În imagine vedeți Nebuloasa Dumbbell (denumită și Messier 27 sau NGC 6853). Așa va arăta și Soarele nostru în câteva miliarde de ani? Destul de posibil.
Primul indiciu al viitorului Soarelui nostru a fost descoperit din întâmplare în 1764. În acel moment, Charles Messier alcătuia o listă de obiecte difuze diferite de comete. Al 27-lea obiect de pe lista lui Messier, cunoscut acum sub numele de M27 sau Nebuloasa Dumbbell, este o nebuloasă planetară, una dintre cele mai strălucitoare nebuloase planetare de pe cer și vizibilă cu binoclul, în zona constelației Vulpii (Vulpecula).
Lumina este nevoie de aproximativ 1.360 de ani pentru a ajunge la noi de la M27, care prezentată aici în culorile emise de sulf (roșu), hidrogen (verde) și oxigen (albastru).
Steaua centrală a nebuloasei are o rază estimată la 0,055±0.02 din raza solară (0,13 secunde-lumină), iar masa este de circa 0,56 mase solare.
Știm acum că în aproximativ 6 miliarde de ani, Soarele își va ejecta gazele exterioare într-o nebuloasă planetară precum M27, în timp ce centrul său va deveni o pitică albă.
Multe lucruri rămân misterioase și astăzi despre nebuloasele planetare, inclusiv modul în care sunt create formele lor complicate.
Citiți și: -- Catalogul Messier al obiectelor Deep Sky -- Ciclul de viață al stelelor |
Credit: NASA