Răspunsul scurt este că nu ne prea dăm seama de adevărata dimensiune a obiectelor privindu-le în oglindă. Puteţi face următorul experiment: încercaţi, printr-o măsurătoare nepretenţioasă, cu ajutorul mâinilor, să vedeţi cât de mare vă este capul, aşa cum apare el în oglindă. O să observaţi că măsurătoarea va arăta că acesta este mai mic decât în realitate. Cu toate acestea, de regulă, puteţi face o evaluare corectă a lucrurilor pe care le priviţi în oglindă. Cum se face că se întâmplă astfel?

 

A woman before a mirror
Eserin Adi. A woman before a mirror

 

 

 

Cheia misterului determinării corecte a dimensiunii obiectelor din oglindă stă în posibilitatea stabilirii unei relaţii între obiecte. Cu alte cuvinte, dacă în oglindă veţi vedea doar un cub alb pe un fundal negru, nu veţi putea spune nimic despre distanţa la care se află cubul şi, prin urmare, nici despre dimensiunile acestuia. În schimb, dacă acest cub se află aşezat într-un mediu familiar, într-o încăpere în care sunt obiecte ale căror dimensiuni vă sunt cunoscute, atunci în mod magic creierul dumneavoastră va putea furniza evaluări corecte privitoare la distanţa şi dimensiunile cubului.

 

Pt a posta comentarii: creați un cont pe site, folosiți contul de FB, Twitter sau Google ori postați ca vizitator (fără nicio formalitate de înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (nu se publică automat).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro