Cât de multe ştiţi despre sânge? De ce are sângele culoarea roşie? Ştiaţi că rolul său este de a transporta oxigenul şi nutrienţii în organism? Dar că o persoană adultă are între 5 şi 6 litri de sânge, adică 7-8% din greutatea corpului? Mai multe, în cele ce urmează.

Compoziţia sângelui

Sângele are în compoziţie două elemente principale: plasma şi elementele figurate. Plasma sanguină reprezintă 55% din întreaga cantitate de sânge. Aceasta este compusă din 90% apă, 9% substanţe organice (proteine, lipide, glucide) şi 1% substanţe anorganice (săruri de sodiu, potasiu, calciu, magneziu etc). Elementele figurate sunt celulele propriu-zise ale sângelui, care plutesc în plasma sanguină. Acestea sunt de mai multe tipuri: hematii, leucocite şi trombocite.


Hematiile

Hematiile, denumite şi globule roşii, au rolul de a vehicula oxigenul (O2) şi dioxidul de carbon (CO2). Hematiile sunt celule anucleate (fără nucleu), ele nu se divid, formându-se în măduva osoasă. Acestea conţin un pigment numit hemoglobină, care dă culoarea roşie sângelui. Hemoglobina este alcătuită din hem (un colorant roşu, care conţine fier şi care are rolul de a fixa oxigenul) şi globină (o proteină din grupa albuminelor). Unele specii au pigmenţi care nu conţin fier, ci cupru, şi astfel culoarea sângelui lor este albastră. Hematiile se mai numesc şi eritrocite.

 


Leucocitele

Leucocitele sau globulele albe au rol în imunitate (apărarea organismului). Ele sunt celule ,,foarte agresive’’, care fagocitează (înglobează în masa lor) bacterii, virusuri, celule distruse. Există mai multe familii de leucocite (numite clone), fiecare clonă acţionând doar împotriva anumitor agenţi infecţioşi.


Trombocitele

Trombocitele mamiferelor provin din megacariocit, o celulă mare cu nucleu polilobat, şi nu sunt celule propriu-zise, ci fragmente celulare care au rol în coagularea sângelui. Ele corespund plachetelor sanguine de la celelalte vertebrate.


Sângele şi sistemul circulator

Sistemul circulator are rolul de a pompa sângele în întregul organism. El este compus din inimă şi vase de sânge (vene, artere şi capilare). Sângele transportă în întreg organismul oxigenul, substanţele nutritive, secreţiile glandelor endocrine (hormoni), medicamentele şi anticorpii. De asemenea, el ajută la eliminarea CO2 şi a substanţelor nefolositoare, aflate în exces sau toxice.


Boli ale sângelui

Leucemia este o boală de sânge caracterizată prin acumularea în măduva osoasă a celulelor care se află la originea globulelor albe, numite celule precursoare. Anemia falciformă este o anomalie a globulelor roşii, care capătă forma de seceră şi nu mai pot vehicula destul oxigen. S-a descoperit că plasmodiul malariei nu poate parazita aceste hematii anormale. Aceasta anomalie este genetică şi este specifică populaţiilor africane.


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.