Pandemia a oferit o oportunitate unică privind înțelegerea omului. Chestiuni care erau de la sine înțelese s-au dovedit a fi diferite într-un mod șocant. Când vremurile excepționale vor deveni istorie, cel mai probabil vor fi rapid uitate.


Oamenii sunt dispuși să-ți riște viața pentru idei stupide

Aceasta este o constatare contraintuitivă, pentru că suntem predispuși să credem că fiecare ar face tot ce depinde de el ca să supraviețuiască.

Dar oamenii într-o situație pandemică nu sunt puși într-o situație similară celei în care se luptă corp la corp cu un dușman pe câmpul de luptă, de rezultatul confruntării depinzând dacă rămân sau nu în viață.

O pandemie oferă o situație mai diluată, mai confuză. Pericolul nu pare a fi iminent ca pe linia întâi. Nu pare că măsuri de protecție ar fi necesare.

Așa că multora li pare o opțiune bună să creadă tot felul de trăsnăi citite prin zone obscure ale Internetului (ori pe anumite posturi TV care primesc subvenție guvernamentală mascată sub forma unor mesaje publicitare și care promovează asiduu prostia).

Revelația năucitoare este însă clară: unii dintre noi sunt dispuși să moară pentru idei ridicole. Și mulți au murit. Și mulți or să mai moară.


De ce nu se vaccinează oamenii?

Știu, s-au scris mii de articole pe acest subiect. Părerea consolidată pare a fi aceea că eșecul vaccinării are la bază dezinformarea. Oamenii au crezut / cred ei sincer că vaccinul este periculos șamd. Cât de mare să fie procentul acestor „talibani”? Mic, cu siguranță; câteva procente.

Și atunci?

Din păcate cred că realitatea este mult mai banală. Oamenii nu se vaccinează și pentru că:
- le e frică (cel mai adesea de simpla înțepătură)
- nu cred că li se va întâmpla lor ceva rău
- efortul de a merge până la un centru de vaccinare pare a fi prea mare.

Dacă fiecare cetățean al țării ar fi fost obligat nu neapărat să se vaccineze, ci să meargă la un centru de vaccinare, unde să citească un text de informare cu privire la riscuri și să decidă acolo dacă se vaccinează sau nu, cu certitudine procentul celor vaccinați ar fi fost mai mare. Pur și simplu în felul acesta mulți ar fi aflat ce riscă dacă nu se vaccinează, iar autoritatea unui doctor care să le fi oferit informații corecte ar fi ajutat în sensul vaccinării. Mulți s-ar fi vaccinat de rușine. Alții, dacă tot erau acolo, de ce nu?

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • Comentariul tău, publicat ca „vizitator”, va fi evaluat în scurt timp de către un moderator în vederea publicării. Utilizatorilor care au cont pe site ori care folosesc conturile de FB, Twitter ori Google li se publică în mod automat comentariile.
  Mihai Trăistariu · 10:48 01.12.2021
  Complet greșit.
  Unii nu se vaccinează pur și simplu pentru că vaccinul nu e soluția.
  Punct și de la capăt ...
  Am 6 cunoștințe VACCINATE COMPLET, care au decedat.
  Familiile lor nu mai vor să-și facă următoarele doze de vaccin pentru că NU MAI CRED ÎN VACCIN.
  O zi faină 
  • Comentariul tău, publicat ca „vizitator”, va fi evaluat în scurt timp de către un moderator în vederea publicării. Utilizatorilor care au cont pe site ori care folosesc conturile de FB, Twitter ori Google li se publică în mod automat comentariile.
   Iosif A. · 12:04 01.12.2021
   @Mihai Trăistariu
   Și dacă ar fi adevărat, este puțin relevant că 6 persoane au decedat (mai ales că nu știm nimic despre istoricul medical al acestora).
   Și eu știu mai mult de 10 persoane, vaccinate, în vârstă, ca s-au infectat cu virusul la 6-7 luni de la vaccin, dar au făcut forme foarte ușoare ori au fost asimptomatici. Dar nici asta nu este relevant.
   Ce este relevant este rezultatul vaccinări / nevaccinării pe grupuri mari și categorii de vârstă. Nu trebuie să fii cercetător să înțelegi asta.
   Nu intru în detalii, pt că statisticile sunt disponibile peste tot.

   Altfel, ar fi interesant de cuantificat câți „deștepți” antivacciniști și-au omorât rudele, infectându-i.
   Ar fi interesant de cuantificat câți părinți în vârstă, „informați” și convinși de copii care știu ei mai bine de la Șoșoacă cum merge treaba cu virusul și vaccinul, s-au infectat și au decedat...

   Dar, în final, fiecare ia decizia pe care-o crede potrivită în ce privește propria viață.

   NB: În principiu nu public comentariile lipsite de sens. L-am lăsat pe cel de mai sus pentru că a apărut deja pe site (fiind vorba de utilizator înregistrat).

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Ești „vizitator” ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Dacă găsești util site-ul, ne poți ajuta cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro