Corpul umanCorpul uman poate fi comparat cu o maşină, ca mod de funcţionare. Sau o maşină poate fi comparată cu omul, căci noi am apărut primii şi le-am construit pe ele, după priceperea noastră. De ce această analogie? Şi omul şi maşina au nevoie de energie pentru a funcţiona.

 

 

 

 

 

Acest consum continuu de energie duce la degradarea anumitor părţi. Energia consumată provine dintr-o sursă, care trebuie să îndeplinească anumite standarde pentru a putea fi folosită, în cazul oamenilor hrana trebuie să conţină anumite principii nutritive, iar la maşinii combustibilul cu o cifră octanică mai mare este mai „nutritiv”.

 

 



Necesarul nutritiv

Necesarul nutritiv variază în funcţie de necesităţile organismului şi de nevoile energetice. Organismul foloseşte energia obţinută pentru menţinerea constantă a temperaturii corpului, pentru a întreţine activitatea musculară sau pentru a răspunde oricărei cerinţe a anabolismului. Un consum de energie se face şi pentru păstrarea funcțiilor vitale ale organismului – respiraţie, circulaţia sângelui, tonusul muscular. Un organism se află în echilibru energetic atunci când procesele anabolice sunt compensate de cele catabolice, deci constituenţii corpului se găsesc la un nivel constant. Energia consumată depinde de trei factori: ritmul metabolismului, efectele termogenetice şi intensitatea efortului fizic.


Metabolismul bazal

Metabolismul bazal reprezintă cantitatea de energie pe care o consumă organismul în condiţii de repaus, de inactivitate digestivă şi de echilibru termic, pentru a menţine funcţionale sistemele organismului – respirator, cardio-vascular, renal, activitate nervoasă etc.

Metabolismul bazal poate fi exprimat în funcţie de suprafaţa corporală – pentru fiecare m2 se consumă 1000 kcal la fiecare 24 de ore, iar pentru fiecare litru de oxigen consumat, corpul foloseşte aproximativ 5 kcal. Metabolismul bazal variază în funcţie de vârstă şi sex, fiind mereu mai mare la bărbaţi decât la femei şi la tineri decât la bătrâni.


Efectele termogenetice

Metabolismul bazal e doar o parte din consumul de energie al organismului. Menţinerea temperaturii corpului constantă, la aproximativ 37˚ C, necesită un consum de energie, prin pierderea sau producerea de căldură (termoliză şi termogeneză). În cazul termogenezei corpul îşi intensifică metabolismul pentru a compensa rapid pierderile de căldură. Termoliza este procesul prin care organismul evită supraîncălzirea, prin vasodilataţie sau transpiraţie – care vor determina scăderea temperaturii.


Activitatea musculară


Consumul de energie este direct proporţional cu activitatea fizică. Activitatea fizică nu se referă doar la sport şi muncă intensă, ci la mai multe tipuri de activităţi. Chiar sedentarismul consumă energie, aproape 2,5 kcal pe minut. Consumul creşte proporţional cu efortul, o activitate musculară uşoară – gătitul, necesită aproape 4,5 kcal pe minut, iar înotul poate consuma peste 10 kcal pe minut. Corpul uman transformă în muşchi energia chimică în energie mecanică pentru realizarea mişcărilor, dar la un randament scăzut, de aproximativ 30%.


Necesarul energetic

Ori de câte ori aportul va depăşi consumul energetic, organismul va câştiga kilograme în plus. Reciproca este valabilă: când consumul energetic depăşeşte aportul, organismul va pierde kilograme.

Consumul energetic variază cu greutatea şi înălţimea organismului, cu activitatea fizică depusă sau cu condiţiile din mediul extern (temperatură, umiditate). Consumul de energie creşte în anumite stări patologice, boala supune organismul la un adevărat stres catabolic. Acest fenomen poate fi compensat prin suplimente de hrană adecvată. O altă situaţie care va creşte consumul de energie se produce în anumite stări fiziologice ca sarcina sau alăptarea, când necesarul energetic trebuie completat prin suplimente. În cazul copiilor mici, aflaţi la pubertate sau adolescenţi, consumul energetic creşte datorită efortului fizic depus, dar şi pentru asigurarea unei dezvoltări normale şi armonioase.





Bibliografie
en.wikipedia.org/wiki/Basal_metabolic_rate
www.medicultau.com/boli-si-tratamente/ boli/controlul-hipotalamic-al-temperaturii.php
www.doctor.info.ro/energia_si_activiatea_fizica_ghiid.html

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.