Primul ajutorResuscitarea cardio – respiratorie se aplică unui bolnav aflat în stop cardio – respirator (atât inima, cât şi plămânii încetează să mai funcţioneze). Cele 2 funcţii, cardiacă şi respiratorie, sunt vitale organismului, oprirea lor duce la moartea ireversibilă a organismului.

 

 

 

 

Manevrele de acordarea a primului-ajutor nu sunt dificile, principiile care trebuie să se respecte sunt rapiditatea şi eficienţa. Este necesar ca manevra să se desfăşoare cât mai repede, dar după asigurarea vieţii salvatorului. Se pune accent pe timpul de intervenţie, deoarece, după 4 minute de lipsă de oxigen la nivelul creierului, apar leziuni ireversibile. Cui se adresează? Manevra se indică tuturor celor care prin diferite accidente au oprite cele 2 funcţii vitale.


Tehnica

Nu sunt necesare materiale sofisticate, ci doar un minim de cunoştinţe. Primul pas este îndepărtarea bolnavului de la locul accidentului, atât pentru stoparea agentului traumatizant (focul din incendii), cât şi pentru protejarea vieţii salvatorului.

Bolnavul se aşează într-o poziţie accesibilă, de obicei culcat pe spate şi la un nivel cât mai jos faţă de salvator, pentru ca acesta să poată acţiona cu toată forţa asupra lui.

 

 



Dacă este oprită respiraţia (acest lucru se poate verifica prin apropierea obrazului de gura victimei, pentru a simţi curenţii de aer), se va deschide gura accidentatului, pentru a verifica atent căile respiratorii superioare (pot fi cioburi, fragmente de diverse obiecte).

Se începe manevra de respiraţie gură la gură, cu o frecvenţă de 12 expiraţii pe minut. Se prind nările cu o mână, pentru a evita ca aerul să iasă pe nas, iar cu cealaltă mână se ţine mandibula. Se inspiră profund şi se expiră aerul în plămânii bolnavului. Concentraţia mai mică de oxigen din aerul expirat este compensată de un volum mai mare de aer introdus în plămânii victimei.

În acelaşi timp se face şi cealaltă manevră, masajul cardiac. Acesta constă în aplicarea palmelor suprapuse peste treimea inferioară a sternului. În mod normal, mâna dreaptă stă deasupra mâinii stângi. În această poziţie, mâinile vor executa manevre de apăsare a toracelui, cu o frecvenţă de 80 – 90 pe minut.


Eficienţa manevrelor

Verificarea eficienţei manevrelor este unul dintre principiile ce trebuie respectate. Respiraţia gură la gură se verifică privind pieptul bolnavului. Dacă acesta se umflă după fiecare respiraţie, manevra este executată corect, şi aerul ajunge în plămâni. Eficienţa masajului cardiac se verifică prin palparea pulsului. Acesta se poate palpa prin apăsarea cu trei degete în partea laterală a gâtului, lângă trahee (pentru artera carotidă). Este necesar să aplicăm la masajul cardiac o presiune pe torace, în aşa fel încât acesta să coboare cu 4 cm.

Aceste manevre nu se vor întrerupe nici după apariţia pulsului sau revenirea culorii pielii la normal, deoarece bolnavul poate intra din nou în stop, datorită lipsei de oxigen. Se aşteaptă (continuând manevrele) sosirea unei echipe de intervenţie specializată – ambulanţă, SMURD.


Variante ale manevrelor


Există mai multe variante ce poartă nume proprii, dar care nu au reuşit să se impună din cauza complexităţii sau a unor manevre ineficiente.
Cunoaşterea acestor paşi este foarte importantă. Pentru a putea fi învăţate uşor, au apărut diferite variante mnemotehnice care folosesc acronime – ABC, ABCDEFGHI sau HELP ME.

Vom prezenta formula HELP ME
H – hiperextensia capului, pentru acces uşor la căile aeriene.
E – eliberarea căilor respiratorii de eventualii corpi străini (mâl – înec, cioburi – accidente)
L – luxarea mandibulei. Se deschide mandibula, cât de tare ne permite, astfel, se elimină şi riscul ca limba accidentatului să acopere căile respiratorii („să înghită limba”).
P – pensarea nasului (prinderea nasului între degete) şi începerea respiraţiei gură la gură.
ME – masaj cardiac extern, prin compresia toracelui.

Eficienţa acestor manevre este foarte mică, doar 3 – 4%  dintre cazuri au parte de recuperare totală, fără sechele. Totuşi este mai bine să acţionezi, decât să priveşti cum cel de lângă tine moare (eventual să filmezi cu telefonul mobil...).

 



Bibliografie
primiipasi.com/articole/medical/pentru-a-efectua-resuscitarea-cardio-pulmonara-rcp/
crucearosie.ro/activitati/prim-ajutor/sfaturi-de-prim-ajutor/ cei-patru-pasi-in-acordarea-primului-ajutor.html
primulajutor.com/


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.