January JonesÎn articolul de faţă vă invităm să citiţi ce opinii mai au celebrităţile despre diverse aspecte ale vieţii: de la consumul de placentă la oxigenul lichid. V-am prezentat astfel de opinii, pentru anii 2010 şi 2011. Astăzi, despre ce ne-au spus vedetele în 2012.

 

 

Încă o dată am trecut în revistă capriciile celebrităților; ce aprobă acestea și ce anume pretind  vizavi de știință și dovezile existente. Am apelat la oamenii de știință să evalueze o selecție de afirmații și opinii care au ajuns la noi de-a lungul anului. Aceasta nu este doar o ocazie să vorbim despre știință și despre ultimele capricii. Comentariile legate de celebrități circulă departe și repede, deci este important să fie redată realitatea despre dietele periculoase și tratamentele medicale.

Care sunt noutățile în 2012?


În 2011 Simon Cowell a declanșat nebunia vitaminelor administrate intravenos. În 2012 au existat afirmații care susțineau că Cheryl Cole și Rihanna urmează același model, în timp ce Simon pare să fi trecut mai departe  la utilizarea dispozitivelor de oxigen de inhalat care pot fi purtate în buzunar.

În același timp este relatat faptul că January Jones ia pastile pe bază de placentă uscată, iar Patsy Palmer își freacă pielea cu  granule de cafea.

În cadrul analizei efectuate pe parcursul anului 2012 nu am putut evita faptul că Jocurile Olimpice i-au inspirat pe toţi să devină mai rapizi, mai înalți, mai puternici. Dacă v-ați întrebat vreodată de ce atât de mulți eroi ai sportului își etalează panglicile colorate, strălucitoare, citiți verdictul științific.

Celebritățile ne-au purtat înapoi la principiile științifice fundamentale din biochimie, fizică, geologie și medicină prin intermediul comentariilor făcute legate de maimuțe, aeroplane, homeopatie și prezența urinei în piscină.

Cu toate acestea s-au realizat progrese. De câțiva ani buni am contestat promovarea celebrității dietelor de detoxifiere și a produselor care stimulează imunitatea. În cursul anului 2012 aceste probleme aproape că au dispărut. Mai mult chiar, în cadrul acestei analize am reușit să includem celebrități, începând de la Jennifer Aniston până la comedianul Al Murray pentru a lămuri aspectele legate de alimentele grase, suplimentele cu vitamine și medicina alternativă. Gwyneth Paltrow a renunțat la dietele ciudate după ce a suferit de malnutriţie. Au existat și alte persoane din lumea publică care au apelat la ʺSense about Scienceʺ și alte instituții filantropice medicale. Este oare posibil să depășim momentul critic?

Problemele corpului

:: Unul dintre cele mai ciudate suplimente  oferite celor bogați și faimoși au fost pastilele pe bază de placentă uscată luate în mod repetat de actrița January Jones.

Catherine Collins, dietetician principal la Spitalul St. George:
"Din punct de vedere nutritiv avem puțin de câștigat de pe urma consumului de placentă crudă, fiartă sau uscată. În afară de fier (care poate fi ușor de găsit și în alte produse sau suplimente dietetice), placenta conține toxine și alte substanțe neplăcute pe care le-a  împiedicat cu succes să ajungă la copilul aflat în uter."

:: Și cel mai lipsit de etică tratament pentru frumusețe? Metoda favorită a starului de opere dramatice Patsy Palmer care implică frecarea pielii cu granule de cafea pretinde că acționează asupra celulitei.

Dr. Gary Moss, cercetător în domeniul farmaceutic:
"Cafeina ar putea avea un efect, însă granulele de cafea nu. Totul depinde de cum aplici cafeina pe piele. Cercetătorii au senzația că deoarece cafeina introdusă într-o soluție apoasă poate penetra pielea, cafeaua ar putea acționa asupra celulitei. Cu toate acestea, deoarece granulele de cafea nu vor permite cafeinei să penetreze bariera tegumentară, probabil singurul efect nedorit este exfolierea. De asemenea totul depinde de cât de mult cafeina a intrat în contact cu pielea. Pentru ca o astfel de cantitate mică de  cafeină să determine un efect, ar trebui să ne frecăm pielea cu ea toată ziua."

