Îndepărtarea părului este realizată cel mai adesea din motive estetice, 40% dintre femei raportând că prezintă pilozitate nedorită. Dintre acestea, 10% au hirsutism (creșterea excesivă a părului pe diverse părți ale corpului. n.n.), adesea în contextul sindromului ovarelor polichistice.

Părul nedorit sau în proporții considerate excesive poate avea consecințe negative la nivel psihologic și asupra calității vieții, putând determina stres, depresie sau izolare socială. Din aceste motive, disponibilitatea unor metode sigure și eficace pe termen lung de îndepărtare a părului are o importanță ridicată. De asemenea, îndepărtarea pilozității pe termen lung și cu traumatizarea minimă a tegumentului este utilă în terapia afecțiunilor inflamatorii cutanate care implică foliculul pilos.

Metodele de epilare cu laser sau de tip IPL (intense pulsed light) au devenit din ce în ce mai populare, fiind disponibile atât în saloane și clinici specializate, precum și prin intermediul unor dispozitive destinate pentru a fi utilizate neprofesional, acasă. Deoarece îndepărtarea părului prin aceste tehnologii este considerată de lungă durată, epilarea cu laser sau de tip IPL este adesea numită definitivă.

Aceste proceduri oferă rezultate superioare metodelor tradiționale care rad sau smulg firele de păr, însă însuși conceptul de metodă care utilizează o formă de radiație aplicată asupra unor țesuturi umane ridică o serie de întrebări în rândul utilizatorilor, referitoare la siguranța tehnologiei și consecințele asupra sănătății. Producția, comercializarea și utilizarea dispozitivelor pentru epilarea definitivă este reglementată în mod strict și specific, cu scopul asigurării condițiilor de siguranță. Dar ce spun studiile despre efectele asupra sănătății?


Cum funcționează epilarea definitivă?

Prin interacțiunea cu țesuturile, lumina produce efecte biologice prin trei mecanisme: fotochimice, fototermice și fotomecanice. Laserele și sursele de IPL  determină îndepărtarea părului prin reacții fototermice. Pentru a produce efecte biologice, este necesar ca lumina să fie absorbită în urma interacțiunii cu țesuturile. Există doar 4 componente în structura pielii care absorb energie sub formă de lumină în spectru vizibil și infraroșu: melanina, hemoglobina, porfirina și apa intra sau extracelulară.

Echipamentele de epilare sunt concepute astfel încât lungimile de undă utilizate sunt absorbite predominat de unele dintre aceste componente, cu lezarea termică minimă a țesuturilor înconjurătoare. Acest mecanism este numit fototermoliză selectivă, în acest caz energia fiind absorbită de tija firului de păr și matrixul folicular, bogate în melanină. Modificările biologice produse determină deteriorarea sau distrucția foliculului pilos.


Cât de eficace este epilarea definitivă?

Un review publicat în Journal of Cosmetic and Laser Therapy a concluzionat că diversele tipuri de metode de epilare cu laser sau IPL au o eficacitate similară pe termen lung, variind între 30 și 85%. Analiza aceasta a inclus 5 studii clinice randomizate. Eficacitatea îndepărtării părului prin utilizarea acestor tehnologii depinde de numeroși factori, motiv pentru care rezultatele raportate variază. Conform unui review publicat în Dermatology Practical & Conceptual, printre factorii care influențează eficacitatea îndepărtării pilozității prin metode definitive se numără culoarea pielii/fototipul, grosimea firului de păr și culoarea acestuia, statusul hormonal, stadiul în care se află firul de păr în cadrul ciclului de evoluție și localizarea pilozității la nivelul corpului.

Îndepărtarea părului prin metodele permanente țintește melanina. La nivelul părului alb, conținutul de melanină este absent sau redus, ceea ce limitează eficacitatea. Pentru a îmbunătăți rezultatele asupra părului alb, au fost evaluate numeroase metode, precum utilizarea de fotosensibilizatori, aplicarea externă de melanină sau folosirea meladinei. Spre exemplu, simpla colorare a firelor albe cu tuș de ochi sau vopsea de păr îmbunătățește rezultatele procedurilor de epilare definitivă, conform unui studiu publicat în Photomedicine and Laser Surgery.

Majoritatea studiilor au evaluat eficacitatea epilării definitive în contextul aplicării procedurii de către personal specializat. Rezultatele unui review publicat în Lasers in Surgery and Medicine arată că dispozitivele de epilare pentru acasă de tip IPL determină o reducere persistentă a părului, de 80%, la un an după ultima utilizare, sugerând o eficacitate crescută și în acest context.


Epilarea cu laser sau IPL ca intervenție terapeutică

La persoanele cu hirsutism, asociat sau nu sindromului ovarelor polichistice, epilarea definitivă este utilizată cu scop estetic, pentru a îndepărta pilozitatea nedorită, deși reprezintă o aplicație în context medical. În cadrul altor condiții medicale, procedurile de îndepărtare a părului pe termen lung pot avea efect terapeutic, în special în inflamațiile care implică foliculul pilos, așa cum este descris într-un review publicat în Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery.

Pseudofoliculita este o afecțiune inflamatorie cauzată de aplicarea repetitivă a metodelor tradiționale de îndepărtare a părului, care lezează mecanic foliculul pilos și țesuturile înconjurătoare, iar firele de păr pot să crească încurbate în interiorul pielii. Conform unui studiu publicat în JAMA Dermatology, semnele de pseudofoliculită au scăzut cu minim 50% la toți pacienții incluși în studiu care au urmat proceduri de epilare cu laser. Modificările pigmentare preexistente au fost îmbunătățite, de asemenea.

Inflamația din hidradenita supurativă poate fi declanșată de ocluzia foliculară, motiv pentru care îndepărtarea părului cu metode de tip laser este recomandată pentru această afecțiune, așa cum demonstrează un studiu publicat în Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery.

Conform unui studiu publicat în Surgical Infections, epilarea definitivă este sigură și bine tolerată în terapia bolii pilonidale, fără a fi raportate recurențe la 13 luni de la inițierea sesiunilor tratament. Boala pilonidală este o afecțiune comună și dureroasă, cu numeroase recurențe, iar rata complicațiilor în urma tratamentului chirurgical este ridicată. Epilarea cu laser ar putea să ofere o soluție optimă de a scădea numărul de astfel de episoade și de a crește calitatea vieții acestor pacienți.

Un alt studiu, publicat în Annals of the Royal College of Surgeons of England, a concluzionat că rata recurențelor bolii pilonidale în urma a minim 2 ședințe de epilare cu laser a fost de 12%, procedura fiind inițiată după tratamentul chirurgical. Anterior terapiei chirurgicale, 77% dintre pacienții incluși în studiu au fost diagnosticați cu boală recurentă. Rata recurențelor a fost mai scăzută suplimentar la persoanele care au parcurs un număr mai mare de ședințe de epilare cu laser.


Ce efecte adverse pot să apară în urma procedurilor de epilare definitivă?

Conform unui review publicat în Lasers in Medical Science, incidența efectelor adverse în urma utilizării dispozitivelor de epilare cu laser sau lumină este foarte scăzută, iar leziunile permanente apar în situații excepționale, majoritatea fiind acute, tranzitorii și minore. Un review sistematic publicat în Journal of The European Association of Dermatology and Venereology, care a inclus 7 studii, a concluzionat că cel mai frecvent efect advers este eritemul (înroșirea pielii. n.n.), în cazul dispozitivelor de epilare cu sursă de lumină pentru a fi utilizate acasă. Alte efecte adverse raportate sunt edemul, formarea de vezicule, cruste, precum și modificările pigmentare. La persoanele cu fototipuri închise, hiperpigmentarea postinflamatorie (PIH) a fost raportată.

Hipertricoza paradoxală (PH; creșterea excesivă a părului. n.n.) este un efect advers rar, pentru care încă nu a fost identificată o explicație. Conform unui review sistematic și meta-analiză publicată în American Journal of Clinical Dermatology, PH apare în urma epilării cu laser sau surse de IPL la 3% dintre persoane, de cele mai multe ori pe față sau gât (aprox. 99,92%). La baza acestor rezultate au fost 20 de studii de tip cohortă, care au inclus aproape 10 000 de persoane.

Alte efecte adverse, mai puțin studiate, sunt reacțiile acneiforme. Conform unui alt studiu publicat în Lasers in Medical Science, leziunile acneiforme sunt relativ frecvente după îndepărtarea părului prin metode care utilizează lasere, cu o incidență mai ridicată la fototipurile închise. Cel mai frecvent, reacțiile acneiforme sunt ușoare și dispar în scurt timp.

Pentru dispozitivele IPL destinate utilizării acasă, a fost realizat un studiu al raportărilor evenimentelor adverse de tip supraveghere post-comercializare, publicat în Lasers in Surgery and Medicine. Rata evenimentelor adverse raportate în funcție de numărul de dispozitive livrate a fost de 67/100 000. Tipul efectelor adverse a fost similar celor descrise în cadrul studiilor clinice, indicând un profil de siguranță similar pentru utilizarea neprofesională cu cel al aplicării metodei de către personal specializat.

Conform recomandărilor elaborate în cadrul European Society for Laser Dermatology, publicate în Journal of The European Association of Dermatology and Venereology, trebuie acordată o atenție deosebită protejării ochilor față de radiațiile emise de aparatele pentru epilare definitivă.


Poate epilarea definitivă să cauzeze cancer?

În prezent, nu există dovezi în acest sens. S-a constat că aspectul nevilor melanocitari poate să se modifice în urma utilizării metodelor de epilare definitivă, ceea ce reprezintă o sursă de anxietate pentru persoanele care au parcurs acest proceduri. Conform unui studiu publicat în Journal of Cosmetic Dermatology, după îndepărtarea părului nedorit prin metode cu laser dermatoscopia a indicat schimbarea dimensiunii nevilor la 33% dintre aceștia, modificarea culorii la peste 63%, dezvoltarea asimetriei la peste 12% și regresia a 3% dintre nevi. Aspectul de tip reticular și cu puncte, precum și cel al globulelor a fost modificat la peste 92%, respectiv aproape 70% dintre nevii studiați. Rezultatele acestea indică importanța studiului dermatoscopic al nevilor melanocitari joncționali dobândiți înainte și după parcurgerea procedurii de îndepărtare a pilozității nedorite, evitând astfel exciziile nenecesare ale leziunilor cu aspect modificat.

Un alt studiu, publicat în Lasers in Surgery and Medicine, a indicat prezența modificărilor dermatoscopice la aproape jumătate dintre nevii analizați în urma îndepărtării părului prin metoda cu laser diodă. Cele mai frecvente modificări au fost decolorarea, ariile hiperpigmentate neregulate și regresia structurilor. Pe baza acestor rezultate, s-a concluzionat că modificările survenite la nivelul nevilor în urma epilării definitive nu pot fi diferențiate întotdeauna de cele din melanom, motiv pentru care a fost recomandată evitarea regiunilor tegumentare cu nevi în cursul procedurii. De asemenea, a fost raportat în Dermatology un caz unic de regresie completă a unui nev melanocitar după epilarea de tip IPL în regiunea axilară, fără a fi asociate modificări maligne.

Articol preluat de pe RaportulDeGardă, publicat sub licența Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License
Credit imagine depositphotos.com

 

 

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.