Elicopter ApacheÎn acest articol vom prezenta pe scurt 10 arme care au avut un impact important în războaiele vremii. Aceste arme au contribuit la câştigarea de către o anumită parte a unui conflict, au asigurat succesul unor revoluţii sau au fost folosite pentru asasinate celebre.

 

 

 

 

Să vedem câteva din aceste arme şi să sperăm că nimeni nu le va folosi împotriva noastră...


AK 47

AK 47
AK 47


AK 47 a fost creată în anul 1947 de către Mihail Kalaşnikov. Fiul unui ţăran destul de înstărit, Mihail s-a născut într-un sat siberian şi visa de mic să devină poet. În tinereţe a scris câteva volume de poezii şi a continuat să scrie şi în continuare. În anul 1938 este înrolat în Armata Roşie, ca tanchist şi mecanic. În 1941, în plin război este rănit şi internat în spital, acest moment marcându-i viaţa pentru totdeauna. Aici aude nişte soldaţi, care se plângeau de puştile ruseşti. Kalaşnikov decide să creeze o armă de asalt eficientă pentru armata rusă. În anul 1947 proiectează AK-47, arma care va deveni principala armă a armatei ruse şi probabil cea mai cunoscută armă din lume.

 

 

 

AK-47, cunoscută şi sub numele de Kalaşnikov, a fost utilizată ulterior în numeroase conflicte armate şi a constituit o importantă sursă de inspiraţie pentru proiectarea altor arme. Diferite variante de AK-47 sunt folosite de către România, Bulgaria, Angola, Albania, SUA etc.


Gladius

Gladius
Gladius


Probabil cea mai importantă armă a legionarului roman, alături de pillum (o suliţă lungă), gladiusul este o spadă pe care romanii au împrumutat-o de la celtiberii din Spania de azi. Lungimea lamei era de aproximativ 65 de cm, iar greutatea de aproximativ 1kg.

Gladiusul reprezenta o armă foarte potrivită pentru tactica de luptă a legiunilor romane. Aceste legiuni luptau în formaţii, denumite ,,ţestoase”, asemănătoare falangelor macedonene, astfel soldaţii erau grupaţi şi acoperiţi de scuturi, iar gladiusul era folosit pentru împuns. De la cuvântul gladius provine termenul de gladiator, deoarece aceştia foloseau această spadă în cadrul luptelor de gladiatori.

 

Panzer 4

Tanc Panzer
Panzer


Probabil unul dintre cele mai cunoscute tancuri din istorie, acest tanc a fost dezvoltat în Germania nazistă şi folosit de către germani în cel de-al Doilea Război Mondial. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost construite 9.000 de astfel de tancuri. Avea o greutate de 25 de tone, o viteză de 35 km/h şi era dotat cu un tun de 7,5 cm.


Panzerfaust

Panzerfaust


Panzerfaust a fost o armă antitanc dezvoltată de către Germania în cel de-al Doilea Război Mondial. A fost proiectat în 1942 de o mică echipă condusă de Heinrich Langweiler ca o armă ieftină şi lipsită de recul.


T-34


Tanc T-34

 

Probabil cel mai cunoscut tanc rusesc, T-34, a fost un vânător de tancuri folosit între 1940 şi 1958. A fost primul tanc folosit de către Uniunea Sovietică. T34 avea o greutate de aproximativ 26,5 tone, blindaj de 15-63 mm şi era dotat cu un tun de 76,2 mm.


Katana


Katana

 

Katana este o sabie de provenienţă japoneză, folosită de către vechii samurai. Are o lungime de peste 60 de cm şi este uşor curbată. Samuraii purtau două săbii: o katana şi un wakizashi, o sabie mai scurtă decât katana, pereche care purta numele de daisho şi simboliza onoarea unui samurai. Despre katana, ca despre majoritatea lucrurilor din Orientul Îndepărtat, circulă numeroase poveşti cum că ar putea opri gloanţele, că ar putea despica un om în două etc.


Apache


Elicopter Apache

 

Celebrul elicopter Apache, denumit după tribul amerindian al apaşilor, este un elicopter militar utilizat de către armata SUA în prezent. Armamentul său este reprezentat de un tun şi diverse tipuri de rachete.


Wachizashi

Sabie Wachizashi


Wachizashi este o sabie cu o lungime între 30-60 cm, folosită de către samurai complementar cu katana. Arată exact ca o katana, dar este mai mică.


Arcul lung englezesc


Arcul englezesc

 

Arcul lung englezesc este un tip de arc medieval, folosit după cum spune şi numele său, de către englezi. Acest arc avea o înălţime de 1,83 m şi necesita o mare forţă din partea trăgătorului, dar săgeţile sale erau lansate cu o viteză impresionantă. Marile bătălii câştigate de englezi în cadrul Războiului de 100 de ani, poate nu ar fi fost câştigate de aceştia dacă nu aveau acest arc.


Zyklon B

Zyklon B a fost un gaz pe baza de cianură utilizat în cel de-al Doilea Război Mondial de către Germania nazistă pentru gazarea evreilor. Deşi nu este o puşcă, un tanc sau avion de vânătoare acest gaz a omorât milioane de oameni.

 


Bibliografie:
en.wikipedia.org/wiki/Mikhail_Kalashnikov
ro.wikipedia.org/wiki/Panzer_IV
ro.wikipedia.org/wiki/T-34

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.