Ghid fotografie digitalaPe măsură ce îţi dezvolţi abilităţile de fotograf, există unele accesorii esenţiale pe care vei dori să le ai în geanta aparatului tău. A treia parte a seriei dedicate fotografiei digitale prezintă o serie de accesorii esenţiale pentru aparatul tău foto digital.

 

Aparatul foto digital - ghid pentru achiziţie (2)

Accesoriile esenţiale pentru aparatul tău digital

Kit accesorii

 

Card de memorie adiţional
Cel mai probabil aparatul pe care îl achiziţionezi va fi încorporat cu un card de memorie, dar cu o stocare de memorie minimă. Cele mai multe aparate point-and-shoot şi compacte vor folosi aceeaşi formă de carduri Secure Digital (SD) sau SmartMedia (SM), în timp ce aparatele DSLR vor folosi cardurile tipice CompactFlash.

Cele mai multe aparate digitale contemporane pornesc de la 8-12 megapixeli, ceea ce realizează fişiere imagine de dimensiuni relativ mari. Deci vei vrea să ai câteva carduri de memorie la un minimum de 2 până la 8 GB capacitate de stocare. Dacă fotografiezi în modul RAW, dimensiunea fişierelor poate fi de 3 până la 5 ori mai mare decât în cazul imaginilor obişnuite, în format JPEG.

Cu cât este mai mare capacitatea de stocare a cardului de memorie, cu atât mai multe imagini poate conţine. Nu am avut niciodată un card de memorie care să mă dezamăgească, dar mă feresc să fotografiez cu carduri de mai mult de 8 GB atunci când fotografiez la nunţi. Prefer să am pozele răspândite pe mai multe carduri de 4 GB, astfel că dacă unul se defectează voi avea mai puţine poze de recuperat decât dacă aş fotografia cu carduri de 8 sau 16 GB.

Dacă realizezi fotografii care cer mai multe carduri de memorie, ar fi folositor să etichetezi sau să numerotezi cardurile, astfel încât să nu omiţi vreo colecţie de fotografii în procesul de importare. De asemenea, ar trebui să-ţi etichetezi cardurile de memorie cu numele şi numărul tău de telefon în cazul în care vreunul ajunge într-un loc greşit.

Kit carduri de memorie



De asemenea, păstrez un card de rezervă într-o pungă mică la breteaua aparatului, strict ca rezervă până când celelalte carduri sunt pline sau pentru când uit să pun un card înapoi în aparat. Cardul meu de rezervă m-a salvat cu mai multe ocazii.

Card de rezerva


Vezi şi articolul meu MakeUseOf, la adresa http://www.makeuseof.com/tag/digital-camera-memory-cards/.


Bateria de rezervă
Bateriile de rezervă au mărci şi mărimi variate, de la baterii litiu-ion la bateriile alcaline AA sau AAA standard. Bateriile alcaline sunt caracteristice aparatelor point-and-shoot şi bliţurilor electronice externe. Deoarece aparatele şi bliţurile pot consuma bateria foarte rapid, este cel mai bine şi cel mai eficient să foloseşti baterii reîncărcabile.

Pentru aparatele şi bliţurile externe ce folosesc baterii reîncărcabile alcaline, am constatat că bateriile reîncărcabile şi încărcătoarele Maha PowerEx au printre cele mai lungi cicluri de funcţionare.

Acumulatori si incarcator


Aşa-numitele încărcătoare de 15 minute pe care le vezi de vânzare la, să spunem, Best Buy nu sunt nici pe departe de încredere şi ar trebui folosite doar pentru reîncărcări rapide, de scurt timp. De fapt, aceste încărcătoare mai degrabă deteriorează bateriile decât să le întărească.



Oricare aparat DSLR pe care îl achiziţionezi ar trebui să vină cu baterii reîncărcabile şi încărcător de baterii. Bateriile caracteristice pentru aceste aparate nu sunt cele alcaline. Totuşi ar trebui să îţi cumperi rezerve suplimentare care pot fi folosite pentru aparatul tău DSLR.

Maner baterie


Poţi să cumperi un grip pentru baterie pentru aparatul tău DSLR, care deţine două baterii, lucru care este extraordinar pentru fotografierea nunţilor sau evenimentelor şi sporturilor.

Un trepied
Pentru a surprinde cel mai bun peisaj, portret, microimagini şi fotografii de noapte, un trepied este un alt accesoriu folositor. Preţurile pentru un trepied rezistent pot varia de la $40 la $1000. Aş sugera să nu investeşti într-un trepied exclusivist până nu înţelegi care sunt necesităţile tale în calitate de fotograf.

Trepied


Bliţ extern
Toate aparatele DSLR contemporane au o mufă (hot shoe) pentru bliţuri şi bliţuri electronice externe, care sunt o necesitate pentru o mai bună fotografiere cu bliţ. În timp ce bliţul pornit al aparatului poate fi folositor într-un loc restrâns, bliţul extern deţine mai multă capacitate de lumină şi mai mult control asupra direcţiei luminii. Bliţurile încorporate aparatului merg doar într-o singură direcţie, în timp ce lumina unui bliţ extern poate fi mult mai activă, ajutând la fotografierea unui portret mai delicat. Totuşi, bliţurile externe consumă energia bateriilor destul de rapid la fotografiile intense, aşa că trebuie să ai pregătite mai multe seturi de baterii încărcate.

