CANTOR, GEORG FERDINAND LOUIS PHILIPPE (Petersburg, 03.03.1845 - Halle, 06.01. 1918) a fost un matematician german. Acesta a făcut studiile la Universitatea din Zürich, din Berlin şi Göttingen, specializându-se în matematică, filozofie şi fizică. A profesat la Universitatea din Halle, după ce a predat şi în învăţământul liceal la început.

La 39 de ani a suferit o puternică depresie care, deşi diminuată, l-a urmărit toată viaţa, firul zilelor sale sfârşindu-se într-un azil de alienaţi.



Cantor este fondatorul teoriei mulţimilor, unde a introdus multe noţiuni, denumiri şi notaţii: cardinalele transfinite, mulţimile echivalente; denumirile de mulţime numărabilă şi de puterea continuului, de mulţimi derivate, deschise, închise, total ordonate, de spaţiu (aritmetic) n-dimensional; noţiunile de şir fundamental, de punct de acumulare, de produs cartezian; a aprofundat noţiunea de infinit, lui datorându-i-se concepţia de infinit actual.

A scris o serie de articole referitoare la teoria numerelor şi la seriile trigonometrice. Cu toate aceste valoroase contribuţii, meritele sale științifice n-au fost recunoscute (ironie a sorţii!) decât către sfârşitul vieţii sale.

Opere principale:
Mengenlehre (1874);
Gründlagen einer allgem. Mannigfaltigkeietslehre (1883);
Beiträge zur Begründung der transfiniten Mengenjehre (1895\97).

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.