:: Fotbalistul Mario Balotelli, jucătorii de tenis Novak Djokovic alături de  Serena Williams și sprinterul Dwain Chambers de la echipa Marii Britanii s-au numărat printre starurile de sport care au apărut în ziare purtând benzi de sport colorate Kinesio care pretind să rezolve leziunile.

Profesorul Greg Whyte, cercetător în domeniul sportiv:
"Producătorii Kinesio susțin că aplicarea benzii pe piele reduce durerea și  inflamația la nivelul mușchilor afectați. Nu se cunoaște cu exactitate mecanismul prin care acestea pot avea un efect pozitiv asupra inflamației profunde de la nivelul mușchilor. Există dovezi insuficiente care să sprijine  eficacitatea în comparație cu metodele de ai ridicată a acestora în comparație cu metodele de tratament mai tradiționale cum ar fi benzile sau centurile."

Acestea fiind spuse, aceste benzi ar fi putut spori efectul placebo. În sport, orice lucru care implică performanță, fie că este real sau imaginar are locul său. Orice beneficii adiționale care implică performanță ar putea fi psihologice și prin urmare ar putea fi temeinice.

:: Relatările au susținut faptul că Simon Cowell poartă butelii mici cu oxigen inhalabil despre care se credea că ar reduce oboseala, stresul și semnele de îmbătrânire. Greg Rutherford, campion olimpic la săritura în lungime a utilizat tratamentul cu oxigen hiperbaric, în mod obișnuit folosit pentru decompresiune la scufundători, pentru a grăbi recuperarea sa în urma unui traumatism suferit la nivelul genunchiului. ʺNu puteam să cred că ceva atât de simplu precum oxigenul și presiunea ar putea avea acest efect. A redus durata necesară recuperării cu aproximativ 30%ʺ.

Kay Mitchell, Centre for Altitude Space and Extreme Environment Medicine and Xtreme Everest project (CASE):
"Respirarea oxigenului 100% presurizat permite oxigenului să se dizolve în plasma sangvină. Când acest lucru  se întâmplă, cantități crescute de oxigen pot fi distribuite la nivelul țesuturilor lezate. Chiar dacă acest lucru pare să îmbunătățească  rata recuperării după traumatismele suferite în sport, așa după cum pare să fi descoperit Greg, sunt necesare mai multe cercetări în acest sens. Doctorii sunt de asemenea preocupați de impactul negativ pe care ar putea să-l aibă nivelurile prea ridicate de oxigen. Această toxicitate a oxigenului ar putea să conducă la afectare celulară care să determine moarte celulară în special în plămânii în care nivelurile de oxigen sunt cele mai crescute și astfel respirarea oxigenului pur ar putea determina colabarea alveolelor pulmonare. Acest lucru ne-ar putea face să fim mai susceptibili la infecțiile pulmonare."

Cauze și coincidențe

:: Actrița Alana Stewart a declarat pentru revista ʺVanity Fairʺ:
ʺAm început să remarc că îmi apar câteva fire albe de păr, dar am observat că atunci când am urmat tratament cu factor de creștere hormonal nu mai aveam fire albe de păr.ʺ

Profesorul Marco Narici, fiziolog clinic:
"Alana, pigmentarea părului se datorează prezenței melaninei care este produsă de celulele specializate din bulbul foliculului de păr. Încărunțirea părului la om odată cu înaintarea în vârstă se datorează reducerii melaninei din smocul de păr. Acest lucru se întâmplă deoarece numărul de celule care produc melanină scade progresiv limitând rata cu care organismul poate reînnoi foliculii de păr.

Majoritatea hormonilor (hormonii sexuali, factorii de creștere, hormonii tiroidieni, hormonii de stres care sunt cei mai importanți) din organism pot afecta creșterea și pigmentarea părului, dar există puține dovezi care să susțină că factorul de creștere uman ar avea un rol major în acest proces. Alana, încărunțirea este un proces natural  care are loc gradat și mă tem că prevenirea acestei probleme nu se poate realiza cu ajutorul hormonului de creștere. Acest lucru se va întâmpla fiecăruia dintre noi la un moment dat. "

:: După ce s-a recuperat în urma unei tumori cerebrale, în cadrul unui interviu cântăreața Sheryl Crow a vorbit despre sugestia unei legături între cancer și telefoanele mobile: ʺNu există doctori care să confirme acest lucru (există o legătură).ʺ Dar am o teorie care este posibil să aibă legătură cu acest lucru. Obișnuiam să petrec ore întregi pe celularele vechiʺ.

Dr. Mireille Toledano, epidemiologist și conducător britanic al studiului internațional de cohortă COSMOS desfășurat pe perioadă lungă care a urmărit utilizatorii adulți de telefoane celulare:
"Sheryll, per ansamblu, dovezile existente în prezent relevă cu certitudine faptul că utilizarea telefoanelor celulare nu are nicio legătură cu apariția cancerului la nivelul creierului. Este de  remarcat că acele persoane care au avut cancer tind să supraestimeze utilizarea telefoanelor în comparație cu cei care nu au avut cancer. Această "preferință de a-și aminti" adesea este motivul datorită căruia vedem o legătură renumită între telefoanele mobile și cancer."

:: Actrița Goldie Hawn, care a fost premiată cu Oscar, a sprijinit un program de neuroeducație care și-a propus să îmbunătățească starea de bine pe plan emoțional în rândul copiilor ajutându-i pe aceștia să deprindă câteva aspecte legate de creier, spunând: ʺDescoperirea mecanismului prin care creierul ajută copiii să înțeleagă de unde provin emoțiile îi face pur și simplu să controleze felul în care aceștia răspund la lumea exterioară.ʺ

Profesorul Sergio Della Sala, neurocercetător:
"Goldie, sunt de acord cu faptul că ar putea fi interesant și amuzant să cunoaștem un pic mai mult despre funcțiile creierului. Dar descoperirea mecanismului creierului nu ar ajuta copiii să-și înțeleagă emoțiile mai mult decât i-ar ajuta să lovească mai bine mingea dacă ar cunoaște componentele chimice ale acesteia. Există  prea multe soluții nefondate despre care se pretinde că ar îmbunătăți capacitatea de a învăța a copiilor și starea de bine a acestora, inclusiv Brain Gym, NLP sau MindUp. Dar școala este un aspect serios și prin urmare a avea intenții bune, sentimentul de curaj, bunul simț,  intuiția sau aprecierile profesorilor spirituali nu sunt calea de urmat. Arată-ne  dovezi."

Puterea gândului și magia


:: Starul TV Simon Cowell le-a spus fanilor săi de pe Twitter: ʺAstăzi cineva mi-a tămăduit casa. Ciudat, dar grozav. Tămăduitorul aduce energie pozitivă. Cineva mi-a spus despre acest lucru. Durează câteva zile."

Profesorul Richard Wiseman, psiholog:

"Nu există dovezi care să susțină cu adevărat că cineva poate să îți tămăduiască casa, Simon. În mod obișnuit tămăduitorii caselor spun câteva rugăciuni și ocazional explică modul în care rearanjarea lucrurilor va ajuta energia să circule prin proprietatea ta. Acest lucru te-ar putea ajuta să te simți mai puțin anxios și prin urmare să te simți mai bine, dar costul este  extrem de ridicat având în vedere faptul că este vorba despre un efect placebo și câteva schimbări ale poziției mobilierului."

:: Prezentatorul de televiziune Gaby Roslin a afirmat: ʺHomeopatia acționează extrem de bine la copii.ʺ

Dr. Keith Hopcroft, medic general, consultant editorial la revistele ʺPulseʺ și ʺSun Doctorʺ:

Dacă homeopatia acționează defel, și acesta este un ʺDacăʺ cu literă  mare, o face prin intermediul efectului placebo. Și acesta este un efect la care copiii sunt deschiși: Întrebați orice părinte. Vă va spune că dozele de dezmierdări, atenție și ʺmedicament magicʺ, tind să acționeze incredibil de bine.

