart în mai multe categorii:
Alcaloizii: sunt produşi organici ce conţin azot. Majoritatea alcaloizilor sunt solizi (morfină, codeină) sau se pot găsi în stare lichidă (nicotina din frunzele de tutun). Toţi alcaloizii au un gust amar, iar antidotul nespecific pentru intoxicaţia cu alcaloizi este acidul tanic. Denumirea alcaloizilor se termină cu sufixul –ină (nicotină, morfină, atropină, cocaină).

Glicozizii: sunt obţinuţi prin combinarea unui component glucidic cu o moleculă de altă natură, denumită aglicon.
Saponinele: sunt glicozizi, dar care au proprietăţi tensoactive, detergente sau emulsionante (din rădăcina de Saponaria officinalis se extrag substanţe active cu aceste proprietăţi)

Taninurile vegetale: sunt substanţe glicozide care conţin molecule de acizi hidroxibenzoici (flori de tei).

Substanţele mucilaginoase: sunt principii active de natură vegetală (gumă arabică, amidon) sau de natură animală (albuş de ou, gelatină). Toate substanţele mucilaginoase deşi au structură chimică diferită sunt vâscoase şi formează împreună cu apa geluri.

Uleiurile volatile: sunt compuşi cu structură diferită, dar cu proprietăţi asemănătoare – se dizolvă în alcool, au miros specific şi nu lasă pete după uscare (ulei de eucalipt, ulei de mentă).

Medicamentele de semisinteză sunt obţinute prin modificarea substanţelor naturale (ampicilină din penicilină), iar medicamentele sintetice sunt obţinute în laborator (sulfamide).


Toxicitatea medicamentelor

Medicamentelor se împart în trei categorii în funcţie de toxicitatea lor.

Medicamentele toxice: efectul terapeutic apare la administrarea unei cantităţi foarte mici de medicament. Aceste medicamente determină dependenţă fizică şi psihică şi se eliberează doar pe bază de reţetă, fiind păstrate în farmacii la Venenă – un dulăpior cu uşi duble (ex: morfină, cocaină).

Medicamente eroice: aceste medicamente sunt puternic active şi se păstrează în farmacii la Separanda – un dulăpior cu un singur rând de uşi (ex: fenobarbital, diazepam, xanax).

Medicamentele obişnuite: acestea au o toxicitate redusă la doze normale. Ele se eliberează la cerere, fără prescripţie medicală – paracetamol, aspirină.

În componenţa oricărui medicament intră una sau mai multe substanţe active şi alte substanţe ca excipienţi. Acelaşi medicament poate fi găsit sub mai multe forme şi administrat pe diferite căi, în funcţie de locul de acţiune (penicilina este inactivată de sucul gastric şi va fi administrată prin injectare).

Medicamentele generice sunt copii ale medicamentelor inovatoare ce păstrează proprietăţile esenţiale medicamentului copiat, dar diferă de original prin excipienţii folosiţi sau unele proprietăţi fizico-chimice.

 

Bibliografie
„Farmacologia în comprimate” , Cătălina Elena Lupuşoru, 2009

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.