BebeluşDin momentul concepţiei şi până la naştere o sarcină normală este destul de previzibilă, deşi orice sarcină este unică. Primul semn privind existenţa unei sarcini, care ridică un semn serios de întrebare pentru mamă este întârzierea perioadei de menstruaţie.

 

 

 

 

Apar apoi şi modificările hormonale care îi vor da mamei o senzaţie de oboseală, greţuri şi vărsături uneori. Pot apărea dureri în zona abdominală, iar sănii se întăresc.

 

Primul trimestru de sarcină

Sarcina se măsoară în trimestre, din ultima zi a perioadei menstruale şi durează până în săptămâna 40. Primul trimestru de sarcină se termină după primele 12 săptămâni (în aproximativ 3 luni).

La două săptămâni după prima zi a menstruaţiei (în a 14a zi) ovarul eliberează un ovul în trompa uterină. Dacă ovulul este fecundat de un spermatozoid se va transforma în zigot. Zigotul va fi implantat pe peretele uterului, fapt ce atrage modificări hormonale şi fizice în corpul femeii.

Perioada cuprinsă între săptămâna a 3-a şi a 8-a este denumită etapa embrionară. În această perioadă embrionul îşi dezvoltă principalele organe şi este foarte vulnerabil la substanţele teratogene (care produc malformaţii) din corpul mamei. În a 9-a săptămână de sarcină embrionul atinge dimensiunea de 2,5 cm.


Al doilea trimestru de sarcină

Din a 13-a săptămână începe al doilea trimestru şi durează până în săptămâna a 27-a. Aceasta este perioada când sarcina începe să fie vizibilă. La sfârşitul celui de-al doilea trimestru de sarcină, fătul va avea 25 cm şi aproximativ 700 de grame.

Al doilea trimestru de sarcină poate fi considerat cel mai uşor din sarcină. Greţurile şi oboseala se diminuează, dar sânii devin dureroşi. Disconfortul fizic este mai mic decât va fi în al treilea trimestru de sarcină. Se pot percepe mişcările fătului din a 18-a săptămână, deşi mişcările existau şi înainte, acestea nu putea fi simţite de către mamă. În al doilea trimestru de sarcină pot apărea modificări ale aspectului pielii, constipaţie, crampe sau infecţii vaginale.


Al treilea trimestru de sarcină

Al treilea trimestru de sarcină durează din a 28-a săptămână  până la momentul naşterii (săptămâna 40). În această perioadă fătul creşte în dimensiuni şi în greutate. Între săptămânile 28 şi 32 mişcările fătului devin mai frecvente, apoi scad în intensitate datorită dimensiunii fătului şi a spaţiului restrâns. În acest trimestru pot apărea dificultăţi în respiraţie, deoarece uterul mărit limitează expansiunea plămânilor spre abdomen. Picioarele şi gleznele se umflă şi apar dificultăţi în a dormi – poziţia în decubit dorsal (pe spate) împiedică circulaţia sângelui, iar în decubit ventral (pe burtă) nu este posibil.

Procesul naşterii este format din două etape – travaliu şi expulzia fătului. Travaliul se împarte în două faze – travaliul timpuriu şi travaliul activ. În timpul travaliului activ are loc expulzia fătului şi a placentei.

Expulzia este probabil cea mai dificilă etapă din toată sarcină. Această etapă poate fi scurtă sau poate dura câteva ore. Durerile vor fi de o intensitate mare, mai ales când capul copilului va străbate vaginul. Capul este cea mai mare parte a corpului şi va fi cel mai greu de expulzat.

 



Bibliografie
www.pregnancy-period.com/pregnancy-trimester.html
en.wikipedia.org/wiki/Pregnancy

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.