Profesorul David Bellamy, crainic și botanist, a afirmat: ʺSusțin homeopatia deoarece este sigură și ieftină. În comparație cu medicația obișnuită, poate fi eficientă.ʺ

Edzard Ernst, profesor emerit de medicină alternativă:
"David, este posibil ca homeopatia să fie ieftină, chiar și sigură, dar deoarece nu conține molecule active, cu siguranță nu este eficientă. Noțiunea că homeopatia este la fel de bună sau chiar mai bună decât medicația uzuală nu doar induce în eroare, ci este periculos de greșită și ne-ar putea costa multe vieți."

Oameni influenți despre chestiuni fundamentale

:: Ar putea părea pedant, dar este mai degrabă alarmant cât de des a utilizat cancelarul George Osborne acel 110% în ultimul an, afirmând că Guvernul ar trebui ʺsă se concentreze în proporție de 110% pe economieʺ și ʺsă acorde  atenție, efort și energie în proporție de 110%ʺ, pentru a conduce la dezvoltare economică.

Nigel Hawkes, fost director la Straight Statistics:
"Nu poți să obții 110% din nimic. Ar putea fi o întorsătură nevinovată a frazei în rândul sportivilor, cântăreților pop sau a concurenților de la ʺThe Apprenticeʺ. Dar tot nu are nici un sens pentru cineva care are o sensibilitate pentru cifre. George, ești Prim Secretar la Fisc. Încearcă să ne  convingi că știi ceva matematică."

:: Făcând afirmații în contextul alegerilor din Statele Unite care avuseseră loc cu puțin timp în urmă, congresmanul Paul Broun a declarat în fața unui auditoriu: ʺExistă o mulțime de date științifice care arată de fapt că Pământul este o planetă tânără. Cred că Pământul are în jur de 9.000 de ani.ʺ

Dr. Katherine Royse, geolog:
"Paul, nu există date științifice care să sugereze că Pământul are 9.000 de ani, chiar și în 1860 Lord Kevin și Charles Darwin printre alții au estimat  că Pământul ar avea multe milioane de ani.

Știm în prezent că de fapt vârsta exactă a Pământului este 4,6 milioane de ani. Obținem această vârstă cu ajutorul perioadelor radiometrice ale materialului meteoritului și acestea sunt concordante cu vârsta celor mai vechi bucăți de rocă de pe Pământ și Lună. De fapt, Paul, ai putea fi interesat de faptul că cele mai vechi minerale analizate sunt cele de zirconiu care au cel puțin 4,4 milioane de ani."

:: Aterizarea de urgență a unui avion cu care călătorea soția candidatului la președenția Statelor Unite Mitt Romney este posibil să îl fi extenuat pe acesta. Dar vorbind despre incident a dat naștere fără să vrea unei concepții științifice eronate despre pericolul adevărat, relatând: ʺCând te confrunți cu un incendiu într-un avion nu ai unde să te duci și nu poți găsi oxigen din exteriorul aparatului de zbor pentru a-l introduce în interior, pentru că ferestrele nu se deschid. Nu știu de ce nu se deschid. Este o problem reală. Deci este foarte periculos.ʺ

Dr. Jakob Whitfield, inginer aeronautic:
"Din păcate, Mitt, deschiderea unei ferestre la așa o altitudine nu ar aduce un beneficiu major. La altitudinea obișnuită cu care circulă avioanele cu reacție aerul din exterior nu conține suficient oxigen pentru a permite procesului respirator să se desfășoare. Conține cam 40% din cantitatea de oxigen prezentă la sol. De aceea cabinele avioanelor de pasageri sunt presurizate. De fapt, dacă ai putea deschide o fereastră în timpul zborului, aerul ar ieși din cabina avionului, deoarece aerul trece de la presiune crescută la presiunea scăzută din exterior, probabil cauzând leziuni și afectarea suplimentară."

