Ziua de azi în știință și tehnologie:

În 1769 inventatorul scoțian James Watt a patentat o serie de îmbunătățiri la motorul cu abur, moment considerat un început al Revoluției Industriale.

În 1896 a apărut într-un ziar austriac pentru prima oară informația că fizicianul german Wilhelm Röntgen a descoperit o nouă formă de radiație, cunoscută sub denumirea de „raze X”.

În 2005 astronomi americani au identificat (pe baza unor imagini din 2003) o nouă planetă  în sistemul nostru solar, Eris. Numele planetei vine de la zeița greacă a discordiei. Eris este cea mai masivă planetă pitică din sistemul nostru solar, dar este un pic mai mică decât Pluto și decât Luna. Aris are cel puțin un satelit, numit Dysnomia.



Alte evenimente din istorie:

În 1393 s-a încheiat tratatul de pace dintre Mircea cel Bătrân, domn al Țării Românești (1386-1418), și sultanul Baiazid I. Tratatul prevedea ca Principatul Valahiei să se guverneze după propriile sale legi, iar domnul avea drept de a porni război și a face pace cu vecinii; de asemenea, avea drept de viață și de moarte asupra supușilor săi.

În ianuarie anul 1709 temperatura în Europa a scăzut brusc, temperaturile scăzute păstrându-se pentru 3 luni. Este considerată cea mai geroasă iarnă din ultimii 500 de ani. Râurile și lacurile erau acoperite cu gheață, mii de oameni și nenumărate animale murind de frig.

În 1716 Nicolae Mavrocordat a fost numit domn al Țării Românești, marcând începerea regimului fanariot în Țara Românească. Fanarioții erau aristocrați greci din cartierul Fanari din Constantinopol (azi Istanbul). Epoca fanariotă ia sfârșit în Țara Românească în 1822 (Grigore al IV-lea Ghica este numit domn).

În 1859 Adunarea Electivă a Moldovei alege în unanimitate ca domn pe colonelul Alexandru Ioan Cuza.

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.