Internet prin satelitRomânia este o ţară în care găseşti toate formele de relief. Acoperirea cu servicii de telecomunicaţii a întregului teritoriu al ţării nu este o problemă simplă. În Delta şi Lunca Dunării infrastructura existentă şi densitatea populaţiei nu justifică investiţii mari pentru reţele terestre.

 

 

 

Aceeaşi problemă apare şi în zona montană, unde există suprafeţe întinse în care lipsesc chiar şi serviciile de telefonie mobilă. Cum se poate asigura accesul la internet în aceste zone?

 

Internetul, o necesitate cotidiană

În ultimul timp, Internetul a pătruns adânc în viaţa noastră cotidiană. Aşa cum azi este de neconceput ca unei persoane active să-i lipsească telefonul mobil, cei ce utilizează calculatorul au permanent nevoie de o conexiune la Internet. Pentru simplă corespondenţă electronică sau pentru orice activităţi ce nu necesită un trafic intens, serviciile de telefonie mobilă au rezolvat problema în zonele lor de acoperire. În marile aglomerări urbane se asigura chiar şi o conexiune 3G, ce permite un trafic mult mai intens. Dar ce soluţie imediată poate găsi cineva care are nevoie de trafic intens într-o zonă în care nu este acoperire 3G sau lipseşte total serviciul unei reţele mobile? Ce soluţie poate găsi cel ce are un sediu de firma izolat în munţi sau în Delta Dunării? Reţelele de telecomunicaţii prin sateliţi pot rezolva problema.


Accesul la Internet poate fi asigurat prin reţele satelitare

În acest articol vă voi prezenta una din variantele cele mai utilizate: asigurarea unei căi de acces la Internet printr-o legătură duplex cu un satelit geostaţionar al Pământului, cu un echipament VSAT (Very Small Aperture Terminal).

Echipamentul este format dintr-o antenă parabolică în focarul căreia se găseşte un bloc de emisie-recepţie în banda Ku (11-15 GHz), având frecvenţa de emisie diferită de cea de recepţie. În ultimul timp au apărut terminale ce au frecvenţe de lucru în banda Ka (20-30 GHz). Sistemul de modulaţie utilizat (QPSK sau 8PSK) este unul ce permite un trafic intens de date şi o bună protecţie împotriva perturbaţiilor electromagnetice.

Acest bloc de emisie-recepţie este conectat printr-un cablu coaxial la un modem, ce are rolul de a modula semnalul de emisie şi a demodula semnalul recepţionat. Totodată, acest modem realizează criptarea datelor de emisie şi decriptarea datelor de recepţie, pentru a asigura o cât mai eficientă utilizare a spectrului radio alocat şi securitatea liniei de transmisie. Un al treilea rol al modemului este de a "individualiza" terminalul (cine-l operează, unde se afla situat şi ce pachete de date ii sunt destinate din multitudinea de date transmise din satelit). Modemul unităţii VSAT este conectat prin cablu UTP sau wireless la un calculator sau la o reţea de calculatoare.

 

Arhitectura reţelei de Internet asigurată de un satelit geostaţionar

 

Arhitectura VSAT
Arhitectura reţelei internet prin satelit este reprezentată în figura de mai sus.



Conectarea la reţeaua internet terestră este asigurată de NOC (Network Operations Center). Acest centru asigura şi interconectarea între două echipamente VSAT, optimizează traficul, validează sau invalidează terminalele din reţea, verifică parametrii de calitate ai transmisiilor de date, etc. Pentru a se realiza de exemplu, o legătură VPN (Virtual Private Network) între două echipamente VSAT, este necesar că pachetele de date emise de un VSAT să fie recepţionate de un satelit geostaţionar iar de acolo să fie transmise către NOC (care este dotat cu parabole de dimensiuni mari pentru a asigura calitatea transmisiei, indiferent de condiţiile meteo). NOC-ul prelucrează pachetele de date ce urmează a fi retransmise, prin intermediul satelitului, spre VSAT-ul destinatar.

Dacă se doreşte conectarea terminalului VSAT la un server conectat direct, la o reţea terestră de internet, tot NOC-ul asigură această interconectare. Această tehnologie asigură un înalt nivel de securitate, atât din punct de vedere al confidenţialităţii informaţiilor transmise, cât şi la o foarte bună protecţie împotriva viruşilor informatici. Singurul inconvenient al acestui gen de servicii de date transmise prin satelit este timpul fizic necesar pentru ca unda radio purtătoare a informaţiei să ajungă la un satelit geostaţionar, apoi de acolo la NOC, de unde informaţia solicitată revine pe acelaşi drum. Orbita geostaţionară se află la aproximativ 36000 km, iar această distanţă trebuie parcursă de 4 ori. Deci, în mod inerent, PING-ul conexiunii este de minim 0,48 secunde. În schimb vitezele de trafic sunt foarte mari şi... garantate.

Acest gen de echipamente sunt utilizate şi pe platforme maritime sau pe insule izolate din largul mărilor sau oceanelor unde asigurarea unei căi de comunicaţii de bandă largă poate fi vitală.

Un astfel de echipament (pe care l-am instalat personal) permite ca un grup de chirurgi veterinari din Israel să asiste şi să sprijine activ şi în timp real operaţiile ce se fac la o fermă de vaci din Dobrogea. De asemenea, multe cabane au reuşit să obţină "o margaretă în plus" pentru că au rezolvat în acest mod conexiunea la internet.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.