ArgintDacă aveţi obiecte din argint sau placate cu argint, ştiţi bine că, în timp, suprafaţa strălucitoare va deveni mată şi întunecată. Acest lucru se întâmplă pentru că au loc reacţii între argint şi substanţele ce conţin sulf din aer. Cum facem argintul să strălucească din nou?

 

 

 

 

Puteţi să apelaţi la chimie pentru a face argintul să strălucească din nou.

De ce aveţi nevoie:


:: un obiect de argint înnegrit;
:: un vas destul de mare pentru ca obiectul să încapă complet;
:: folie de aluminiu pentru a acoperi interiorul vasului;
:: apă pentru a umple vasul;
:: un recipient în care să încălziţi apa;
:: mănuşi de bucătărie pentru a mânui recipientul cu apă fierbinte…;
:: bicarbonat de sodiu, în proporţie de o cană la 4 litri de apă.

 

 

Cum decurge experimentul:

Acoperiţi fundul vasului cu folie de aluminiu. Aşezaţi obiectul de argint pe folie. Argintul trebuie neapărat să atingă aluminiul.

Încălziţi apă până la fierbere. După ce aţi stins focul, amestecaţi bicarbonatul de sodiu, în cantitatea de care aveţi nevoie, respectând proporţia de mai sus. Apoi turnaţi amestecul în vasul cu obiectul de argint, astfel încât acesta să fie acoperit complet.

Aproape instantaneu, stratul înnegrit de la suprafaţă va începe să dispară. Dacă obiectul nu este foarte afectat, pentru a fi curăţat va fi nevoie doar de câteva minute. Dacă însă este foarte înnegrit, ar putea fi necesar să mai preparaţi încă o dată un amestec de apă şi bicarbonat de sodiu.

Explicaţia experimentului:

Când argintul se înnegreşte, se combină cu sulf, formând sulfit de argint. Acesta are culoarea neagră, astfel afectând strălucirea obiectului. Acesta deci trebuie înlăturat.

Există două moduri în care sulfitul de argint poate fi îndepărtat. Unul dintre ele este ca el să fie pur şi simplu înlăturat de pe suprafaţă. Al doilea mod este ca să obţinem reacţia inversă, transformându-l în argint. În prima metodă, vom pierde un strat subţire de argint. În al doilea caz, cantitatea de argint va rămâne intactă.

Metoda prezentată în acest experiment implica recuperarea argintului prin folosirea unei reacţii chimice. Multe metale formează compuşi cu sulful, unele fiind chiar mai reactive decât argintul. Un astfel de metal este şi aluminiul. În acest experiment, sulfitul de argint va reacţiona cu aluminiul. În cadrul reacţiei, atomii de sulf sunt transferaţi de la argint la aluminiu. Pentru asta mai este nevoie ca metalele să aibă contact direct (un foarte slab curent electric va fi prezent pe timpul reacţiei), folosind drept catalizator soluţia de bicarbonat de sodiu. Cu cât temperatura în care are loc reacţia este mai ridicată, cu atât rezultatul este obţinut mai repede. Sulfitul de aluminiu ce se va forma poate adera la folie sau poate forma mici pete galbene pe fundul vasului.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE