Activitate cerebralaDeprinderile sunt foarte greu de schimbat, însă măcar ne putem consola cu faptul că a fost înţeles mecanismul prin care acestea se formează. Cercetătorii de la MIT cred că formarea deprinderilor coincide cu scăderea frecvenţei undelor cerebrale.

 

 

 

Atunci când un grup de neuroni se activează simultan, activitatea cerebrală se materializează sub forma unei unde cerebrale. Frecvenţele diferite ale undelor cerebrale corespund unor sarcini diferite executate la nivelul creierului.

Pentru a urmări modul în care undele cerebrale se modifică pe parcursul procesului de învăţare, Graybiel Ann și Mark Howe de la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) au făcut o serie de experimente pe şobolani, folosind electrozi pentru analiza undelor cerebrale generate la nivelul zonei din creier numită corp striat ventromedial, în timp ce aceştia erau învăţaţi să se deplaseze printr-un labirint.

Pe măsură ce şobolanii deprindeau noua sarcină, activitatea lor cerebrală prezenta "explozii" de unde gama rapide. Odată ce şobolanii încep să stăpânească noua activitate, undele lor cerebrale îşi încetinesc activitatea şi frecvența lor scade la aproape un sfert din valoarea iniţială, devenind unde beta. Echipa lui Graybiel suspectează că această tranziţie marchează momentul în care învăţarea anumitor miscări devine obişnuință.

Bernard Balleine, cercetător în neuroştiinţe la Universitatea din Sydney, Australia, spune că undele cerebrale mai lente ar fi semnul suprimării de către creier a excesului de activitate, rafinând astfel comportamentul rozătoarelor. El sugerează, de asemeni, că ar fi posibil să se mărească viteza de învăţare a unei abilităţi prin intensificarea activităţii undelor beta.




Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Habits form when brainwaves slow down, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.

Traducerea: Liana Toma




Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.