:: Politicianul Rick Santorum din Statele Unite, căzând în capcana confuziei dintre ʺdovadăʺ și ʺcredințăʺ a afirmat: ʺDacă vrea să creadă că el este descendentul unei maimuțe atunci are dreptul să creadă acest lucru, dar nu sunt de acord cu el în privința acestei convingeri liberale.

Profesorul Stuart West, biolog evoluţionist:
"Rick, se pare că faci o confuzie între modul în care pot fi obținute cunoștințele științifice cu o anume părere politică. Darwin a emis ipoteza că o schemă derivată sau un arbore genealogic ar putea fi realizat care să arate toate formele de viață care au apărut de-a lungul timpului în evoluție. În cazul special al oamenilor, Darwin a sugerat că semănăm mai degrabă cu maimuțele decât cu alte primate, decât cu mamiferele și așa mai departe. De fiecare dată când această idee a fost testată, a fost și sprijinită de prezența unor fosile, de secvențe morfologice sau genetice. Destul de simplu, evoluția prin selecție naturală explică cel mai bine de ce avem legătură cu restul vieții de pe pământ."

Aspecte importante legate de sănătate și stilul de viață


Oare în 2013 celebritățile vor pune întrebările adecvate? Semnele  promițătoare din cursul anului 2012 sunt reprezentate de faptul că personalitățile faimoase își stabilesc prioritățile.

:: Referindu-se la dieta care pretinde că a  ajutat-o să scadă în greutate după sarcină, Uha Healey a subliniat importanța prezenței carbohidraților în alimentație. ʺAm ținut dieta timp de șase săptămâni. Era o dietă care îmi era de folos, dar i-am adăugat orez, deoarece nu conținea carbohidrați. Nu pot fără carbohidrați.ʺ

Gaynor Bussel, dietetician catalogat și purtător de cuvânt al Asociației Dietetice din Marea Britanie:
"Una, adăugarea carbohdraților a fost o mișcare inteligentă. Eliminarea completă a unui grup de alimente ar distorsiona dieta ta. În afară de faptul că acești carbohidrați ar trebui să asigure 50% din necesarul tău energetic, ei reprezintă în același timp o sursă adecvată de fibre, vitamine și minerale. Acest lucru este deosebit de important după sarcină, în parte deoarece rezervele de vitamine și minerale ar putea fi scăzute după nouă zile de metabolizare pentru doi și mai mult chiar,  continui să folosești rezervele în condițiile în care alimentezi la sân."

:: Întrebat dacă utilizează suplimente jucătorul englez de cricket Stuart Broad a declarat pentru ʺThe Mailʺ: ʺCred că poți să obții suficient din dietă fără ele. Dar când călătorim în locuri cum sunt India și Bangladesh, le luăm într-adevăr.ʺ

Sian Porter, dietetician consultant și purtător de cuvânt al Asociației Dietetice din Marea Britanie:
"Stuart merită felicitat, deoarece și-a dat seama că nu se poate fără mâncare. O dietă sănătoasă echilibrată poate să asigure toți nutrienții necesari. Atunci când călătorește este posibil ca Stuart să fie nesigur de calitatea nutriției sale și de varietatea alimentației, deci ar putea să ia un supliment în această perioadă ca să fie sigur."

:: Actrița Jennifer Aniston a declarat într-un interviu: ʺAm încetat să mai țin dietă când mi-am dat seama că nu trebuie decât să mănânci regulat și adecvat, cu moderație.ʺ a declarat Aniston. Posturile sunt dăunătoare. Oamenii care spun ʺÎncep o detoxifiereʺ trebuie să înţeleagă asta".

Ursula Arens, membră a Asociației Dietetice din  Marea Britanie:

"Organismul are multe sisteme care să îl ajute ʺsă se curețeʺ și o dietă sănătoasă care să conțină fibre provenite din fructe și legume este cea mai bună metodă să ajutăm intestinul nostru să rămână sănătos. Posturile și dietele extreme ne vor face să nu ne simțim bine și nu ne ajută să avem un stil de viață sănătos. Un comentariu raţional, Jennifer!"

