Podea sensibilă la mişcareO podea prototip care îţi simte orice pas şi poate afişa imagini interactive, ar putea aduce într-o zi noi atracţii şi noi posibilităţi în casa ta. Priveşte podeaua interactivă din laboratorul lui Patrick Baudisch şi nu îţi vei putea vedea reflecţia în podea.

 

 

 

 

În schimb, îţi vei descoperi geamănul generat pe calculator, purtând o copie fidelă a hainelor tale şi mergând şi mişcându-se la fel ca tine. Pare a fi lipit de picioarele tale.

 

 


Această lume în oglindă este una dintre aplicaţiile dezvoltate de Baudisch şi de colegii săi de la Institutul Hasso Plattner din Potsdam, Germania, după ce au construit o podea pătratică, cu latura de 8 metri, sensibilă la presiune care poate recunoaşte oamenii în funcţie de greutatea lor, le poate urmări mişcările şi poate afişa imagini video cu care aceştia să poată interacţiona. Ideea este că tehnologia cu senzori de presiune ar putea conduce la o mulţime de modalităţi de a controla obiectele din casa ta, jucat jocuri, sau asistarea persoanelor în vârstă sau handicapate.

De exemplu, pentru a juca o versiune de fotbal de interior, podeaua generează o minge creată pe calculator care poate fi lovită de oamenii din cameră. Sau, dacă cineva se aşează pe podea, sistemul recunoaşte cine sunt ei prin intermediul greutăţii şi deschide un TV pe canalul lor favorit. În mod similar pot fi monitorizate nivelurile de activitate ale unei persoane în vârstă.

Dezvoltat cu ajutorul financiar primit de la Centrul de Cercetare Microsoft din Cambridge, Marea Britanie, Baudisch consideră dispozitivul a fi un antemergător al podelelor cu senzori de presiune din casele oamenilor. Echipa lui va prezenta invenţia, denumită GravitySpace, la Conference on Human Factors in Computing Systems, care va avea loc la Paris, Franţa, în luna aprilie.

Prototipul echipei consistă dintr-o placă de sticlă, cu grosimea de 6,4 centimetri, instalată într-o gaură făcută într-o podea normală, precum şi o camera pe infraroşu şi un video proiector de mare rezoluţie, aflate în camera de dedesubt, care urmăresc paşii persoanelor şi proiectează imagini video pe sticlă.

Leduri infraroşii înconjoară podeaua care este, de asemenea, acoperită de o pelicula din cauciuc sensibilă la presiune. Un pas pe suprafaţă face ca pelicula să interacţioneze cu lumina în infraroşu, creând o imagine a urmei care este apoi capturată de camera aflată jos. “Acest senzor de presiune este de o atât de înaltă rezoluţie, încât podeaua poate recunoaşte orice, de la urme de pantofi la ţesături fabricate la călcâiele unei persoane”, spune Baudisch.

Software-ul care rulează pe un computer specializat recunoaşte ce fac aceste obiecte şi generează imagini video relevante ca răspuns. În aplicaţia de fotbal, de exemplu, podeaua măsoară rata de schimbare a presiunii piciorului pe care nu îl foloseşti pentru a lovi mingea, pentru a determina momentul în care tu o loveşti - podeaua nu poate “vedea” piciorul care este în aer – iar mingea este mişcată în concordanţă.

“Este un rezultat de cercetare extrem de interesant”, spune Ken Perlin, de la Universitatea New York. “Viitorul interfețelor de calculator este să devină mult mai sensibile la nevoile oamenilor. O podea care înţelege unde eşti tu şi ce faci tu reprezintă un pas logic în acea direcţie.”



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului touchsensitive-videoscreen-floor-is-in-step-with-you, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Alexandru Hutupanu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.