LaptopLaptopul... Cine nu-şi doreşte unul? Vânzările de laptopuri au depăşit între timp pe cele ale computerelor tip desktop. Începem astăzi un nou ghid, despre cum să achiziţionezi, în cunoştinţă de cauză, un laptop. În prima parte, facem o scurtă introducere.

 

 

 

Laptopul, introducere

Piesele hardware ale calculatoarelor se schimbă în mod constant, dar nu într-un fel total neprevăzut. Există deseori tendinţe distincte în acest sens, iar piaţa laptopurilor de astăzi nu face excepţie.

Revoluţia netbook s-a transformat într-un val de ultraportabile şi de laptopuri mici. Momentul de a cumpăra un laptop cu un display de 13 inci (33 cm) sau mai puţin de atât n-a fost niciodată mai potrivit. Netbook-ul tradiţional cu 10.1” este încă puternic, dar există de asemenea o mare varietate de opţiuni având un display cu dimensiunile între 10 şi 13 inci (25,4 cm - 33,02 cm). Poţi găsi un ultraportabil plăcut indiferent de buget. Acum trei ani, această afirmaţie nu era adevărată.

 

Laptop



Partea grafică, de regulă punctul slab al laptopurilor, se îndreaptă în direcţia potrivită. A doua generaţie de procesoare de la Intel, anume cele Core, au o puternică unitate de procesare grafică integrată direct în arhitectura procesorului. AMD a lansat un procesor similar (ei numesc această combinaţie un APU - Accelerated Processing Unit), care este orientat către netbookuri şi laptopuri ultraportabile, reuşind să rezolve una dintre cele mai mari probleme legate de mini laptopuri.

Durata de viaţă a bateriei pare a fi şi ea în creştere. Procesoarele de ultimă generaţie Intel Core sunt extrem de eficiente din punctul de vedere al energiei folosite, aşa că acum e posibil să cumperi laptopuri quad-core care oferă în realitate trei sau patru ore de autonomie a bateriei. Acest lucru reprezintă o mare îmbunătăţire faţă de ce era disponibil acum un an, iar viitoarele perfecţionări nu pot decât spori acest nou avantaj.

 



Veşti bune pentru cumpărătorii cu limită de buget

Lansarea de noi procesoare Intel şi AMD a subliniat faptul că preţurile ridicate nu mai trebuie să facă parte din experienţa cumpărării unui laptop. Piaţa aparaturii cu costuri reduse este răsturnată în prezent nu numai de noul APU Fusion de la AMD, dar şi de procesoarele dual-core Intel Atom, ambele extrem de accesibile ca preţ. Aceste noi tipuri de procesoare umplu golurile lăsate de performanţele procesoarelor single-core Atom, care ocupau întreaga piaţă a netbookurilor, subminând astfel cererea pentru ultraportabile mai scumpe, bazate pe versiunile de voltaj minim ale procesoarelor obişnuite Intel Core.



AMD



Performanţa procesoarelor incredibile Intel Core este de asemenea o veste bună în privinţa calităţii. Aceste procesoare sunt atât de rapide, încât mulţi utilizatori pur şi simplu nu vor avea nevoie de ceva mai puternic decât Core i3. Sunt de altfel mult mai eficiente în privinţa alimentării cu energie, ceea ce înseamnă că e posibil să ai o durată a bateriei mai mare indiferent de mărimea acesteia. Acest lucru va presupune totodată laptopuri mai ieftine în viitor, deoarece fabricanţii vor putea integra baterii mai mici fără a le diminua autonomia.


Cumpără un laptop în mod inteligent

Perfecţionarea echipamentelor hardware este întotdeauna grozavă pentru consumatori. Acest ghid nu se referă totuşi numai la hardware - şi cu un bun motiv. E uşor să te încurci în detalii tehnice. Unele magazine de retail depind de asta. Te trezeşti că ai cheltuit cu 200 de dolari mai mult decât ţi-ai propus şi te-ai ales cu un laptop care este de două ori mai puternic decât ai de fapt nevoie şi are o tastatură la care nu intenţionezi să tastezi mai mult de 5 minute.

Laptopurile sunt diferite faţă de desktopuri, fiindcă nu sunt uşor de upgradat şi multe componente sunt, cum s-ar spune, bătute în cuie. Nu poţi schimba tastatura, ecranul sau panoul tactil fără mare efort. Chiar şi procesorul este câteodată imposibil de înlocuit.

 


Tastatură

 



Având în vedere că nu ai libertatea de a schimba componentele aşa cum doreşti, certitudinea este importantă. La fel de important cum este procesorul, calitatea tastaturii şi încrederea dată de brand sunt alţi factori demni de luat în considerare. Un laptop care este rapid, dar care pare a fi făcut din figurine reciclate, nu te va face prea fericit.

În ghidul de faţă vom privi laptopurile din mai multe unghiuri. Acest lucru include piesele hardware, brandul şi experienţa pe care o vei avea odată ce ai adus laptopul acasă. La final vei fi pregătit şi vei avea toate informaţiile necesare pentru a lua o decizie inteligentă de cumpărare.

Dar înainte de a explica primul lucru despre hardware, trebuie să înţelegi bine de ce ai nevoie. Răspunsul poate părea evident, dar nu fi atât de sigur. Când netbookurile au ajuns pe piaţă, erau invidiate de mulţi pentru portabilitatea lor - dar un studiu a descoperit că majoritatea netbookurilor nu au părăsit niciodată casele.

Ghid laptop: Oare ce îmi trebuie? (2)

 

 

Articolul reprezintă traducerea ghidului The Laptop Buying Guide 2011, publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Livia Ştefan

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.