Adblock Plus şi Flashblock sunt două plugin-uri care împiedică afişarea imaginilor şi clipurilor flash - în ambele cazuri vorbim de elemente vizuale. Pe de altă parte, NoScript este un add-on care împiedică execuţia elementelor invizibile pentru noi.

Scripturile sunt liste de instrucţiuni inserate în conţinutul unui site şi au rolul de a fi executate pe calculatorul local. Majoritatea site-urilor moderne sunt proiectate să se bazeze pe astfel de scripturi, iar rolul acestora variază de la derularea artistică a unui meniu şi până la trimiterea de informaţii înapoi către server. Primirea, execuţia şi rezultatul scripturilor sunt transparente. De aceea reprezintă o eventuală gaură în securitatea sistemului şi uneori e bine să nu aibă loc.


Extensia NoScript acţionează imediat ce a fost instalată şi Firefox a fost repornit. Singurul indiciu este butonaşul sub formă de S din dreapta jos a ferestrei; duceţi cursorul peste el şi imediat se va deschide un meniu de unde puteţi controla comportamentul scripturilor. În general lista conţine perechi de opţiuni "Allow ..." şi "Temporary allow ..." pentru scripturile fiecărui domeniu. Allow va introduce domeniul respectiv în whitelist, ceea ce înseamnă că la toate vizitele ulterioare scripturile se vor executa. Temporary allow permite execuţia doar pe durata sesiunii curente. Forbid scoate domeniile introduse deja în whitelist.


Setările şi lista actuală pot fi salvate din fereastra de opţiuni şi apăsând pe Export.


NoScript sau orice alt add-on instalat în Firefox poate fi dezactivat de la Tools > Add-ons şi Disable în dreptul fiecăruia.

Descartă NoScript

 

 

Autor: Tiberiu Popescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.