EchilibruEste ceva normal să simţi nevoia de a găsi un echilibru între muncă şi viaţă, însă uneori acest lucru pur şi simplu nu este posibil. În schimb, ţi-ar fi poate mai bine dacă ţi-ai propune să-ţi păstrezi mintea şi trupul sănătoase. Câteva sfaturi, în continuare.

 

 

 

Mulţi dintre noi se simt puţin copleşiţi de muncă, ajungând până la punctul în care neglijează viaţa din afara biroului. Dacă te încadrezi în această categorie, ai făcut probabil câteva încercări pentru a atinge echilibrul - şi probabil ai şi dat greş. Atunci când ne place ceea ce facem şi devenim puţin obsedaţi, asta nu e neapărat un lucru rău. Problema este că uneori munca ne poate epuiza şi atingerea echilibrului este mai dificilă pentru că suntem pur şi simplu prea extenuaţi mental şi fizic pentru a reuşi să-l păstrăm. Psihologa Marcia Reynolds recomandă următoarele:

•    Menţine-ţi trupul sănătos – Mâncatul sănătos şi exerciţiile fizice fac orice stres suplimentar mai uşor de suportat. Există studii care au demonstrat că exerciţiile fizice ne ajută să ne pregătim corpul să facă faţă situaţiilor stresante.
•    Păstrează legăturile sociale – Deşi simţi poate că nu ai timp sau că nu ai nevoie de ajutor, adesea un contact social foarte scurt este suficient pentru a te păstra plin de energie şi fericit. Dacă trebuie să lucrezi, ia în considerare posibilitatea de a lucra cu o altă persoană din cameră. Faptul de a fi în preajma unor oameni pe care îi placi, chiar şi atunci când simţi că vrei să fii singur, poate fi adesea de mare ajutor.
•    Observă în mod regulat lumea din jurul tău – Chiar dacă nu ţi se pare, ai cinci sau zece minute pentru a merge să faci o plimbare şi să apreciezi ce este în jurul tău. Atunci când te grăbeşti, nu uita să te opreşti şi să priveşti în jur. Faptul de a acorda într-adevăr atenţie lumii din jur nu numai că va face o mare diferenţă la nivelul micilor neplăceri ale vieţii (e.g. nu vei mai da peste oameni, nu vei mai pierde/uita lucruri etc.), dar va reprezenta şi o gură de aer proaspăt. Apreciază lumea din jurul tău şi vei fi (atât tu, cât şi ceilalţi) mai pregătit pentru ea.        

Reynolds menţionează că cea mai bună parte a acestor sugestii simple este că le poţi combina:

”De exemplu, stabileşte plimbări regulate cu familia şi prietenii, pentru a te bucura de compania lor în timp ce admiri soarele şi natura. Apoi, dacă lucrezi noaptea pentru a te pune la curent cu e-mail-urile pe care le-ai primit în timp ce te plimbai, asigură-te că dormi suficient, astfel încât să te trezeşti entuziasmat în legătură cu munca pe care o vei face.”

Nu are niciun sens ca viaţa ta să fie controlată de o slujbă pe care o deteşti şi orice ai face în afară de a renunţa la ea nu te va ajuta probabil prea mult, dar să dedici puţin din timpul tău liber pentru atingerea echilibrului ar face cu siguranţă lucrurile ceva mai uşoare.

 

 

Articolul reprezintă traducerea articolului Balance Your Mind, Not Your Work, publicat pe site-ul lifehacker.com.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.