Cu o rată de mortalitate de 20 de ori mai mare decât cea a Covid-19 și fără un vaccin, boala X ar putea îngenunchea rapid omenirea. Puțini ar rămâne neatinși de agentul patogen, acesta provocând prăbușirea sistemelor de sănătate și colapsul economiilor, în timp ce lumea ar încerca din nou să stăpânească o forță a naturii.
În acest scenariu, experți în domeniul sănătății la nivel mondial au luat cuvântul săptămâna aceasta în cadrul unui panel al Forumului Economic Mondial (WEF), desfășurat sub tema: „Pregătirea pentru boala X”, informează
360medical.ro. Denumirea a fost propusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2018.

Din fericire, boala X este ipotetică, denumind agenți patogeni încă neîntâlniți, capabili să declanșeze pandemii.

OMS explică faptul că acest termen „reprezintă recunoașterea că o epidemie internațională gravă ar putea fi cauzată de un agent patogen (un microorganism care poate provoca o boală) necunoscut în prezent ca fiind cauza bolilor umane”.

Pe scurt, boala X se referă la un agent patogen teoretic, un virus ipotetic. Acesta poate fi necunoscut sau o particulă infecțioasă demult uitată.

OMS a profitat de ocazia oferită de recenta reuniune anuală a Forumului Economic Mondial, de la Davos, din Elveția, pentru a le cere liderilor lumii să ia în considerare posibilitatea unui astfel de scenariu.

„Unii spun că acest lucru ar putea crea panică”, spune directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat. „Nu. Este mai bine să anticipăm ceva ce se poate întâmpla – pentru că s-a întâmplat de multe ori în istoria noastră – și să ne pregătim pentru asta”, precizează el.

Boala X: Ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19?

Într-un interviu recent, oficialii au descris boala X ca fiind cauzată un agent patogen de 20 de ori mai mortal decât Covid-19 (care a ucis aproape șapte milioane de oameni). Dr. Amesh Adalja, medic și cercetător senior la Centrul pentru Securitate Sanitară la Johns Hopkins, spune că o astfel de boală este o posibilitate.

„Există tulpini de virusuri care au rate de mortalitate foarte ridicate și care ar putea dezvolta capacitatea de a se transmite eficient de la om la om”, spune dr. Amesh Adalja, potrivit unui reportaj CBS News.

Medicul american speculează că agentul patogen ipotetic ar putea fi în cele din urmă un virus respirator care ar putea deveni foarte transmisibil de la om la om. Medicul spune că un astfel de microorganism ar putea să circule deja la speciile animale, la fel cu gripa aviară sau gripa porcină. Interacțiunile oamenilor cu aceste animale ar putea fi locul în care bolile își fac apariția.

„Cele mai multe dintre acestea vor dispărea, dar ceea ce ne îngrijorează este una care se poate răspândi eficient, așa cum s-a întâmplat în 1918”, adaugă doctorul Adalja, comparând boala X cu gripa spaniolă.

Încă din 2015, organizațiile membre ale OMS au recunoscut lipsa extremă de pregătire a comunității internaționale pentru focare semnificative de boli.

La scurt timp, a fost inițiat un plan numit „Planul de acțiune pentru prevenirea epidemiilor” (R&D Blueprint for Action to Prevent Epidemics), în care erau enumerați agenții patogeni pentru care există motive întemeiate de îngrijorare.

În urma unei reuniuni din februarie 2018, comitetul a adăugat o căsuță goală la lista de potențiali ucigași, care prezintă cel mai mare risc pentru sănătatea publică: Boala X.

Intenția a fost de a forța autoritățile să rămână flexibile în pregătirile lor și să nu fie constrânse de cunoașterea bolilor cunoscute.

Informațiile ajută la orientarea cercetării și dezvoltării la nivel mondial în domenii precum vaccinurile, testele și tratamentele.

Boala X se referă la un agent patogen ipotetic care ar putea provoca într-o zi o epidemie sau o pandemie, potrivit unui anunț din 2022 privind intenția OMS de a-și actualiza lista.

O versiune inițială a listei, care nu includea boala X, a fost publicată în 2017, iar o altă actualizare este planificată pentru prima jumătate a anului 2024. Bolile incluse în prezent pe listă includ, printre altele, Covid-19, Zika, Ebola și SARS.

Doi ani mai târziu, răspândirea rapidă a unei forme noi de coronavirus avea să pună la încercare toate planurile pandemice. Rezultatul? Peste 7 milioane de decese, un compromis între măsurile lente de prevenție și dezvoltarea rapidă a vaccinurilor – un număr care ar putea fi în același timp mult mai bun sau mult mai rău.

Lista agenților patogeni prioritari a fost din nou analizată cu atenție chiar în timp ce Covid-19 făcea ravagii, sute de oameni de știință reunindu-se în 2022 pentru a analiza dovezile a 25 de familii microbiene cunoscute și a specula asupra amenințărilor pe care le-ar putea reprezenta o viitoare epidemie.

Într-o serie de consultări cu reprezentanți din mai multe state din întreaga lume, OMS a discutat chestiuni legate de descoperirea, supravegherea, cercetarea și provocările sociopolitice cu care se confruntă pentru a preveni un agent patogen despre care nu știm nimic în prezent.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că organizația a pus deja în aplicare măsuri, inclusiv crearea unui fond pentru pandemie și construirea unui centru de transfer tehnologic în Africa de Sud pentru a aborda inechitățile în ceea ce privește distribuția vaccinurilor.

„Bineînțeles, există unele persoane care spun că acest lucru ar putea crea panică”, a declarat Tedros în fața comisiei. „Este mai bine să anticipăm ceva ce s-ar putea întâmpla, pentru că s-a întâmplat de multe ori în istoria noastră, și să ne pregătim pentru asta”, a mai menționat acesta.

Poate că una dintre cele mai profunde lecții învățate după pandemia de Covid-19 a fost provocarea reprezentată de dezinformarea și teama unei conspirații.

Ca o ilustrare a disidenței politice, fosta asistentă a Securității pentru afaceri publice din cadrul Departamentului Trezoreriei al Statelor Unite, Monica Crowley, a declarat pe X (fostul Twitter): „Exact la timp pentru alegeri, o nouă boală contagioasă care să le permită să pună în aplicare un nou tratat al OMS, să închidă din nou, să restricționeze libertatea de exprimare și să distrugă mai multe libertăți”.

Gestionarea unei pandemii la fel, sau mai gravă decât Covid-19, ar însemna dezvoltarea unor strategii eficiente de comunicare publică destinată protejării împotriva dezinformării, consolidării planurilor economice și de sănătate mintală pentru a face față unei potențiale carantine, introducerea unei mai mari flexibilități în sistemele de educație, și, mai ales, consolidarea infrastructurii în sănătate.

Peste 60 de șefi de stat și aproape 300 de alți lideri politici de top din întreaga lume au participat la Reuniunea Anuală a WEF din 2024

În cadrul dezbaterii despre boala X, desfășurată sub titlul de „Pregătirea pentru boala X” de miercuri, de la Davos, au participat lideri mondiali din domeniul sănătății, printre care Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, Nísia Trindade, ministrul sănătății din Brazilia, și Nancy Brown, director general al Asociației Americane a Inimii.

Participanții au discutat despre cum să pregătească sistemele de sănătate pentru viitoarele pandemii și alte crize.

În cadrul forumului economic, convorbirile au inclus și discutarea unor măsuri proactive împotriva tipurilor de virusuri care sunt cel mai probabil să genereze o pandemie.

Aceste acțiuni includ dezvoltarea de teste de diagnosticare și de vaccinuri.

S-a evidențiat și necesitatea unor sisteme de avertizare timpurie, precum și îmbunătățirea serviciilor de sănătate în ceea ce privește capacitatea acestora de a se extinde rapid și cu o rezistență mai mare la valuri de infectare neașteptate.

Din fericire, oficialii din întreaga lume pot începe să facă pregătiri fără să știe exact care va fi boala X.

Există obstacole în gestionarea eficientă și eficace a unei boli emergente foarte virulente.

Unul dintre acestea este lipsa globală de transparență, cum ar fi negarea de către China a transmiterii rapide a Covid-19 de la om la om.

Recent, noi informații făcute publice în Statele Unite în această săptămână, dezvăluie faptul că, un laborator din China a cartografiat coronavirusul mortal cu două săptămâni înainte să anunțe celelalte țări. Timpul de așteptare s-ar fi putut dovedi critic în combaterea pandemiei, spun specialiștii.

Un alt obstacol periculos este dezinformarea, care afectează capacitatea publicului de a avea încredere în oficialii din domeniul sănătății publice și de a fi receptiv la măsurile de protecție recomandate împotriva agenților patogeni emergenți.

Această neîncredere a avut un rol esențial în recenta epidemie de rujeolă din Philadelphia, alimentată de sentimentul anti-vaccin, scrie media americană.

Integritatea mass-media este necesară, dar este dificil, dacă nu imposibil, de reglementat.

Deja boala X este politizată, atunci când un reporter prezintă subiectul ca fiind o problemă cu care s-ar putea confrunta următorul președinte al Statelor Unite, scriu publicații americane.

Unele dintre afirmațiile nefondate din mass-media includ o predicție conform căreia 15 milioane de oameni vor muri și că noul agent patogen va ucide până la 75% dintre persoanele care vor contracta boala. O alta susține că boala X este deja aici.

Articol preluat de pe 360medical.ro, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.