Tehnic vorbind, orice obiect care are un câmp magnetic poate fi considerat magnet. Câmpul magnetic este generat de mişcarea electronilor. Materia conţine atomi, iar atomii au electroni care se deplasează pe o anumită orbită şi au un anumit spin.
Deci, cum funcţionează un magnet?
Această deplasare creează un câmp electric foarte mic. Majoritatea atomilor are electroni care există în perechi şi care se deplasează în direcţii diferite, anulându-şi altfel, unul altuia, câmpul magnetic. Din această cauză cele mai multe corpuri nu pot fi considerate magneţi.
În contrast, corpurile care sunt magnetice au electroni care nu posedă pereche, astfel câmpul magnetic nefiind anulat. Corpurile care au o densitate mare a acestor electroni fără pereche care se învârt în aceeaşi direcţie, creează un câmp magnetic mare şi unit. Acest tip de corp devine un magnet şi va fi atras de alte corpuri care au electroni ce se învârt în direcţia opusă. De asemenea, acesta va respinge corpurile cu electroni care se mişcă în aceeaşi direcţie.
„Opposites attract”, spune Paula Abdul. Magneţii sunt atraşi sau respinşi (depinde de încărcătura lor de electroni) de corpuri constituite din materiale ca fierul, oţelul, nichelul şi cobaltul, care la rândul lor pot deveni magneţi. Obiectele pot fi magnetizate şi de asemenea, demagnetizate. Oricare dintre materialele precizate anterior pot fi magnetizate prin expunerea la magnetismul unui alt corp. Magnetismul va fi durabil mai ales dacă metalul respectiv este super-încălzit în timpul acestei expuneri. În acest fel sunt fabricaţi de obicei magneţii comerciali.
În concluzie, cam aşa funcţionează magneţii. E vorba doar de o adunătură de electroni solitari care îşi caută un partener de dans. Îţi cam frânge inima, nu-i aşa?
Dar aşteptaţi, tocmai am citit alte două versuri de la trupa Insane Clown Posse: "And I don't wanna talk to a scientist / Y'all motherfuckers lying, and getting me pissed." (Şi nu vreau să vorbesc cu un om de ştiinţă / Voi mincinoşi nenorociţi care mă enervaţi). Pe cuvântul meu de onoare, nu sunt un om de ştiinţă! Sunt doar un băiat care îşi mai aminteşte câte ceva de prin liceu.
Textul reprezintă traducerea şi adaptarea articolului F-cking Magnets, How DO They Work?, publicat pe gizmodo.com.
Traducerea: Alexandru Olteanu