Explozii stelareUnul dintre cele mai mari mistere ale Universului – cauza pentru care explodează stelele - ar putea fi explicat de o particulă similară bosonului Higgs. Teoria lansată de astrofizicianul Dr. Charles Wang de la Univ. din Aberdeen va fi testată în decembrie la CERN.

 

 



Mai puţine stele care explodează - un potenţial factor predictiv al încălzirii globale

Dacă teoria va fi confirmată, ar putea de asemenea să fie folosită şi la prognozarea încălzirii globale în viitor, dat fiind impactul pe care exploziile stelare îl au asupra atmosferei terestre.

Dr Wang afirmă: "Există o corelaţie directă între exploziile stelare şi temperatura atmosferei terestre”.

"Când o stea explodează, o cantitate uriaşă de radiaţii (raze cosmice) pătrunde în atmosferă, afectând climatul prin producerea a mai multor nori decât de obicei. Mai mulţi nori în spaţiu conduc la o atmosferă terestră mai rece. Încălzirea globală poate fi aşadar conectată cu faptul că stelele explodează pe cerul nostru cu o frecvenţă mai mică.”

"Nu putem controla explozia stelelor, dar dacă am putea înţelege procesul prin care se întâmplă acest fenomen am putea să prognozăm mai bine când şi unde vor avea loc aceste explozii şi, prin urmare, să facem prognoze mai bune asupra schimbărilor climatice terestre în decadele următoare."

În medie, o stea explodează în fiecare an într-o galaxie – aceste evenimente astronomice fiind printre cele mai spectaculoase, umbrite doar de marea explozie Big Bang. Două tipuri de explozii stelare – cunoscute, de asemenea, sub numele de supernove - au loc pe cerul nostru.

Un tip este atunci când două stele fuzionează, fenomen însoţit de o explozie de energie, iar celălalt tip, ce implică colapsul unei singure stele, rămâne unul dintre marile mistere ale Universului, nerezolvat încă prin nicio metodă cunoscută folosind legile fizicii actuale.

Teoria lui Wang se bazează pe existenţa unui nou tip ipotetic de particulă – similară cu bosonul Higgs – ce ar putea fi responsabilă de producerea acestui al doilea tip de explozie.




Wang afirmă: "Este cunoscut faptul că stelele sunt ca nişte centrale nucleare uriaşe, care convertesc încontinuu o formă de energie – atomii de hidrogen – în atomi de heliu.

"Acest proces de conversie nucleară este cel care menţine stelele pe cer, la început – căldura generată în conversie menţine presiunea la un nivel care împiedică steaua să devină prea grea. Dar, odată formaţi, atomii de heliu sunt apoi transformaţi în elemente mai grele precum oxigen, carbon şi fier.”

"O cantitate enormă de energie este eliberată în centrul stelei când atomii de heliu sunt transformaţi în alţi atomi mai grei. Se credea odată că această acumulare de energie este cea care face ca nucleul stelei să devină atât de puternic încât să explodeze. Dar acum câteva decenii această teorie a fost infirmată, atunci când a fost demonstrat că această conversie nu conduce la o acumulare de energie suficient de mare care să producă apoi explozia stelei.”

Teoria mea, afirmă Wang, este că o particulă de tip scalar  – unul dintre cele mai elementare tipuri de particule din Univers şi similară bosonului Higgs  – îşi face simţită prezenţa în interiorul acestor stele şi este responsabilă pentru apariţia energiei suplimentare, care cauzează în cele din urmă explozia stelei.





Traducere de Mihai Panoschi după stars-potential-predictor-global, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.