Blit extern


Lentile suplimentare

Lentile suplimentare


Cum am precizat mai înainte, avantajul folosirii unui aparat DSLR este acela că poţi să fotografiezi cu lentile de diferite mărimi. Aparatul tău poate veni cu lentile de 18-55 mm sau 28-105 mm ce sunt tipic folosite la fotografierea zilnică şi spontană. Dar în funcţie de tipul de fotografie pe care vrei să îl faci, vei vrea să adaugi alte lentile pentru diverse tipuri de fotografie.

De exemplu, dacă faci o fotografie de tip portret, s-ar putea să vrei să începi cu lentile rapide accesibile de 50mm f/1.4 sau 1.8 (vezi glosarul pentru informaţii despre setările de deschidere şi diafragmă) (Notă: când lentilele au o deschidere largă, ex.: f/5.4, f/4 la f/1.8, sunt considerate lentile rapide). Aceste lentile sunt în mod caracteristic de categorie uşoară cu o lungime focală fixă. Dar pot fi de mare ajutor la crearea unui adâncimi efective mici a câmpului vizual, prin care fundalul este înceţoşat şi prim-planul este plăcut şi clar. Fotografia de mai jos este un exemplu.


Adancime mica


Există o gamă variată de lentile din care poţi alege. Ceea ce te decizi să iei trebuie să fie bazat pe tipul de fotografii pe care le faci. Dacă fotografiezi în natură, tu vei vrea una sau mai multe lentile din gama largă de, să zicem 200 mm, sau mai lungi. Dacă fotografiezi o mulţime de detalii în prim-plan ale naturii sau faci fotografie de produs, vei vrea să investeşti în macrolentile (detalii extreme de prim-plan) pentru aceste scopuri. Lentilele pot fi foarte scumpe, dar ele sunt investiţii practice care te ajută să realizezi tipul de fotografiere pe care îl vrei.

Notă: Când achiziţionezi lentile, trebuie să iei în considerare atât lungimile focale cât şi amplitudinea diafragmei. Tu poţi achiziţiona, de exemplu, lentile noi de 70-300 mm pentru, să spunem, sub $300, dar amplitudinea diafragmei lor va fi probabil în jur de f/4-5.6 fără stabilizator de imagine. Asta înseamnă că va fi foarte dificil să faci fotografii clare de amplitudini largi fără un trepied.

Lentilele cu lungimi focale asemănătoare, cu o diafragmă mai largă, să spunem f/2.8, şi stabilizator de imagine, vor costa $1500 şi mai mult. Acest tip de lentilă este mai rapid şi vă asigură efectuarea de fotografii de o calitate mai bună.


Geanta aparatului
De îndată ce începi să-ţi achiziţionezi accesorii, caută să cumperi o geantă practică pentru aparatul tău, unde să-ţi depozitezi tot echipamentul. Mulţi fotografi sfârşesc prin a-şi cumpăra trei sau patru genţi de-a lungul timpului, până când găsesc una care să se potrivească propriilor necesităţi. Acasă, eu încerc să-mi ţin tot echipamentul în geantă astfel ca atunci când trebuie să merg la fotografiat să nu uit nimic.

Geanta foto


Unităţile de memorie
Voi discuta despre software-ul de editare a imaginilor mai târziu în acest ghid, dar una dintre cerinţele esenţiale ale fotografiei digitale este să ai suficientă memorie pe calculator pentru a stoca şi face copii de siguranţă ale tuturor pozelor pe care le faci. Recomand să ai pozele pe o unitate externă şi să le păstrezi totuşi şi pe o altă unitate de memorie, pentru siguranţă.

Pozele pe care le îndrăgeşti cel mai mult ar trebui păstrate pe unul sau două site-uri şi servicii online de depozitare, precum Google’s Picasa, Flickr.com şi Photobucket.com. Aceste site-uri sunt gratis pentru o valoare limită de stocare. Transferându-ţi fotografiile favorite pe un cont înseamnă că pozele sunt păstrate de pe calculator şi, în cazul unei defecţiuni a calculatorului, poţi să-ţi recuperezi pozele.


Resurse pentru site-urile de publicare a fotografiilor (Photo sharing)
Top 4 website-uri de fotografii pentru a publica câte o poză zilnic
5 site-uri de publicare online a fotografiilor care reprezintă alternative gratis pentru site-ul Flickr.com

Dacă eşti interesat de fotografia profesională, vei dori să îţi păstrezi fotografiile favorite pe CD-uri sau DVD-uri separate – în special cele editate şi produse pentru tranzacţia finală.

Aparatul foto: 10 configurări esenţiale (4)




Articolul este traducerea ghidului The Essential Guide of photography, publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Alice – Andreea Mareşi

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.