Astăzi am făcut un scurt experiment cu ChatGPT, versiunea GPT-4o, punându-i o întrebare relativ simplă:
„Ce fizician și în ce carte a spus, apropo de paradoxul gemenilor: „the stay-at-home doesnt move relative to the universe”?”.

Răspunsurile le vedeți mai jos, dar morala este simplă: nu-l întreba ceva serios, decât dacă știi răspunsul. La rețete de mâncare este, din câte-mi dau seama, foarte priceput!

Mă întreb cum funcționează totuși algoritmul din spate, dacă practic softul „minte” încontinuu, cu seninătate? Probabil nimeni nu știe. Oricum, n-a nimerit-o în niciun fel, nici când i-am spus cine e autorul.


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Vizitatorul · 24 days ago
    Nu stiu cum funtioneaza algoritmii ChatGPT. Desi cred ca exista oameni care inteleg foarte bine tehnologia.

    Nici macar nu mi-e clar daca pot fi numiti algoritmi, in sensul clasic al termenului. Din ce inteleg, modelele acestea de limbaj sunt practic niste structuri de date multidimensionale de o complexitate uriasa, niste matrici multidimensionale cu jetoane de text in noduri si diverse costuri asociate legaturilor dintre noduri, construite gradat, prin parcurgerea unor cantitati uriase de text. 

    Foarte multe din textele folosite pentru antrenarea acestor asa-zisi transformeri provin din site-uri web. La o cautare simpla a textului dvs., am constatat ca Google nu ofera rezultate valide. Doar prin adaugarea numelui autorului la textul de cautat apar rezultate valide. Ceea ce ma face sa cred ca GPT-ul efectiv nu are cum regasi textul din intrebare, si nici nu are cum sa il reconstruiasca pe baza textelor pe care a fost antrenat. Asa ca tot ce poate face e sa  aproximeze ori sa imagineze cu foarte multa incredere in sine atunci cand nu reuseste sa obtina textul identic prin parsarea propriei retele neurale, altfel spus "halucineaza", cum se zice la chestia asta prin cercurile de (asa-zisi) specialisti...

    Cele mai bune videouri de popularizare pe tema GPT-urilor sunt, in opinia mea (desi nu le pot intelege complet), cele de la 3Blue1Brown, o serie de vreo 7, las link mai jos catre unul din ele. Nu am reusit sa duc niciunul pana la capat, complexitatea prezentarii creste repede la un nivel care depaseste utilizatorul mediu. Si vorbim de o incercare de popularizare a tehnologiei...
    • This commment is unpublished.
      Iosif A. · 24 days ago
      @Vizitatorul Da, am făcut o verificare pe Internet. Paragraful din cartea lui Gardner nu pare să fie indexat.
      Și probabil baza de date a ChatGPT nu conține cartea.
      Dar amuzante sunt născocirile în lanț. Iar asta ne spune că nu poți crede în ce spune. Prin urmare, e grav :)
    • This commment is unpublished.
      InCert · 22 days ago
      @Vizitatorul In acord cu domnii de mai sus, sunt de parere ca "imprecizia" raspunsurilor vine atat din textele de referinta pe care a fost "antrenat" cat si din structura algoritmului - tinta pare sa fie nu atat corectitudinea raspunsurilor cat structurarea lor asemanator unui om. ChatGPT face in primul rand "chat", iar gradul increderii in corectitudinea raspunsurilor este asemanator unui raspuns oferit pe un forum de discutii, de pilda - ca si acolo, poate ca e adevarat, poate nu.
      De pilda, nu cred ca ChatGPT (aceasta versiune) a fost antrenat pe textul cartilor lui XY, ci pe ceea ce se discuta pe net despre acel text ! Acest robot are ca scop principal sa faca conversatie asemanator unui om, nu neaparat sa-ti ofere informatii valide in domenii specializate (nu ca nu s-ar putea - se stie ca diversi roboti concurenti au performante mai bune sau mai proaste in functie de domeniile de interes).
    • This commment is unpublished.
      Iosif A. · 21 days ago
      @InCert
      Întrebarea e: ce avem și ce putem avea, nu?
      Marketingul este teribil. AI va face asta și ailaltă.
      Dar deocamdată nu te poți baza decât să-ți scrie ceva ce știi cu precizie. Altfel de poți frige. În fapt, cel mai probabil te vei frige.