Scintilatoarele sunt materiale transparente folosite de cercetători pentru a detecta particule şi unele forme de radiaţii. Când radiaţia loveşte scintilatorul, acest material absoarbe o parte din energia radiaţiei, emiţând în schimb lumină. Chiar şi cea mai mică "scânteiere" poate fi detectată de fotomultiplicatoare ataşate la un scintilator.
 
Scintilator cristal
Cristal folosit ca scintilator (înconjurat de detectoare)
credit: wikipedia.org


Detectoarele pe bază de scintilatoare au o largă aplicare astăzi: scanarea folosită în medicină, scanarea folosită ca măsură de securitate pe aeroporturi ori alte incinte unde se impun măsuri speciale de securitate, prospectarea în domeniul petrolului, monitorizarea centralelor nucleare şi fizica particulelor.

 

Multe tipuri de materiale transparente pot fi folosite ca scintilatoare, incluzând plasticul, cristalele ori gazele. Un material ieftin folosit ca scintilator este polistirenul. Totuşi, polistirenul în stare pură nu este eficient; în consecinţă, oamenii de ştiinţă combină polistirenul pur cu alte două substanţe, obţinând astfel un scintilator foarte bun.

 

 

Acest articol este inspirat de "Explain it in 60 seconds. Scintillators" apărut în numărul 6/2009 al revistei "Symmetry".
Revista poate fi citită ori descărcată gratuit pe site-ul http://www.symmetrymagazine.org/cms/.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.