:: Ca răspuns la sarcasmul colegului de breaslă, înotătorul olimpic Ryan  Lochte, care a afirmat că înotătorii profesioniști urinează în piscină,  Michael Phelps  care a fost medaliat cu aur de 18 ori a afirmat: ʺToată lumea urinează în piscină. Este un lucru obișnuit pentru înotători. Când petreci în apă două ore, nu ieși mereu din piscină ca să urinezi. Clorul dezinfectează urina, deci nu este un lucru atât de rău.ʺ

Stuart Jones, biochimist:
"De fapt, Michael, urina este sterilă, deci nu prea este ce să distrugi de la bun început. Urina conține în mare parte doar săruri și apă cu cantități moderate de proteină și produse de scindare a ADN. Clorul nu face altceva decât să prevină dezvoltarea bacteriilor în piscină. Deci, în esență ai dreptate. Chiar dacă toți jucătorii o fac în mod simultan, urinatul în piscină are un impact foarte redus asupra compoziției apei din piscină. O piscină de dimensiuni olimpice conține peste 2 milioane de litri de apă, iar o urinare presupune circa 0,2 litri. Pentru a avea un efect semnificativ asupra compoziției totale de apă din piscină este necesară o cantitate impresionabilă de urină."

:: Când comedianul Al Murray a fost întrebat dacă ia pastile el a răspuns: "Sunt niște prostii. Ce este necesar se poate obține din dietă. Nu este necesar să cheltuim bani pe vitamine și suplimente. Este totul un efect vodoo. Cu excepția poate a uleiului de pește."             

Lucy Jones, purtător de cuvânt al Asociației de Dietă din Marea Britanie:
"Al, ai dreptate când afirmi că marea parte dintre noi își obțin elementele nutritive necesare cu ajutorul dietei echilibrate. Suplimentele alimentare joacă un rol important atunci când sunt utilizate corect, pentru persoanele corespunzătoare. Acest lucru presupune administrarea de fier în cazul unei anemii, de vitamină B12 în cazul vegetarienilor și acid folic în sarcină. Și nici chiar uleiul de pește nu este recomandat tuturor, deoarece conține cantități crescute de vitamină A care pot fi periculoase în sarcină. Suplimentele sunt ca și ochelarii. Nu toată lumea are nevoie de ei și trebuie să obții perechea corespunzătoare și prescripția corespunzătoare. Nu este bine să îi folosești pe cei care aparțin unei alte persoane!"

:: Gary Camp, fost cântăreț la Ballet Spadau a expus părerea sa vizavi de medicina alternativă: ʺAm încercat acupunctura practicată de chiropracticianul meu, dar sunt un cinic pragmatic și cred că medicina și știința ar trebui să fie primul lucru la care apelăm înainte să recurgem la alte variante, altfel viața noastră ar putea fi în pericol.ʺ

Simon Sigh, scriitor de știință și co-autor al cărții ʺTruc sau tratament. Medicina alternativă pusă la încercare:

"Gary, ai perfectă dreptate atunci când subliniezi valoarea medicinei de bază, ceea ce pur și simplu înseamnă că tratamentul a fost studiat și s-a dovedit a fi eficient. De asemenea ai dreptate atunci când pui problema existenței unui risc. Pacienții care se aventurează să apeleze la medicina alternativă ar putea avea de suferit, fie direct datorită terapiei alternative, fie indirect dacă acest lucru presupune respingerea terapiei principale."

Traducere: Ecaterina Pavel

This publication [celebrities-and-science] published by Sense About Science in [2012] in the English language, has been translated into [Romanian] by [Scientia.ro] in [April 2013], and is used with the permission of Sense About Science. Sense About Science assumes no responsibility for the accuracy and completeness of the translation or for actions that may ensue as a result thereof. The approved text of all Sense About Science publications is that published by Sense About Science in the English language.

Copyright under Creative Commons Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 UK: England & Wales License. Published in [2012] by Sense About Science. Used with permission of Sense About Science. Contact Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. for permission to reproduce or translate the document.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.