Corpul uman curiozităţiPublicăm astăzi un nou articol cu 10 aspecte, pe care probabil nu le ştiaţi despre corpul omenesc. Ştiţi cum apare caria dentară? Dar ce este duodenita? Care sunt tipurile de cancer cele mai frecvente? Sunt toţi diabeticii obezi? Mai multe detalii, în continuare.

 

 

 

 

Citiţi şi: 10 curiozităţi despre corpul uman

 

1. Cancerul de rect şi de colon reprezintă 20% din totalul incidentelor de cancer, ocupând locul al doilea la întreaga populaţie, fiind depăşit la femei de cancerul de sân şi la bărbaţi de cancerul bronho-pulmonar.

2.  Cancerul de pancreas este o afecţiune cu o frecvenţă destul de mare, constituind circa 2% din totalitatea cancerelor viscerale. S-a constatat că incidenţa este de trei ori mai mare la fumători.

 

 



3. Între 85%-95% dintre diabetici au fost sau sunt obezi. Numărul diabeticilor înregistraţi din ţara noastră este de aproximativ 450.000, dar se presupune că numărul ar fi de două ori mai mare, deoarece multe persoane nu au fost încă diagnosticate.

4. Intestinul subţire, care este cuprins între stomac şi intestinul gros, poate fi împărţit în 3 porţiuni: duoden, jejun şi ileon. Intestinul subţire are o lungime de 4-6 metri. Diametrul intestinului subţire la nivelul duodenului este de 4 cm, iar la nivelul ileonului şi jejunului de 2-3 cm. În schimb, intestinul gros este mai scurt, având o lungime de 1,5 m.

5.  Duodenita este o boală a duodenului, care constă în inflamaţia mucoasei duodenale. Poate fi provocată de mai mulţi factori: infestarea duodenului cu paraziţi, intoxicaţii cu alcool, infecţii microbiene. Simptomele duodenitei includ greaţă, inapetenţă (lipsa poftei de mâncare), senzaţie de vărsătură, astenie (slăbire generală a organismului), cefalee (durere de cap), iritabilitate şi, uneori, scădere în greutate.

6. Cum mirosim? Pentru a simţi mirosul, celulele olfactive trebuie să interacţioneze cu o substanţă chimică (elementul declanşator al mirosului).  Această substanţă, pentru a putea fi mirosită, trebuie să îndeplinească anumite condiţii: să fie volatilă, să ajungă în nări, să aibă o concentraţie destul de puternică pentru a putea fi simţită şi să fie solubilă în apă, astfel încât să treacă prin mucoasa olfactivă şi să atingă celulele olfactive. Există peste 50 de mirosuri fundamentale din a căror combinare, în proporţii diferite, poate rezulta întreaga diversitate de senzaţii olfactive. Omul poate distinge 3.000-4.000 de mirosuri, însă prin antrenament se pot distinge chiar 10.000 de mirosuri. Mirosul are o însemnătate mult mai mare la animale, deoarece cu ajutorul lui ele îşi recunosc partenerul sexual, prada ori adversarul.

7. Urechea umană poate percepe sunete cu frecvenţă cuprinsă între 20 şi 20.000 Hz şi cu amplitudini între 0 şi 130 decibeli.

8. Timpanul are o grosime de 0,1 mm. La vibraţii prea puternice timpanul se poate sparge, de aceea este bine să se evite zgomotele prea puternice.

9. De-a lungul vieţii omul are două perechi de dinţi. Prima dentiţie se numeşte dentiţia de lapte sau dentiţia temporară şi numără 20 de dinţi. Primii dinţi încep să apară la 6-8 luni. Dentiţia de lapte se definitivează în jurul vârstei de 2-3 ani. Cea de-a doua dentiţie este dentiţia permanentă. Dinţii de lapte vor fi înlocuiţi cu cei permanenţi între vârstele de 6 şi 13 ani. Între 18 şi 22 de ani poate apărea cel de-al treilea molar(măseaua de minte), însă nu apare obligatoriu la toată lumea. Această dentiţie, pe care o vom avea tot restul vieţii, numără 32 de dinţi.

10. Una dintre cele mai comune boli, poate chiar cea mai comună este caria dentară. Caria dentară apare datorită acizilor produşi de bacteriile din gură. Aceşti acizi provoacă daune smalţului, apărând astfel caria. Acizii sunt produşi atunci când bacteriile vin în contact cu alimentele dulci, de aceea este important ca după fiecare masă să ne spălăm pe dinţi. Între 90% şi 95% din populaţie suferă de acestă boală.

 




Bibliografie:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/361306
en.wikipedia.org/wiki/Dental_caries
en.wikipedia.org/wiki/Cancer
Anatomia şi fiziologia omului, Bogdan Voiculescu, Cezar Th. Niculescu, Cristian Niţă, 2007, Ed. Corint, Ediţia a II-a


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.